Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Не е, работят при нея и ѝ разказват :lol: :lol: :lol:
Прочетено: 534951 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Май ще се окажеш прав за еукариотните клетки. На този въпрос всичките - и мъже, и жени - са отговорили всичко друго, но не и 5. На никого не му хрумва за свойствата на водата, които ги преподават във 2-3-ти клас, че водата заема формата на съда, в който е налята, както и че продължава, докато не срещне препятствие, след което тръгва в друга посока. В случая ще се напълни само чаша 5, а другите ще останат празни, защото чашата ще прелее и всичко ще отиде около нея. Ама откъде толко' акъл в еукариотни клетки. :toothy10: :toothy10: #-o

Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, това тук вече е до начин на мислене и досетливост. Онези просто го карат на вегетация :???:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
пет фев 07, 2025 11:52
Има хора наистина, чета бая из нета, но това е капка в морето. Милиардите са важни, а те в 99% от случаите са овце. Че дори и спори като му кажеш, че Linux е далеч по-лесен от Windows. С кеф си използва Андроида и инсталира приложения с два клика, ама при Linux, откъдето всъщност е взета идеята, изведнъж му става сложно. Когато трябва да си реши някакъв проблем при Windows рови неуморно докато не го реши, при Linux му е супер сложно и не може да се занимава повече от 2 минути. Разсъхнала работа.
Много си прав в това твърдение! И аз съм забелязал същото. Много от проблемите във всичките популярни ОС са еднакви. Въпреки това, ако стане в система, която не харесва (а щом не харесва, това значи мрази), те са обезателно алфа идиоти. Обратно, ако проблемът излезе в някоя от неговите - еми това било нормално! :shock:

Въпреки това и Linux дистрибуциите са виновни, защото 20 години не могат да направят ъпдейтърите да работят без забележки. Не че при конкурентите работят безпроблемно. И в единия и в другия случай ходиш да ги оправяш. Обаче е истинско безобразие!
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ммм, не съм много съгласен - с ъпдейти аз проблеми нямам и са около милион пъти по-стабилни и добре работещи, отколкото при Windows. Там е катастрофа - онзи ден ми се наложи за работа да инсталирам, бате, три часа не мога да приключа само с ъпдейтите - па не ги вижда, па после ги вид, па не може да ги изтегли, па после имало проблем, после тръгна, дръпна половината, поиска хиляда рестарта, после инстлира другите, пак хиляда рестарта, после каза, че няма, после се оказа, че има, после пак не можеше да ги инсталира, после ги инсталира, после пак нямаше, после пак имаше, имах чувството, че съм във водевил :tard: :tard: :tard: При Linux ъпдейтвам за 2 минути и рестартирам КОГАТО СИ ПОИСКАМ! Точка :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
пет фев 07, 2025 11:52
Има хора наистина, чета бая из нета, но това е капка в морето. Милиардите са важни, а те в 99% от случаите са овце. Че дори и спори като му кажеш, че Linux е далеч по-лесен от Windows. С кеф си използва Андроида и инсталира приложения с два клика, ама при Linux, откъдето всъщност е взета идеята, изведнъж му става сложно. Когато трябва да си реши някакъв проблем при Windows рови неуморно докато не го реши, при Linux му е супер сложно и не може да се занимава повече от 2 минути. Разсъхнала работа.
Абсолютно съм съгласен! Другият абсурд е, че явно всеки, който храни Linux, използва продуктите на Adobe и Autodesk. Трети пък плюят тази ОС, че нямло игри.
Направо кеф ми става, когато се мъчат да подкарат Windows 11 на "остарял хардуер". Навираш им алтернатива в очите, но овцете теглят какви ли не съмнителни скриптове за да си инсталират последната версия на Windows. Другото ми любимо е Windows Insider. Участниците заявяват гордо няляво и надясно, как първи се "докосват" до новите технологии на Микрошпек. Даже тестват и изпращам информация на Микрошпек напълно безплатно :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Че какво е виновен Linux, че Adobe играят мръсно с Майкрософт и нарочно не пускат и за Linux? Вместо да разберат, че колкото повече ставаме, толкова повече няма да имат избор и ще бъдат принудени да пуснат, те продължават да блеят - изключително дразнещо.

