Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Захранвания, памети, SSD-та 8-[ 8-[ 8-[
hunter4o83 написа:
пон ное 15, 2021 15:47
Със Windows си работи безпроблемно значи Линукс е виновен. Друго обяснение няма.
Нещо не ти е никак правилна логиката. Още повече, че щом Arch се инсталира, повече от ясно е, че е някакво ново SSD, за което в старите версии на Linux просто няма необходимите драйвъри. Това е все едно да инсталираш XP на тоя хард :съгласен:
Прочетено: 537068 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пон ное 15, 2021 14:36
A-DATA са си читави. На познати съм слагал такива SSD-та преди доста години и продължават да бачкат безпроблемно.
Имах няколко флашки на А-ДАТА - изкараха година-година и нещо и трябваше да ги хвърля, защото за нищо не ставаха след това. Никоя ОС не ги откриваше, а ако случайно ги откриеше, казваше, че са празни, а пък ако тръгнеш да пишеш по тях, нямало било място. :lol:
Докато на Кингстън и на Трансенд 2 стари флашки от времената, когато 1 гигабайт място беше "ехааа, колко много място", до ден днешен работят без проблем.
Така че колкото и да ми ги хвалиш, няма как да дам пари за А-ДАТА - дали флашка или друго от тази марка.
Nikola_ написа:
пон ное 15, 2021 17:44
А-ДАТА били реномирани. :toothy10: :toothy10:
Според някои. За мен си остават евтини боклуци, точно като кучемарката SSD на хънтърчо.
Nikola_
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: вт яну 16, 2018 12:16

Мнение от Nikola_ »

Mozo написа:
вт ное 16, 2021 00:22
corsair e дизайнерска фирма и произвежда нищо, е може би лепенката на захранването.
Захранванятя им ги прави предимно seasonic, но не всички. Има и по-некачествени.
Who is the manufacturer of your PSU? Last Edited: 20/01/14
Производители на памети са:
Micron (Crucial), Samsung, Hynix за intel не съм сигурен.
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

Станели дума да купувам някаква флаш памет било то ssd или M.2 NVMe марката за мен е само една а тя е Samsung, да може да има и други читави марки, но лично за мен тази марка една от водещите марки на пазара за качествени флаш памети.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Nikola_ написа:
вт ное 16, 2021 08:13
Mozo написа:
вт ное 16, 2021 00:22
corsair e дизайнерска фирма и произвежда нищо, е може би лепенката на захранването.
Захранванятя им ги прави предимно seasonic, но не всички. Има и по-некачествени.
Who is the manufacturer of your PSU? Last Edited: 20/01/14
Производители на памети са:
Micron (Crucial), Samsung, Hynix за intel не съм сигурен.
Е, то така погледнато и Seat не правят коли...
тед написа:
вт ное 16, 2021 09:30
Станели дума да купувам някаква флаш памет било то ssd или M.2 NVMe марката за мен е само една а тя е Samsung, да може да има и други читави марки, но лично за мен тази марка една от водещите марки на пазара за качествени флаш памети.
Така е, специално в тази област са много добри, но последния път им изневерих :mrgreen:
Изображение
Nikola_
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: вт яну 16, 2018 12:16

Мнение от Nikola_ »

Не е така защото като си купиш сеат очакваш да е фиат, не лада трабант.
Копуваш си корсарче и си мислиш че е seasonic ма то вътре може да е Channel Well (CWT) или друго.
Ако купувате захранване корсар не лошо първо да се провери кой го е произвел.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

