Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Вашият десктоп

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Вашият десктоп

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
чет фев 23, 2023 21:25
Кой е забравил (не, забравили) - тоз, дето прави Арко.
Не. Този, дето разработва Crystal инсталатора.
Прочетено: 319483 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Аз се чудя какво общо има инсталаторът с количеството инсталирани приложения :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
чет фев 23, 2023 22:53
Аз се чудя какво общо има инсталаторът с количеството инсталирани приложения :mrgreen:
Еми като избереш някаква десктоп среда, нормално би било тя да идва с някакъв терминал за нея си - примерно канелата да идва с гном терминал. Само че във въпросната версия на инсталатора това не беше направено и независимо дали инсталираш канела или плазма, след това нямаш терминал. Нямаше и софтуер за инсталиране на пакети, така че по никой начин не можеш да инсталираш каквото и да било друго. За капак нямаше даже и уеб браузър. Ако имаше, да кажем, че можеше да свалиш терминал от арч репото и да го "инсталираш" ръчно (с копиране на съответните директории където трябва в руут-а), но като нямаше нито браузър, нито терминал, нито графичен пакетен мениджър от типа на памак, нямаше как да докараш терминал. :lol:
А новата версия на кристалния инсталатор пък има други нови проблеми още в самото начало на процеса, така че в скоро време едва ли ще видим използваем кристален инсталатор. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Това не зависи от инсталатора, а от човека, който го настройва...
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Знам, ама това не променя факта, че кристалът все още не става. :roll:
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

Валсо написа:
пет фев 24, 2023 00:53
Mozo написа:
чет фев 23, 2023 22:53
Еми като избереш някаква десктоп среда, нормално би било тя да идва с някакъв терминал за нея си - примерно канелата да идва с гном терминал. Само че във въпросната версия на инсталатора това не беше направено и независимо дали инсталираш канела или плазма, след това нямаш терминал. Нямаше и софтуер за инсталиране на пакети, така че по никой начин не можеш да инсталираш каквото и да било друго. За капак нямаше даже и уеб браузър. Ако имаше, да кажем, че можеше да свалиш терминал от арч репото и да го "инсталираш" ръчно (с копиране на съответните директории където трябва в руут-а), но като нямаше нито браузър, нито терминал, нито графичен пакетен мениджър от типа на памак, нямаше как да докараш терминал. :lol:
А новата версия на кристалния инсталатор пък има други нови проблеми още в самото начало на процеса, така че в скоро време едва ли ще видим използваем кристален инсталатор. :lol:
Наистина не е нормално, поне xterm да не сложат. Опита ли да излезеш от Х и да инсталираш някакъв графичен терминал от tty?
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

cybercop написа:
пет фев 24, 2023 16:21
Наистина не е нормално, поне xterm да не сложат. Опита ли да излезеш от Х и да инсталираш някакъв графичен терминал от tty?
За това не се бях сетил. Ама то като нямаше дори уеб браузър, нямаше как да потърся из нета как да изляза от X сесията.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Когато аз си инсталирам Arch през официалния текстови инсталатор и ми изгрее средата, съм в същото положение, ако забравя да инсталирам konsole преди това :lol: :lol: :lol: Гола среда, без нищо - няма такъв кеф. Не е никакъв проблем обаче, оправя се за секунди :съгласен:
Изображение
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

Валсо написа:
пет фев 24, 2023 16:37
За това не се бях сетил. Ама то като нямаше дори уеб браузър, нямаше как да потърся из нета как да изляза от X сесията.
Винаги почвай от Ctrl+Alt+F1. Ако не стане, почваш да редиш F бутоните. Няколко терминала са. Вписваш, се, както се вписваш в мениджърите на вход за графичните среди. Потребителско име и парола.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

cybercop написа:
пет фев 24, 2023 21:31
Винаги почвай от Ctrl+Alt+F1. Ако не стане, почваш да редиш F бутоните. Няколко терминала са. Вписваш, се, както се вписваш в мениджърите на вход за графичните среди. Потребителско име и парола.
Това си го изпратих на себе си със Saved Messages в Телеграм, че иначе може да го забравя. По-често ми се налага да използвам Ctrl+Alt+Backspace, което не ми се е налагало да използвам от 6 месеца насам, така че смятай колко "често" ще изпадам в ситуация да се налага да излизам от X сесията. :lol:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа:
пет фев 24, 2023 23:45
.....
Това си го изпратих на себе си със Saved Messages в Телеграм, че иначе може да го забравя. По-често ми се налага да използвам Ctrl+Alt+Backspace, което не ми се е налагало да използвам от 6 месеца насам, така че смятай колко "често" ще изпадам в ситуация да се налага да излизам от X сесията. :lol:
Тъй, тъй, ся шъ видиш къв кеф е ако не ти работи обикновената конзола. :lol:
Потребителски аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон окт 03, 2016 17:36

Мнение от elementaryos »

Едно funtoo. Определено не е моето.

Изображение
Изображение
Потребителски аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон окт 03, 2016 17:36

Мнение от elementaryos »

Само аз си пиша и експериментирам- човек без работа :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Инсталирах един Artix. Видях, че има инструкции за текстова инсталация и реших да пробвам.
Ако някой иска Арч, но с openrc това е дистрото. Инсталира се бързо и работи стабилно.

Изображение
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Пиши, пиши, аз нямам време да експериментирам. Инсталирах онзи ден една Nobara, ама има проблем с NVIDIA, при това сериозен, гледам ги, от половин година се борят с тези проблеми, уж ги оправят, ама все не са оправени, та не снимах и десктопа :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

elementaryos написа:
чет мар 16, 2023 21:55
Само аз си пиша и експериментирам- човек без работа :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Инсталирах един Artix. Видях, че има инструкции за текстова инсталация и реших да пробвам.
Ако някой иска Арч, но с openrc това е дистрото. Инсталира се бързо и работи стабилно.

Изображение
Не е само с openrc, можеш да си го избереш с какъв инит искаш да е:
http://ftp.ntua.gr/pub/linux/artix-iso/
Нова тема Отговори

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”