Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Разни там колички, камиончета, багерчета и други на колелета :p .
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Мнение от Mozo »

Повечето и собственици на автомобили са спокойни за зимната експлоатация на своите коли. По-добре е да се предвижите в студа с кола, отколкото да харчите много пари за такси или да стоите по спирки и да се бутате в препълнени превозни средства. Но сред шофьорите има и такива, които заключват колата за зимата в гаража, за да я предпазят от негативни последици в суровото време.

Но в действителност автомобилът не обича да стои на едно място - той трябва постоянно да се използва, така че всички негови системи да работят правилно.

Ето шест основни причини, поради които движението през зимата е полезно за състоянието и дълголетието на автомобила ви.

https://money.bg/auto/zashto-e-vazhno-d ... chini.html
Прочетено: 587 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Re: Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Мнение от Mouse »

Въх :toothy10:
Аз моята я карам веднъж на седмица или две. Стои на вън под навеса. Гуми не купувам. Карам с едни "зимни" вече 6-та година. Това за климатика и акумулатора не го знаех. Понякога се сещам да я препалвам когато е студено и не съм излизала десетина дена. Това ме подсети да изляза да я припаля :mrgreen:
То хубаво да се карат колите, но: 1. Мрънкат, че замърсяват въздуха в София; 2. Няма къде да паркираш в центъра. И не иде реч за зоната и плащането, а за място да се намери; 3. Колите в града станаха повече от възможностите му за пропускливост. Не е строена за такова автомобилно нашествие. А в новите квартали не само че няма читаво направени улици, някъде дори макадам липсва.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Само с припалване не става. Само от паленето са необходими поне 7-8 километра, за да се възвърне зарядът. Отделно двигателят трябва да загрее, иначе нищо не правиш. Та я дръж около час :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Mozo написа:
пон яну 30, 2023 12:38
Само с припалване не става. Само от паленето са необходими поне 7-8 километра, за да се възвърне зарядът. Отделно двигателят нрябва да загрее, иначе нищо не правиш. Та я дръж около час :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Какъв час :shock: Както я запалих, така я и забравих. Та се сетих чак след повече от час. Мислех само 10-тина минутки, а то станало рязписанието :mrgreen:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

:toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Трябва да се карат, вчера смених пълен комплект спирачки на ситроен който минал за една година 2 хил км, дисковете се надули от ръжда, спукал се един спирачен апарат и един маркуч от стоенето и накладките не опират в диска, всичко беше блокирало. От продължително стоене на място спирачките страдат най много. Акумулаторът, като не се караше пасата докато синът ми беше в Германия, после и в Бургас, откачвах го и го прибирах в мазето на топло, но и само откачване на едната клема върши работа.
Относно климатикът, единственото което знам със сигурност е, че е възможно магнитния съединител да ръждяса, но повечето модерни коли вече не са със съединител отвън на ремъка, а е вътре в компресора. На повечето коли системата няма да тръгне при температури под 5 градуса. Аз затова карам на автоматичен режим, защото сигурно като тръгна на дълъг път и колата загрее, компресорът се включва от време на време. Всъщност при мен си работи безпроблемно на автоматичен режим откакто имам колата и не го мисля изобщо
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Много сложно Монти :???:
Да откачам акумулатор, па да мисля и за накладките. Климатик нямам, по-точно имам ама с изгорял компресор или там както се казва. Аз така и така не ползвам климатик, та не ми и хрумна едно време да дам 500 лева да го оправят.
Два пъти годишно си ходя при моя монтьор, от 30 години вече е един и същ. Той прави преглед и ако има нещо - казва ми. Знае, че не минавам повече от 2500 км. на година. Ако е нещо малко вика: "карай има време", ако е спешно го оправя. Имам му доверие след толкова години. Веднъж не е рекъл да смени нещо защото тръгнало, пък за всеки случай. Да ми вземе само парите.
Оня преглед (КАТ), дето ни карат да минаваме и да даваме по 45 лева май беше, изобщо не го броя за преглед.

ПП. Трябва ми някой за козметичнет ремонт по ламарината. Не да сменя и боядисва, а само да позамаже нещата. Да не бият толкова на очи. Ама до сега не съм намерила. А моят с ламарини не се занимава, само двигатели и ходова част. Та ако някой има - да свирка smst 74
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mouse написа:
вт яну 31, 2023 12:53
Оня преглед (КАТ), дето ни карат да минаваме и да даваме по 45 лева май беше, изобщо не го броя за преглед.
Абсолютна смешка, какви неща съм виждал с очите си... Идва един, да се чуди човек как върви тая барака. Идва му редът, онзи вика - дай спирачка - отзад коледна елха, ВСИЧКО мига и свети. Дай задна - същата работа, не можеш да разбереш мигач ли е, задна ли е, спирачки ли са, какво е. Оня вика - добре и продължиха. Добре, а??? Трагедия...
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Те за това минавам при тях само заради глобата ако не го направя.
За истински преглед си ходя при моя техник.
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Mozo написа:
вт яну 31, 2023 20:35
Mouse написа:
вт яну 31, 2023 12:53
Абсолютна смешка, какви неща съм виждал с очите си... Идва един, да се чуди човек как върви тая барака. Идва му редът, онзи вика - дай спирачка - отзад коледна елха, ВСИЧКО мига и свети. Дай задна - същата работа, не можеш да разбереш мигач ли е, задна ли е, спирачки ли са, какво е. Оня вика - добре и продължиха. Добре, а??? Трагедия...
При нас какви идват, миналата година един Сценик идва за смяна на съединител, предният мост се крепеше на само един болт от 6 защото бяха изгнили роговете на купето. Колата беше опасна за каране, опитахме се да го убедим този да я изхвърли, три дни я държахме на подемника щото не можем да я свалим. В крайна сметка за да не ни губи повече пари братчеда е добър заварчик и усили местата за захващане на моста за да изкараме тоя курник от сервиза. Колата беше минала ГТП преди няма месец. Без спирачки, съединител, изгнила с гуми за мъгла
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Горките собственици на BMW, няма как да карат през зимата :sad:
Колкото до темата, да тази статия ми харесва. Единствено не знаех за ръждите.

Аз вече от 3 години ходя на ГТП в СБА, защото всичко гледат обстойно и те режат за какво ли не. Трябва да се затегне контрола на останалите ГТП-та. Иначе и аз съм забелязал, че на наш Ганьо не му пука в какво състояние му е спирачната система, окачването и гумите. Не му дреме, че ако нещо от тези неща не е както трябва, то ще убие някой на пътя и себе си. Рядко се среща колегиалност на пътя, ама поне ако иска да се самоубие с технически проблем, то поне да не убие другите.
Да, всичко опира до пари, ама ако някой няма възможност да си поддържа колата, то по-добре да няма такава. Тотална липса на чувство за отговорност и такива безотговорници все си казват - "На мен няма да ми се случи".
Това е машина все пак. Масово караме трета-четвърта употреба автомобили и трябва да се поддържат.
Последна промяна от Shaker на ср фев 01, 2023 10:24, променено общо 2 пъти.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Shaker написа:
ср фев 01, 2023 10:08
Екс драйв може :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
ср фев 01, 2023 10:21
Shaker написа:
ср фев 01, 2023 10:08
Екс драйв може :mrgreen:
Не знам какво може, ама гледай този клип:
https://www.youtube.com/shorts/33lOqafgS3Q
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Montoya написа:
ср фев 01, 2023 08:15
В крайна сметка за да не ни губи повече пари братчеда е добър заварчик и усили местата за захващане на моста за да изкараме тоя курник от сервиза.
Те не са ли плаващи тия болтове?
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Не знам какво имаш предвид под плаващи болтове, обикновено магарето е фиксирано твърдо към купето. Някои имат щифтове за фиксация, други се фиксират с инструмент, но всичко е стегнато до безобразие
AsusVivoBook17
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Авто-мото”