Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Хардуерни случайни неща

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Re: Хардуерни случайни неща

Мнение от ROKO__ »

Валсо написа:
нед фев 23, 2025 20:48
Mozo написа:
нед фев 23, 2025 02:36
Does SATA cable color matter?
In general, the cable itself doesn't matter. The colour is just a colour.
За последните над 10 години съм виждал само два вида кабели - червени без щипка и черни със щипка, която щраква в САТА слота и държи кабела здраво да не излиза.
Кой какви цветове е внасял - не знам, но имах предвид да се ползват само кабели със щипка.

Екзафлоп, искам да те видя как ще наредиш 6 ъглови кабела в САТА слотовете без да изкривиш/огънеш кабелите. Ъгловите стават само за включване в самите устройства, но не и за нареждане по дъното.
А както на повечето платки САТА портовете са отстрани, да те видя как ще туриш там прави кабеле...

А Червени кабеле с щипка винаги си е имало, също и жълти, някъде ми се търкаляха и сини (от Дел) пак със щипки.
Прочетено: 31389 пъти
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
Потребителски аватар
ExaFlop
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: ср фев 09, 2022 07:07

Мнение от ExaFlop »

Валсо написа:
пон фев 24, 2025 01:23
единия САТА ред го запълваш, ама после щипката пречи за втория ред слотове.
Има left-angled и right-angled - леви и десни
Изображение

Изображение

Уфф, те, пък, црвени...
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Мнение от ROKO__ »

Изображение
Изображение
Изображение

Щом Радо казва, само черни има със щипки! :evil4: :evil4: :evil4:
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Харесах си един лаптоп и остана само да уточним подробности с търговеца относно NVME-то. Обаче досега никога не съм ползвал лаптопи и затова имам едно питане: ако го свържа чрез USB кабел към компа, ще мога ли да му качвам файлове (филми/сериали) по USB-то или трябва задължително да го свържа към рутера? Компът има само една лан карта и няма как да го свържа с лан кабел. А и самият лаптоп се съмнявам да има такава.
Едва ли има нужда да казвам каква ОС ще му инсталирам. :p
Потребителски аватар
ExaFlop
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: ср фев 09, 2022 07:07

Мнение от ExaFlop »

Краткият отговор е Не.
Може, но със специален кабел и софт.
Другият вариант е в локална мрежа.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

За локалната мрежа съм много доволен от localsend , имам го и на телефона.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Може и на Mint приложението, а може и с Wormhole - незаменима и уникално яка програма :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
вт мар 25, 2025 11:15
Може и на Mint приложението, а може и с Wormhole - незаменима и уникално яка програма :headbang: :headbang: :headbang:
Magic-wormhole от Extra или wormhole-rs от AUR?
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз ползвам този:
https://aur.archlinux.org/packages/wormhole-william

Има и GUI варианти, но просто са ненужни. Работи винаги и навсякъде, уникално яко приложение.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Най-после си реших звуковите проблеми, заради които не можех да играя доста игри, защото виното пращаше част от звука към несъществуващи канали и съответно игри като NFS Payback бяха почти без звук. А пък стерео настройката на вградената звукова карта изключваше субуфера и всичко звучеше като от китайски гаражни колонки от Илиянци и затова също не беше вариант.

Проблема го реших с ей т'ва:

Изображение

Останаха някои неща за доизкусуряване, но тях май ще трябва да ги репортна на Торвалдс и компания, поне що се отнася до виното. Ако мога да накарам SMPlayer да използва това за изходен драйвър (за звука), ще е супер. Ако някой знае как да стане, моля да сподели.

Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ти опита ли с чисто нова инсталация, за да видиш дали реално проблемите ги има? Опитай и друга дистрибуция като Mint и CachyOS. Все си мисля, че нещо е останало по старата, което бърка нещата. Никога, ама никога не съм имал подобни проблеми, а съм инсталирал на хиляда машини 8-[ 8-[ 8-[
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет апр 04, 2025 11:54
Ти опита ли с чисто нова инсталация, за да видиш дали реално проблемите ги има? Опитай и друга дистрибуция като Mint и CachyOS. Все си мисля, че нещо е останало по старата, което бърка нещата. Никога, ама никога не съм имал подобни проблеми, а съм инсталирал на хиляда машини 8-[ 8-[ 8-[
Да, пробвах с нова инсталация, но и тук говорим за PCI звукова карта, не за вградената.
С друго дистро не съм се сетил да пробвам.

Аз намерих начин да накарам виното да използва картата директно и звуковите проблеми драстично намаляха. Още ги има от време на време, ама сега са веднъж на 1-2 чàса, а не постоянно.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, тази, която си купил е ясно, че не е вградената в дъното. Интересно е, че с две саунд карти имаш проблеми :-k

Ей така за пробата виж с някоя дистрибуция, на която всичко ѝ е настроено, може пък да тръгне :)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет апр 04, 2025 22:00
Да, тази, която си купил е ясно, че не е вградената в дъното. Интересно е, че с две саунд карти имаш проблеми :-k

Ей така за пробата виж с някоя дистрибуция, на която всичко ѝ е настроено, може пък да тръгне :)
БИОС-ът има една опция да изключва вградената, когато инсталираш PCI звукова карта. Докато вградената е изключена, пукането и пращенето е кошмарно дори и в нейтив игри и програми. Когато вградената е включена, но не се ползва, пукане и пращене почти няма в нейтив игри и програми, а като задам настройките на Audacious като от снимката по-нагоре, пукането в музиката изчезва напълно.
Но по-добре така, отколкото със смотаната вградена, дето няма 2.1 профил и не мога да играя игри заради това.
То аз с вградената преди време пробвах Мента и там също нямаше 2.1 профил, само от 4.0 нагоре. Ще видим с новата как ще е, но подозирам, че пращенето в уиндоус игрите няма да изчезне, защото както казах вчера, пробвах и с чиста инсталация на арч - само с видео драйвър и вино и пак си пращеше. А като търсих в гугъл по въпроса, се оказа, че и бозаджиите имат същите звукови проблеми, откакто е излязла играта.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Баси, това си е проблем с дъното 8-[
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори