Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Re: Линукс лафче
Хмм, не м исе е случвало да не мога да инсталирам Linux, тея нещо налочно ще да са направили
Аз бих направил така - щом си стигнал до инсталиран Linux, буутни от флашката с Mint, стартирай Boot Repair (май така се казваше) и то ще си направи всичко автоматично. След това или от BIOS, или с efibootmgr затриваш Windows ентрито, форматираш му дяла и да спи.
Прочетено: 534310 пъти

Току що се предадох.
Защото попилях всичко и пак инсталирах накрая refind.
НО съобщението дето ми вадеше Ментата е "няма /EFI/BOOT", т.е. негово величество БИОСа не работи с такъв път/такива нища, признава само "оня, верния път". Съответно - refind си инсталира/имаше всичкото което трябва да има във "неправилното място". Съответно - и той не свърши работа (щом няма "правилните дялове/файлове" дето "се поселва" когато ги има).
И аз си викам - щом биоса е Уйн зависим, я аз да нямам по никакъв начин вземане-даване с тия добри хора.
И след малко няма да имам и няма да се опивам да имам. Обичка
.

Защото попилях всичко и пак инсталирах накрая refind.
НО съобщението дето ми вадеше Ментата е "няма /EFI/BOOT", т.е. негово величество БИОСа не работи с такъв път/такива нища, признава само "оня, верния път". Съответно - refind си инсталира/имаше всичкото което трябва да има във "неправилното място". Съответно - и той не свърши работа (щом няма "правилните дялове/файлове" дето "се поселва" когато ги има).
И аз си викам - щом биоса е Уйн зависим, я аз да нямам по никакъв начин вземане-даване с тия добри хора.
И след малко няма да имам и няма да се опивам да имам. Обичка

Селски, Начо Селски.
- Zeroadhesion
- Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Изключено е.
Това е някво псевдо (само за Уйн) УЕФИ, явно. Щото инсталирах и gnome-firmware, и знам какво показва на истинска УЕФА. А тука - ми имаш го, ама файда йок. Това - докато имах и Уйн. Т.е. дори и уж инсталиран Линукс в уефи-режим - на практика не е така. И няма значение кой ще е Линукса. То ако всичко е както трябва - няма да трябва външна програма инсталирана в дяла на Уйна да стартира зареждането.
Това е някво псевдо (само за Уйн) УЕФИ, явно. Щото инсталирах и gnome-firmware, и знам какво показва на истинска УЕФА. А тука - ми имаш го, ама файда йок. Това - докато имах и Уйн. Т.е. дори и уж инсталиран Линукс в уефи-режим - на практика не е така. И няма значение кой ще е Линукса. То ако всичко е както трябва - няма да трябва външна програма инсталирана в дяла на Уйна да стартира зареждането.
Селски, Начо Селски.
Има една маалка голяма подробност - за да се отключат всичките възможности на БИОСа трябва да се зададе парола... Компа си е мой - ще правя квото си искам с него - не съм на кеф да помня пароли. 

Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Ахаа, имало още тайни обстоятелства
Да, за секюрити по-старите биоси искаха парола понякога. Ами, тури я временно, свърши си работа и я махни 

Недей така, на финалната права си. Моя Леново UEFI биос е заключен към Windows-кия път на bootloader-а по OEM. Решението е много просто, но навремето доста си блъсках главата. Трябва да има инсталиран уиндоус и при различни ОЕМ доработки, може да се намира на различно място буут лоадера в буут дяла. Та инсталираш Уин, махаш Secure boot (ако трябва слагаш парола, за да видиш Legacy/Other OS опцията), пускаш live cd и му буташ груб-ския лоадер, преименуван като майкрософтския, в същата директория (същия път), където го очаква биоса. Стига да си махнал Secure boot, автоматично зарежда груб и си правиш каквото си искаш оттам нататък. Виж тук - https://screenrec.com/share/MUkaHco2Cy
Това е решение, което ползвам от 2017-та, просто година по-късно съм правил промени, че бях омазал нещо (затова timestamp e 2018-та). А custom.cfg промяната е заради нов диск (nvme), където метнах уиндоуса. Иначе всичко работи така вече 8 години. Уиндоус си ъпдейтва ефи файловете без да пипа груб. Груб си се обновява нормално. Независими са един от друг и живеят в хармония.
Това е решение, което ползвам от 2017-та, просто година по-късно съм правил промени, че бях омазал нещо (затова timestamp e 2018-та). А custom.cfg промяната е заради нов диск (nvme), където метнах уиндоуса. Иначе всичко работи така вече 8 години. Уиндоус си ъпдейтва ефи файловете без да пипа груб. Груб си се обновява нормално. Независими са един от друг и живеят в хармония.
Мислех я тая врътка. Ще видя. Ходех по бюрокрация и се изнервих. Като ми мине ще ми дойде друг акъл.
Блгодаря за идеята!
Блгодаря за идеята!
Селски, Начо Селски.
Майната му на тъпия биос. Хората са казали "злото не идва само". Сега излязоха куп други домашни проблеми, дето компа ми е най-малка грижа.
Селски, Начо Селски.
При мен сработи "кракването" на /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi

Селски, Начо Селски.
Като информация - в жива Мента 22.1 "open as root" използва admin-метода (което си има предимства и недостатъци). "pkexec nemo bla-bla" използвам аз (и си работи, няма причина да не работи, нали).
Селски, Начо Селски.
"На живо" не пречи коя да е команда, не оставя "следи" по системата.
Ама като си отворил с admin:// и отвориш терминал в уж същата папка - те връща в първи клас - отваря ти терминала в домашната папка. И ако си мислиш, че ем си админ, ем си в същата папка - нъцки.
Ама като си отворил с admin:// и отвориш терминал в уж същата папка - те връща в първи клас - отваря ти терминала в домашната папка. И ако си мислиш, че ем си админ, ем си в същата папка - нъцки.

Селски, Начо Селски.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 3 Отговори
- 1268 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
нед фев 02, 2025 18:00
-
-
Линукс Минт 22 Канела
от бат-начо » вт юли 02, 2024 16:42 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 16 Отговори
- 4139 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон сеп 23, 2024 21:01
-
-
-
[инфо] Как да си върнем runlevel 3 в линукс
от Валсо » пет дек 27, 2024 22:53 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 316 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
нед дек 29, 2024 01:17
-
-
-
ScreenRec - програма за запис на екран в Линукс
от beggginer » ср ное 27, 2024 18:11 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 28 Отговори
- 4920 Преглеждания
-
съб дек 14, 2024 20:03
-
-
-
Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон
от Montoya » пон сеп 23, 2024 06:57 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 21 Отговори
- 4479 Преглеждания
-
пет сеп 27, 2024 11:15
-