А за игрите не знам от кой палец на кой крак си ги измислят тея работи, но можеш да играеш дори повече, отколкото на Windows, при това вече с минимални усилия. Единствено тези игри с античийт, които отново нарочно не са пуснати за Linux не може да се играят, за което не е виновна операционната система.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Shaker написа:
нед фев 09, 2025 11:40
Другият абсурд е, че явно всеки, който храни Linux, използва продуктите на Adobe и Autodesk.
Което поставя и въпроса "почтенно ли ги ползва", и моята добавка за такива случаи - "халал да са му".
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
нед фев 09, 2025 00:06
Ммм, не съм много съгласен - с ъпдейти аз проблеми нямам и са около милион пъти по-стабилни и добре работещи, отколкото при Windows. Там е катастрофа - онзи ден ми се наложи за работа да инсталирам, бате, три часа не мога да приключа само с ъпдейтите - па не ги вижда, па после ги вид, па не може да ги изтегли, па после имало проблем, после тръгна, дръпна половината, поиска хиляда рестарта, после инстлира другите, пак хиляда рестарта, после каза, че няма, после се оказа, че има, после пак не можеше да ги инсталира, после ги инсталира, после пак нямаше, после пак имаше, имах чувството, че съм във водевил :tard: :tard: :tard: При Linux ъпдейтвам за 2 минути и рестартирам КОГАТО СИ ПОИСКАМ! Точка :mrgreen:
Не, аз се опитвам да не ги сравнявам. Равносметката е, че и едното и другото има известна вероятност да си джиросат акциите при ъпдейт. :toothy10:

Иначе - да, Linux е много по-напред с пакетната система. Това е просто гениална технология в софтуера.
И да, аз също нямам проблеми с ъпдейтите в Linux, особено с Debian. Arch ми е правел доста повече и то не заради пакетната система, а защото идва по-късна версия и понякога трябва да се прави миграция, а тя не абсолютно винаги е без проблеми и намеса.

Забележката ми за Linux-ите, като цяло е че не можеш да ги инсталираш на някоя баба или дядо, които да си пипат само по ограничения интерфейс на графиката отгоре и ъдейтите всеки път да минават без проблеми. Това е точно проблема за който говореше Temp по едно време. И там е важната пропусната възможност.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

бат-начо написа:
нед фев 09, 2025 14:08
Shaker написа:
нед фев 09, 2025 11:40
Другият абсурд е, че явно всеки, който храни Linux, използва продуктите на Adobe и Autodesk.
Което поставя и въпроса "почтенно ли ги ползва", и моята добавка за такива случаи - "халал да са му".
Имах в предвид, че въпросните хубосници не искат да използват Linux, защото софтуерът на Adobe и Autodesk го няма за Linux (отварям скоба, че Autodesk Maya има Linux версия).
Ползващите този тип софтуер се използват основно в големи компании, ама тук в специално в България нали знаем, че всички сме "специалисти" и се използва Photoshop, Autocad, Revit, Premiere Pro на домашни компютри.
Fernando Sucre написа:
нед фев 09, 2025 17:27
Забележката ми за Linux-ите, като цяло е че не можеш да ги инсталираш на някоя баба или дядо, които да си пипат само по ограничения интерфейс на графиката отгоре и ъдейтите всеки път да минават без проблеми. Това е точно проблема за който говореше Temp по едно време. И там е важната пропусната възможност.
Тук не съм съгласен. Във Fedora KDE (за GNOME не знам) има опция за автоматични ъпдейти при рестарт. Тоест пакетите се теглят фоново и при рестарт на системата се инсталират автоматично. Тази опция е идеална за хора, които нищо не разбират и не им дреме какви пакети се инсталират (тук визираме и Mouse :lol: )
Единствено се надяваме пакетьорите на Fedora да не сбозят нещо.
Като се замисля, откакто Кришна и Кумар почнаха да са основни разработчици на Windows, то всеки месец четем за проблеми. Има си решения разбира се, но хора като Mouse не могат да се оправят с индийските изпълнения в Windows. Само ще гледат 2 часа, как онзи глист се върти и нищо не става :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тази опция с ъпдейт при рестарт я има и при Ubuntu и Mint и кой знае още колко, при това не от днес или от вчера. Разбира се, може да се пуснат и автоматични ъпдейти в реално време и се инсталират на момента, та опции има.

