Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Линукс лафче

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа:
пон яну 20, 2025 13:31
.....
Kfind, както подсказва името, търси с find. На мен (за моите нужди) е по-подходях locate (затова и си ползвам catfish, "ползвам" е силно казано за търсене на нещо няколко пъти на година).
Да, ужас. :mrgreen:
Прочетено: 535043 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

По-добро от Drill няма. Търси като за световно, направо не е истина колко е добро. Има го и като Appimage, но за жалост е само за системния дял.

https://appimage.github.io/Drill/
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
пон яну 20, 2025 16:00
Не съм сигурен, но май е пуснато. Аз мойто го спрях профилактично.
В Дебиан не е пуснато, а то се инсталира със стандартните настройки. В КДЕ 5 и 6 "се изтарикатиха".
Офтопик:
Един от учителите ни беше левичар. Попето (бог да го прости, че го споменавам) нещо се беше издънил. И даскала му вика "избери си с коя ръка да те ударя" - "с дясната" - "ей, изтарикатихте се" - и бам, една левачка. :toothy10:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
пон яну 20, 2025 16:39
По-добро от Drill няма. Търси като за световно, направо не е истина колко е добро. Има го и като Appimage, но за жалост е само за системния дял.

Шъ го проуча. :усмивка1:

бат-начо написа:
пон яну 20, 2025 18:33

В Дебиан не е пуснато, а то се инсталира със стандартните настройки. В КДЕ 5 и 6 "се изтарикатиха".
.....
Да ти кажа в 11-ката на някои издания със сигурност беше пуснато. За 12-ката не съм сигурен, защото направо му набих магическите команди и не съм гледал нито дали натрупва, нито как е зададено в Settings панела. А ванила акаунт не ми се прави, само за да видя.

Т'ва за шамара беше готино. Жалко че няма 20 точки бонус! :toothy10:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Fernando Sucre написа:
вт яну 21, 2025 13:46
Mozo написа:
пон яну 20, 2025 16:39

Шъ го проуча. :усмивка1:
То няма много за проучване - пишеш и то търси :toothy10: :toothy10: :toothy10: Но е светкавично, направо е невероятно :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Откакто обнових кърнела и драйвърите до 6.11.5 и 560.35.03, не ми се беше налагало да пускам qbittorrent, съответно не знаех и за последния проблем, който изглежда е причинен от начина, по който qbitt приспива системата. Дадох му да сваля нещо и да приспи системата, когато приключи и то я приспало. Дотук - добре. Обаче след това каквото и да натискаш по клавиатурата или мишката, тя си стои заспала и не ще да тръгне. Можеш само cold reset от копчето на гърба на захранването да рестартираш. Тествах го няколко пъти така с qbitt и неговото приспиване и след всяко негово приспиване, после системата не ще да се събуди. Същия номер го прави и с най-новия LTS kernel, който май беше 6.6.59 или нещо такова.

Тъпото е, че не знам кое от двете е виновно в случая - кърнелът или драйвърът, съответно не знам на кого да го репортна. Така или иначе revert-нах нещата към last known good combination: 6.6.35-LTS + NV 555.58, където подобни неща никога не са се случвали. И тази конфигурация на системата ще я кача криптирана на 100 места за идните поколения, защото както са го подкарали, скоро май читави драйвъри и кърнел няма да видим повече.

И тия от енвидия, вместо фактически да оправят проблема със заспиването и събуждането, само му измислят някакви безумни workarounds, които създават още повече проблеми, вместо да оправят вече наличните. #-o Как и защо решиха, че при събуждане е по-удачно да рестартират X сървъра, вместо модулите да се събудят както трябва, това никой не може да го обясни. :banghead:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ку малко "чуваше" щеше да ти е ясно, че systemd "завзема" всичко (да се чете - и приспиването). Затуй - "подаваш" точната команда, дето приспива, да изглежда като команда за systemd.
Пък нека после оня умник от другия форум обясни защо systemd e хубаво нещо, но "другите" като изпреварят или изостанат от него, или имат косъм проблемче със "всеръкия", го духат хубаво.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Би трябвало да имаш поне такава твърда настройка, дето да нацаква другото на първо време

