Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Лафче телефони

Актуални новини, въпроси и интересни факти за клетъчни телефони.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Re: Лафче телефони

Мнение от Shaker »

Валсо, създал си грешни впечатления с този Bluetooth. Даже пишеш големи глупости за тази технология.
Първо нека започнем с трансфера на данни. По спецификация Redmi Note 5A поддържа Bluetooth 4.2 и скоростта на предаване на данни е до 25 Mbit/s. Ама това е в идеален случай. Трябва средата да не бъде зашумена, а тя е. Защо ли? Защото масово рутерите излъчват на честота 2.4 GHz. Bluetooth използва същата честота с малко по-различна честотна лента, но ако някой прави голям трафик по Wi-Fi, то това се отразява негативно и на трафика по Bluetooth.
Относно музиката и "едва ли щях да мога да слушам с тази "светкавична" скорост" - пълни глупости. Такива кодеци сега има, че повечето bluetooth слушалки вадят кристален звук, дори и такива за по 30-40 лв. Относно преносимите Bluetooth джаджи, повечето използват технологията Bluetooth LE (Low Energy). Това означава, че телефона ти и периферните устройства хабят много малко енергия. На моя телефон съм закачил смарт гривна и Bluetooth LE слушалки от среден клас (за под 100 лв.) и познай - батериите на телефона и устройствата имат дълъг живот с едно зареждане. Батерията на телефона много малко консумира енергия от BT. Друг пример - имам Bluetooth LE мишка за лаптопа и батериите AAA от Кауфланд карат около 3 месеца.
Достатъчно да спреш Bluetooth през менюто, не е нужно да правиш каквото и да е в "Dev Options". Там има много настройки, които не ги разбираш. После ще ревеш, че нещо не ти работи и ще обвиняваш Nokia + Android, колко са смотани.
И без това имаш свободно време по цял ден и се чудиш какво да правиш, отваряш материали за Bluetooth и почваш да четеш.
Прочетено: 12094 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Само с едно не съм съгласен - през Bluetooth не можеш да извадиш хубав звук, каквото и ще да става. Винаги е смачкано и тенекиено поради конвертирането от аналог в дигитално и обратно.
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Няма как качеството на звука от BT да бъде 1:1 като грамофонна плоча, но ако се слуша музика с качествени слушалки или колони, звукът е перфектен за хора без претенции :съгласен:.
Последна промяна от Shaker на пон юли 03, 2023 06:21, променено общо 2 пъти.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Shaker написа:
нед юли 02, 2023 18:18
звукът е перфектен за хора без пренетенции :съгласен:.
Точно :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
нед юли 02, 2023 22:55
Shaker написа:
нед юли 02, 2023 18:18
звукът е перфектен за хора без пренетенции :съгласен:.
Точно :thumbright:
Офтопик:
претенции*
Не знам oт къде измислих "пренетенции" :toothy10:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Офтопик:
Яко е, кво :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Opera току-що се обнови и са пуснали ИИ в браузъра, с който можеш да си говориш. Става за като чакаш в безкрайната опашка пред кабинета на личния ти лекар да минава по-бързо времето. :lol:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Shaker написа:
нед юли 02, 2023 12:33
Валсо, създал си грешни впечатления с този Bluetooth. Даже пишеш големи глупости за тази технология.
Първо нека започнем с трансфера на данни. По спецификация Redmi Note 5A поддържа Bluetooth 4.2 и скоростта на предаване на данни е до 25 Mbit/s. Ама това е в идеален случай. Трябва средата да не бъде зашумена, а тя е. Защо ли? Защото масово рутерите излъчват на честота 2.4 GHz. Bluetooth използва същата честота с малко по-различна честотна лента, но ако някой прави голям трафик по Wi-Fi, то това се отразява негативно и на трафика по Bluetooth.
Относно музиката и "едва ли щях да мога да слушам с тази "светкавична" скорост" - пълни глупости.
1. Дори и да е така за рутерите и честотите и скоростта на БТ 4.2, рутерът е на 3 метра, а телефоните ги бях сложил един върху друг с идеята да няма никакво разстояние между тях, за да се прехвърлят максимално бързо. Тия 25 мегабита са равни на малко над 3 мегабайта в секунда и въпреки рутера би трябвало с поне половината на тази скорост да прехвърля. Всяка от 18-те снимки беше по 1.3 мегабайта, което значи, че би трябвало да ги метне за около 20 сек. от единия телефон на другия. А щом му трябваха толкова минути, сигурно ги е качвало с по 3-4 килобайта в сек., въпреки че телефоните бяха един върху друг.
В дома на бест френда има 4 рутера, защото апартаментът е огромен, че и на 2 етажа. Там как няма проблем със скоростите на прехвърляне по БТ, независимо къде из апартамента сме аз и той? Вързах се към около 10-годишния смарт Андроид ТВ на терасата и си качих на телефона записани от телевизията клипове за има-няма 1 мин., въпреки 4-те рутера оръскащи сигнал из целия апартамент. Значи нещо друго пречи, но не знам какво. Не ми се вярва тоя стар смарт телевизор да е с по-нова версия БТ от смартфон на 3-4 години.
2. За музиката друго имах предвид и то не е качеството, а че щеше да накъсва брутално. Цялата ми музика отдавна вече е WAV, като най-най-малкият файл е 14-15 МБ (45 сек. интро на един албум). Ако прехвърля към слушалките със споменатите килобайти, тоя WAV ще го слушам с много накъсване, защото приложението ще го възпроизвежда по-бързо, отколкото слушалките ше го получават по БТ. Така че добрият стар кабел за слушалки си остава дъ бест.
3. БТ на нокията се самовключваше по неясни нокийски причини. Едва след като му забраних в Dev Options да проверява автоматично за близки БТ у-ва, престана да се включва сам. Сега само ръчно се включва.

