Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Хмм, не м исе е случвало да не мога да инсталирам Linux, тея нещо налочно ще да са направили 8-[ Аз бих направил така - щом си стигнал до инсталиран Linux, буутни от флашката с Mint, стартирай Boot Repair (май така се казваше) и то ще си направи всичко автоматично. След това или от BIOS, или с efibootmgr затриваш Windows ентрито, форматираш му дяла и да спи.
Прочетено: 534310 пъти
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Току що се предадох. :toothy10:
Защото попилях всичко и пак инсталирах накрая refind.
НО съобщението дето ми вадеше Ментата е "няма /EFI/BOOT", т.е. негово величество БИОСа не работи с такъв път/такива нища, признава само "оня, верния път". Съответно - refind си инсталира/имаше всичкото което трябва да има във "неправилното място". Съответно - и той не свърши работа (щом няма "правилните дялове/файлове" дето "се поселва" когато ги има).
И аз си викам - щом биоса е Уйн зависим, я аз да нямам по никакъв начин вземане-даване с тия добри хора.
И след малко няма да имам и няма да се опивам да имам. Обичка ;) .
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

бат-начо написа:
вт фев 25, 2025 21:27
Ще се радвам на някои идеи дето не са ми хрумвали.
Secure Boot изключи ли от биоса? Изключи Legacy, но също изключи и Secure Boot опцията в UEFI.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Изключено е.
Това е някво псевдо (само за Уйн) УЕФИ, явно. Щото инсталирах и gnome-firmware, и знам какво показва на истинска УЕФА. А тука - ми имаш го, ама файда йок. Това - докато имах и Уйн. Т.е. дори и уж инсталиран Линукс в уефи-режим - на практика не е така. И няма значение кой ще е Линукса. То ако всичко е както трябва - няма да трябва външна програма инсталирана в дяла на Уйна да стартира зареждането.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ако имаш Other OS в Boot опциите на BIOS, пробвай с него.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Има една маалка голяма подробност - за да се отключат всичките възможности на БИОСа трябва да се зададе парола... Компа си е мой - ще правя квото си искам с него - не съм на кеф да помня пароли. ;)
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ахаа, имало още тайни обстоятелства :mrgreen: Да, за секюрити по-старите биоси искаха парола понякога. Ами, тури я временно, свърши си работа и я махни :)
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Приключих с игричката. Не ми се занимава повече. Предадох се.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Недей така, на финалната права си. Моя Леново UEFI биос е заключен към Windows-кия път на bootloader-а по OEM. Решението е много просто, но навремето доста си блъсках главата. Трябва да има инсталиран уиндоус и при различни ОЕМ доработки, може да се намира на различно място буут лоадера в буут дяла. Та инсталираш Уин, махаш Secure boot (ако трябва слагаш парола, за да видиш Legacy/Other OS опцията), пускаш live cd и му буташ груб-ския лоадер, преименуван като майкрософтския, в същата директория (същия път), където го очаква биоса. Стига да си махнал Secure boot, автоматично зарежда груб и си правиш каквото си искаш оттам нататък. Виж тук - https://screenrec.com/share/MUkaHco2Cy

Това е решение, което ползвам от 2017-та, просто година по-късно съм правил промени, че бях омазал нещо (затова timestamp e 2018-та). А custom.cfg промяната е заради нов диск (nvme), където метнах уиндоуса. Иначе всичко работи така вече 8 години. Уиндоус си ъпдейтва ефи файловете без да пипа груб. Груб си се обновява нормално. Независими са един от друг и живеят в хармония.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Мислех я тая врътка. Ще видя. Ходех по бюрокрация и се изнервих. Като ми мине ще ми дойде друг акъл.
Блгодаря за идеята!
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Майната му на тъпия биос. Хората са казали "злото не идва само". Сега излязоха куп други домашни проблеми, дето компа ми е най-малка грижа.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

beggginer написа:
ср фев 26, 2025 09:24
Недей така, на финалната права си.
При мен сработи "кракването" на /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
:toothy10: Имам право на 200 грама ракийка и ще го проиграя на чисто.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Като информация - в жива Мента 22.1 "open as root" използва admin-метода (което си има предимства и недостатъци). "pkexec nemo bla-bla" използвам аз (и си работи, няма причина да не работи, нали).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Използвам си аз open as root и хич неми дреме. Също така и неправилното sudo nemo :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

"На живо" не пречи коя да е команда, не оставя "следи" по системата.
Ама като си отворил с admin:// и отвориш терминал в уж същата папка - те връща в първи клас - отваря ти терминала в домашната папка. И ако си мислиш, че ем си админ, ем си в същата папка - нъцки. :lol:
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”