Код: Избери всички

sudo mkdir -p /etc/systemd/sleep.conf.d && \
echo "[Sleep]
AllowSuspend=yes
AllowHibernation=no
AllowSuspendThenHibernate=no
AllowHybridSleep=no" | sudo tee /etc/systemd/sleep.conf.d/valso.conf
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
вт яну 21, 2025 17:42
Ку малко "чуваше" щеше да ти е ясно, че systemd "завзема" всичко (да се чете - и приспиването). Затуй - "подаваш" точната команда, дето приспива, да изглежда като команда за systemd.
Пък нека после оня умник от другия форум обясни защо systemd e хубаво нещо, но "другите" като изпреварят или изостанат от него, или имат косъм проблемче със "всеръкия", го духат хубаво.
Точно така, да опита да приспи със systemd команда, без нищо излишно да е пуснато и да види какво ще стане.
Аз с такава девиация от здравия разум, като приспиванията и хибернациите не мога да се занимава. При положение, че разликата от пълно изключване е сигурно ~5 секунди.
Валсо написа:
вт яну 21, 2025 17:11
.....
И тия от енвидия, вместо фактически да оправят проблема със заспиването и събуждането, само му измислят някакви безумни workarounds, които създават още повече проблеми, вместо да оправят вече наличните. #-o Как и защо решиха, че при събуждане е по-удачно да рестартират X сървъра, вместо модулите да се събудят както трябва, това никой не може да го обясни. :banghead:
Както казах, според мен не са си пипали драйвъра за Linux от супер много време и в момента се чудят как да спасят положението. Най-вероятно ще получим нещо коренно ново, но докато това се реализира и изпита, кой знае колко време ще мине. Гответе се да не е скоро. :evil4:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
вт яну 21, 2025 14:05
.....
То няма много за проучване - пишеш и то търси :toothy10: :toothy10: :toothy10: Но е светкавично, направо е невероятно :thumbright:
Изображение

Докато не е одобрено от Партията не стъпва на компютъра ми. :lol:

Валсо написа:
вт яну 21, 2025 17:11
.....
Дадох му да сваля нещо и да приспи системата, когато приключи и то я приспало. Дотук - добре. Обаче след това каквото и да натискаш по клавиатурата или мишката, тя си стои заспала и не ще да тръгне. Можеш само cold reset от копчето на гърба на захранването да рестартираш.
.....
По-добре недей го гаси от там, че може да си навлечеш неприятности със захранването. Ако ти се наложи много твърдо изключване му дръпни щепсела.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
вт яну 21, 2025 18:13
Би трябвало да имаш поне такава твърда настройка, дето да нацаква другото на първо време

sudo mkdir -p /etc/systemd/sleep.conf.d && \
echo "[Sleep]
AllowSuspend=yes
AllowHibernation=no
AllowHybridSleep=no" | sudo tee /etc/systemd/sleep.conf.d/valso.conf
Къде/в кой файл трябва да я търся тази настройка? А хибридното спане мисля, че е изключено по подразбиране. Защото ако беше включено, то спирането на тока нямаше да рестартира компа, когато токът дойде. Хибернацията записва данните на харда, така че дори и suspend to RAM да зачезне при спирането на тока, после като дойде токът, то прочита от харда и събужда компа в същото състояние, в което е бил. А щом при спиране и идване на тока компът се рестартира, значи хибридното спане му е забранено по подразбиране, също и самата хибернация.
Едно време (в ментата) хибернацията я бях забранил, защото тогава нямах толкова много място на руут дяла, а после ми остана навик да ползвам suspend to RAM. Обаче сега място имам и се чудя дали да не взема да пусна хибернацията и да забраня suspend to RAM. Нищо, че хибернацията по принцип е доста по-бавна от нормалното "спане".
Fernando Sucre написа:
вт яну 21, 2025 18:34
По-добре недей го гаси от там, че може да си навлечеш неприятности със захранването. Ако ти се наложи много твърдо изключване му дръпни щепсела.
За 10 години не съм имал проблеми със захранването. Пък и то като не иска да тръгне по никой нормален начин, няма друга опция, освен оттам.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
.....
За 10 години не съм имал проблеми със захранването. Пък и то като не иска да тръгне по никой нормален начин, няма друга опция, освен оттам.
Копчето там не е много здраво електрически. Дали ще си навлечеш неприятности, зависи и от това как е направено първоначалното стъпало на захранването. Но аз лично не бих тествал упорито, дали може да се развали, ако го рестартирам 200 пъти от там. :усмивка1:
Нищо не ти пречи да му издърпаш щепсела от контакта или разклонителя. :thumbright:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Вчера пробвах на Mint, съспендът работи идеално и се бути с кой да е бутон, дори и от мишката :mrgreen: Лаптопът ми е с NVIDIA. На Arch не съм пробвал.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Валсо написа:
Къде/в кой файл трябва да я търся тази настройка?
В /etc/systemd/sleep.conf , в случая копираш част от съдържанието му.
Е, ти сам казваш, че е като "умряло"/хибернирало.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
вт яну 21, 2025 18:51
Вчера пробвах на Mint, съспендът работи идеално и се бути с кой да е бутон, дори и от мишката :mrgreen: Лаптопът ми е с NVIDIA. На Arch не съм пробвал.
Ментата са с други кърнел и драйвери. По всяка вероятност по-стари от тези в Арч.

Странно, тия трите

AllowHibernation=no
AllowHybridSleep=no
бяха на "yes", но бяха закоментирани. Сега им махнах коментирането и ги направих на "no" и ще видим как ще се държи.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”