Edit: по точка 2, ако пак не си ме разбрал: споменатият малък WAV се изпълнява с 1411 килобита в сек., което значи 176-177 килобайта в сек., а за колекцията ми на AC/DC, където най-малкият файл е 113 МБ (4608 кбпс = 576 КБ/сек.), пък да не говорим. А ако телефонът праща по БТ към слушалките с по-малк от 177 КБ/сек. (щом за 18 снимки трябват 20 мин. от Redmi Note 5A към моя телефон и обратно от моя тел. към 5А-то, смѐтай с каква скорост прехвърля), познай какво накъсване ще падне и как ще слушам "кристален" звук. :lol:
Последна промяна от Валсо на пон юли 03, 2023 21:22, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
пон юли 03, 2023 21:11
За музиката друго имах предвид и то не е качеството, а че щеше да накъсва брутално. Цялата ми музика отдавна вече е WAV, като най-най-малкият файл е 14-15 МБ (45 сек. интро на един албум). Ако прехвърля към слушалките със споменатите килобайти, тоя WAV ще го слушам с много накъсване, защото приложението ще го възпроизвежда по-бързо, отколкото слушалките ше го получават по БТ.
Епично :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пон юли 03, 2023 21:19
Епично :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Виж редакцията на поста, защото явно и ти нищо не си разбрал от това, което казах. :roll:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ти пробва ли го това или само си плямпаш наизуст? Аз много добре те разбрах, ама искам да си пуснеш и поне веднъж от собствен опит да кажеш нещо, а не само да предполагаш, после да дойде някой с доказателстов и ти да се изпариш, ни лук ял, ни лук срал, което го правиш адски редовно :angel4:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Като им гледам цените на БТ слушалките, нямам и намерение да пробвам. Я се намерят с телефона, я не (при Шиоми 9-ката винаги беше "не", без значение какво устройство беше другото). И ако Шейкър е прав за смущенията от рутери, то значи на всяка крачка ще ми накъсва музиката, защото ще му пада скоростта от смущенията. Хем двойно по-скъпо от слушалки с кабел, хем ще прекъсва.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Музиката е малко вероятно да ти накъсва, защото са измислени много аудио кодеци, които да се предават през Bluetooth. Дори и да пуснеш wav от телефона и излъчваш през BT Audio, то звукът минава задължително през компресия. Давам ти пример:
Ако използваш кодека SBC за предаване на звук през BT, то трансферът на данни е около 350 kbit/s. Други известни кодеци са AptX и AptX HD. За първия кодек, скоростта на предаване на звук пак е смачкан 350 kbit/s, а за втория - около 600 kbit/s. Има един кодек на име LDAC, там звукът от BT предава на около 900 kbit/s. Няма да споменавам за латентност.
Та да обобщя. Дори и да пуснеш музика от грамофонна плоча или WAV, ако я предаваш през BT Audio, то тя задължително минава през компресия. За мен лично звукът е много добър през BT Audio, ако го слушаш със качествена техника. И пак повтарям, звукът през Bluetooth Audio е за хора, които нямат претенции и нямат набито ухо като мен. За мен е кристално чист на моите Bluetooth слушалки, които са за има-няма 70 лв.
Няма как звукът през BT да не мине през компресия, защото именно така са направени нещата, за да не ти накъсва, дори и две стени да те делят от телефона или лаптопа.
Понеже много обичаш да пипаш в Developer Options, там можеш да настроиш кодека за BT Audio:
Изображение

