Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Впечатления от Windows 11

feed Всякакви програми и проблемите свързани с тях.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Re: Впечатления от Windows 11

Мнение от cprog »

Валсо написа:
съб юни 29, 2024 15:53
Mozo написа:
съб юни 29, 2024 15:43
За това, дето не си могъл да инсталираш Wi-Fi драйвъра на някакъв лаптоп. Щеше да ти отнеме минута, с три клика на мишката.
Ах, да, сетих се. Ами то, както и тогава писах, тия от АНУС бяха объркали модела на лепенката и бяха изпуснали една буква от модела. Което аз нямаше как да го знам, докато човекът в сервиза не ми го каза и съответно се опитвах да инсталирам драйвър за грешния модел. :lol:
Не било U80A, а с L някъде между U и A, но вече не помня къде точно. :-k Ако от АНУС си бяха свършили работата както трябва, нямаше да се налага да го носим на сервиз за драйвърите. :roll:
Реално не трябва да се четат лепенки, а си пуска правилната програма, която разчита хардуера и му намира драйверите . Ако тази лепенка беше скъсана и/или я няма, какво правим ? Човекът от сервиза, почти съм убеден, също е видял правилния модел с тул, а не да го помни наизуст.
Прочетено: 12189 пъти
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

cprog написа:
съб юни 29, 2024 17:31
Реално не трябва да се четат лепенки, а си пуска правилната програма, която разчита хардуера и му намира драйверите . Ако тази лепенка беше скъсана и/или я няма, какво правим ? Човекът от сервиза, почти съм убеден, също е видял правилния модел с тул, а не да го помни наизуст.
Боза не съм използвал активно вече 9 години, а допреди 3-4 години я ползвах само за 1-2 игри, които вече вървят без проблем в линукс и Бозата отдавна не ми трябва. Как мислиш, дали 9 години по-късно още помня какви бяха 3rd party tools за откриване модела на лаптопа? :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Да, този кошмар със сваляне на гигабайти драйвъри или издирването на незнйни устройства бързо се забравя, защото пускаш и ползваш - няма такъв кеф. Аз също недоумявам как хората просължават да се мъчат, но, това е... И отново по темата - пускаш някое лайв CD и моделът на лаптопа се вижда в терминал :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб юни 29, 2024 23:54
пускаш някое лайв CD и моделът на лаптопа се вижда в терминал :mrgreen:
Интересно. Я кажи как става това, защото такова нещо за първи път чувам.
Лапатопи не използвам, както предполагам знаеш и такива магии не ги знам. :mrgreen:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Името на потребителя е моделът на лаптопа :lol: :lol: :lol: Също така можеш в info панела да го намериш, с inxi и пр. При Windows е мъка, а при Linux въпрос на секунда-две.
Изображение
Потребителски аватар
ExaFlop
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: ср фев 09, 2022 07:07

Мнение от ExaFlop »

Mozo написа:
И отново по темата - пускаш някое лайв CD и моделът на лаптопа се вижда в терминал :mrgreen:
Що? Т'ва са инсинуации... :p
Направо под Win:
cmd admin:

Код: Избери всички

wmic csproduct get name
или
[Win]+[R]>msinfo32>[Enter]
System summary>System Model
Потребителски аватар
ExaFlop
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от ExaFlop »

cprog написа:
съб юни 29, 2024 17:31
Реално не трябва да се четат лепенки, а си пуска правилната програма
Вариант 1:
devmgmt.msc > намира се устройството, копира се Hardware Ids и по него се намира в мрежата устройството. И драйвърът за него.
Вариант 2:
Ако е забранена проверката на драйвъри в Windows Update временно се разрешава, след което се проверява в Windows Update има ли намерен драйвър за устройството.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

2. Windows Update почти никога не намира нищо или пък ако намери, сбозва нещата.

Точно вчера правих един Sony Vaio на 11 години, Windows Update (Windows 11) не намери драйвъри за цели четири компонента, като два от тях бяха видео карта Intel и видео карта Nvidia, което е смешно. Сваляне на 7GB драйвъри, всичко точно. И не съм се мъчил да търся по хардуерно ID, покрай Linux съм станал мързелив - използвах SDI.

В същото време инсталираш Linux за буквално три минути, имаш всички драйвъри и не се занимаваш с нищо, директно започваш да ползваш. Наистина тази мъка с драйвърите се забравя доста бързо и нямам обяснение как може да е актуална и до днес, тежко е :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

:lol: :lol: :evil4:

Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Ето още впечатления от Spyware потребител в Дискорд. :toothy10:

Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Обява на Microsoft за наемане на разработчици:

Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

ExaFlop написа:
ср юли 03, 2024 10:14
Mozo написа:
И отново по темата - пускаш някое лайв CD и моделът на лаптопа се вижда в терминал :mrgreen:
Що? Т'ва са инсинуации... :p
Направо под Win:
cmd admin:

Код: Избери всички

wmic csproduct get name
или
[Win]+[R]>msinfo32>[Enter]
System summary>System Model
Не, не, без да инсталираш ОС и без да пишеш команди - просто отваряш терминал и когато си в Live режим името на потребителя е името на лаптопа :mrgreen:

Иначе твоя метод не съм го пробвал - сигурно ли е, че ще напише например SVF15A1M2ES, без допълнителен софтуер?
Изображение
Потребителски аватар
ExaFlop
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от ExaFlop »

Потребителски аватар
ExaFlop
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от ExaFlop »

Mozo написа:
ср юли 03, 2024 23:09
Не, не, без да инсталираш ОС
Може и от Windows PE среда (инсталатор):
[Shift]+[F10]
wmic csproduct get name
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Хубаво е да има алтернатива, но Windows PE зарежда супер бавно и няма драйвъри за нищо, мъчил съм се навремето с него, при това доста. В същото време като буутнеш от флашка с Linux имаш всичко наготово - графична среда, интернет, всички устройства работят, защото драйвърите са в ядрото, а не трябва да ги инсталираш, можеш да инсталираш програми и каквото ти потрябва :) Разбира се, след рестарт не остава нищо. От Майкрософт се опитват да направят нещо подобно от 30 години, но системата не им позволява, твърде зле е. WindowsToGo е/беше абсолютна смешка. WinPE е светлинни години назад от жива Linux среда.

Иначе е яко това в самия Windows да си гледаш модела на лаптопа, но са го забили на туй в онуй :mrgreen: При нас само пишеш info в старт менюто и цъкаш на първия резултат:

Изображение

Или:
Изображение

Надолу има още доста :mrgreen:

Имаме и фенси програмки, разбира се:
Изображение

Та, на думата - Валсо можеше да направи три милиарда неща, но той отиде и даде пари на "специалист" :lol: :lol: :lol:
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Софтуер”