Фернандо, нямаш си идея на колко хора съм инсталирал Linux и никога не е имало проблеми с ъпдейт. Същото не мога да кажа за Windows :evil3: Само ще спомена, че Маус си ъпдейтва сама от години и никога до този момент не е имало проблем освен един път, когато бяха паднали българските сървъри, които бях избрал и оттогава вече винаги и на всички оставям оригиналните сървъри и проблеми не е имало :)
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
нед фев 09, 2025 18:54
.....
Фернандо, нямаш си идея на колко хора съм инсталирал Linux и никога не е имало проблеми с ъпдейт. Същото не мога да кажа за Windows :evil3:
Да наблюдаваш ъпдейтинга на Windows си е направо страшно. :!:

Shaker написа:
нед фев 09, 2025 18:22
.....
Тук не съм съгласен. Във Fedora KDE (за GNOME не знам) има опция за автоматични ъпдейти при рестарт. Тоест пакетите се теглят фоново и при рестарт на системата се инсталират автоматично. Тази опция е идеална за хора, които нищо не разбират и не им дреме какви пакети се инсталират (тук визираме и Mouse :lol: )
Единствено се надяваме пакетьорите на Fedora да не сбозят нещо.
Еми, случвало ми се е да сбозят. #НеИмВервам.
Нежели да го включа да ми се ъпдейтва на таймер. ;)
Shaker написа:
нед фев 09, 2025 18:22
.....
Като се замисля, откакто Кришна и Кумар почнаха да са основни разработчици на Windows, то всеки месец четем за проблеми. Има си решения разбира се, но хора като Mouse не могат да се оправят с индийските изпълнения в Windows. Само ще гледат 2 часа, как онзи глист се върти и нищо не става :lol:
Ама се похвалиха, как са шитнали целия отдел за тестинг. Едно от малкото неща, които преди им работеха добре - добре тествани инсталатори.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
нед фев 09, 2025 19:12
Ама се похвалиха, как са шитнали целия отдел за тестинг. Едно от малкото неща, които преди им работеха добре - добре тествани инсталатори.
Да са свети имената Кришна и Кумар. ;)
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
нед фев 09, 2025 17:27
И затова сега е "за" снаповете. Поне с такова впечатление съм останал.

Дали е много кърска работа, при обновяване ако те "попита"/да сложиш тикче да се рестартират автоматично сервизите или пък де му е мястото на записа на grub (kwo e tuj груб?)... На една баба не и трябва да знае, тъй мисля, т.е. няма да има тикчета, т.е. ...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
нед фев 09, 2025 22:24
.....
И затова сега е "за" снаповете. Поне с такова впечатление съм останал.
Ами може, но снап/флатпак не решават проблемите. Тоест, те решават задачата да имаш долу-горе изолиран софтуерен пакет, който долу-горе работи навсякъде. Но не решават проблемът, че дистрибуцията трябва да се ъпдейтва надеждно. Че и да се надгражда към нова версия, долу-горе безпроблемно, когато не е ролинг!

С натрапването на тези „хитри“ технологи, дето нищо не влагат за разработка и са толкова хитри, че решават всички проблеми, накрая се оказва че само обикалят около пирамидата!
бат-начо написа:
нед фев 09, 2025 22:24
.....
Дали е много кърска работа, при обновяване ако те "попита"/да сложиш тикче да се рестартират автоматично сервизите или пък де му е мястото на записа на grub (kwo e tuj груб?)... На една баба не и трябва да знае, тъй мисля, т.е. няма да има тикчета, т.е. ...
Компютърджиите, знаят къде да пипат и какво да гледат. Обновяване на бут лоудъра, първо трябва да се избягва, и после нищо да не се пита за него. Обновяване, само ако са много, много сигурни че ще мине гладко - като например, ако не е нужно да пипат записите за стартиране.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”