Може да погледнеш тази статия - https://www.nytimes.com/wirecutter/blog ... oth-audio/
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

И като се заговорихме за блутуут, няма нищо по яко от това да нямаш кабели наоколо :mrgreen:
Откакто си взех смарт телевизор ползвам телевизия от 3-4 доставчика, а имам само един кабел за захранване на телевизора и само едно дистанционно и вече мога да изчистя прахта зад телевизора :headbang:

Блутуут ползвам за слушане от телефона в колата или на музиката в телефона или на онлайн радио. В колата ползвам блутуут модул който е директно закачен на AUX входа на системата.За качество на звука не претендирам, онлайн радиото си е с някакво качество калпаво, музиката на телефона е мр3 също със съмнително качество. Проблемът е, че като превключа от стандартното радио на същото радио през блутуут имам приблизително 30 процента по тиха като сила музика и трябва да увеличавам звука. Дали има някаква настройка на кодеците с която бих елиминирал това намаляване на звука. Телефонът е Хуавей П40 лайт
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Montoya написа:
вт юли 04, 2023 08:43
И като се заговорихме за блутуут, няма нищо по яко от това да нямаш кабели наоколо :mrgreen:
Откакто си взех смарт телевизор ползвам телевизия от 3-4 доставчика, а имам само един кабел за захранване на телевизора и само едно дистанционно и вече мога да изчистя прахта зад телевизора :headbang:

Блутуут ползвам за слушане от телефона в колата или на музиката в телефона или на онлайн радио. В колата ползвам блутуут модул който е директно закачен на AUX входа на системата.За качество на звука не претендирам, онлайн радиото си е с някакво качество калпаво, музиката на телефона е мр3 също със съмнително качество. Проблемът е, че като превключа от стандартното радио на същото радио през блутуут имам приблизително 30 процента по тиха като сила музика и трябва да увеличавам звука. Дали има някаква настройка на кодеците с която бих елиминирал това намаляване на звука. Телефонът е Хуавей П40 лайт
И на мен ми харесва звука от Bluetooth с различните компресии. Драмата идва, че @Валсо e с набито ухо и има скъпоструваща техника за озвучаване. Човекът лови четните хармоници на звука. @Mozo и той като музикант усеща разликата :)
Иначе от Хуавей П40 лайт влез в "Developer Options" или на български "Настройки на разработчика" (или нещо подобно). Там можеш да настроиш кодека и с какъв битрейт да ти върви. По принцип идва с този по подразбиране :) .
Впрочем, ти като спомена за AUX входа. Като си свържа телефона с кабел от 3.5mm жак към AUX на колата, то и при мен звукът е много тих, а съм с кабел. Спрямо радиото, мп3-ките от флашката или дисковете, звукът е доста по-тих...
Иначе и аз съм така с тъпото ми LG. Единствено кабел за захранване и LAN такъв са свързани към него, защото ако го вържа през Wi-Fi, Вивакомският рутер много се шашка по някой път и забива. След рестарт се оправя, но ми писна да го рестартирам през 2-3 дни. Иначе използвам EON-a и си свиркам :)
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “GSM новини, проблеми и въпроси”