За жалост в днешния свят е така. Например при нещо толкова тривиално като климатиците е същото, само корпусите са различни и нивото на тестване, ако на корпуса пише по-реномирана марка. С всичко вече е така...
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа:
вт ное 16, 2021 04:37
Mozo написа:
пон ное 15, 2021 14:36
A-DATA са си читави. На познати съм слагал такива SSD-та преди доста години и продължават да бачкат безпроблемно.
Имах няколко флашки на А-ДАТА - изкараха година-година и нещо и трябваше да ги хвърля, защото за нищо не ставаха след това. Никоя ОС не ги откриваше, а ако случайно ги откриеше, казваше, че са празни, а пък ако тръгнеш да пишеш по тях, нямало било място. :lol:
Докато на Кингстън и на Трансенд 2 стари флашки от времената, когато 1 гигабайт място беше "ехааа, колко много място", до ден днешен работят без проблем.
Така че колкото и да ми ги хвалиш, няма как да дам пари за А-ДАТА - дали флашка или друго от тази марка.
Nikola_ написа:
пон ное 15, 2021 17:44
А-ДАТА били реномирани. :toothy10: :toothy10:
Според някои. За мен си остават евтини боклуци, точно като кучемарката SSD на хънтърчо.
И аз бях така със SAMSUNG. След като една тяхна флашка ми здаде багажа за нула време, хем че продавача ми я препоръчваше горещо. А тогава флашка ми трбваше и наистина я ползвах редовно. Та ги смятах за сертифицирани боклуци много дълго време... Сега SSD-то ми е пак самсунгско. :toothy10:

Има и още една интересна техника за избор на SSD - да надникнете в сорса на ядрото колко хакове за подклинаване на функционалност има за дадена фирма. За мен е много кофти, ако дадена супер фирма /корпорация/ не може да си махне софтуерните грешки от фирмуера. Има някои твърди членове там, което свидетелства за постоянство. :headbang:

И разбира се стандартната техника е да прегледате бенчмаркове при продължително копиране. Твърде често по-бързите дискове са и по-качествени и по-добре направени.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
съб ное 13, 2021 12:53
Един въпрос: кърнелът ли отговаря за откриването и монтирането на флашките? Питам, за да знам на кого да пиша за проблем.
Вчера, след като ми доставиха новата флашка 256 ГБ, я закачих и я намери без проблем. Форматирах я (като НТФС, за да не се налага да си играя с gid & uid във фстаб) и си качих всичките сезони на Супергърл на нея плюс допълнително съдържание към сериала. След това я демонтирах и махнах от компютъра. Днес, след като събудих компа (не го изключвам, а само го приспивам), се сетих, че има още място и мога да кача и 5 от 10-те сезона на "Chicago Fire". Съответно я закачих към USB 3.0 слот, но тя изобщо не се появи в устройствата. Такова нещо и друг път се е случвало и знам, че обикновено след рестарт я намира веднага, стига по време на рестарта флашката да е закачена към компа. Рестартирах, но точно преди да зареди нещата, започна да изписва нещо от рода на "не мога да нумерирам usb3-port1. Може би има проблем с кабела?" и така няколко пъти едно и също. След това се саморестартира и едва след втория рестарт нещата тръгнаха нормално и флашката се появи.

Та въпросът е, че ако кърнелът отговаря за флашките, мога пак да пиша на Торвалдс и да му обясня подробно проблема. Знам, че ще го оправи, защото веднъж вече му писах за друго и той оправи и другия проблем. Но ако друго отговаря за флашките, моля да ми кажете кое е това друго.

П.С. Абе какво им става на тия с haskell? През 2 дни по 150 ъпдейта на всичко що започва с думата haskell. :lol: :lol:
Да, но не само той. Той ги поема на първо място. Инициализацията и монтирането се осъществяват от evdev, който сега е към systemD. Поне на дистрибуциите, които разчитат на systemD, evdev е вътре. После това имаш и GNOME виртуалната файлова система - gVFS или нещо такова. Поне на конфигурациите, които разчитат на GTK тулкита за работния плот, много често се ползва. Имаш още и FUSE и NTFS-3g. Всяко от от последните четири е коплексно и много възможно да ти прави проблеми при по-интерсни ситуации.

Ако кернелът разпознае някакъв проблем, ще можеш да го видиш с dmesg командата. Тя вади лог за важните състояния или събития, които е отчело ядрото. При проблем особено трябва да се гледа Warning и Error статуса, преди всяко съобщение. Dmesg е много полезен и за информация - когато се чидиш какъв хардуер има машината, как е включила паметите и не ти се ползва допълнителен софтуер.

По-добре тази флашка я мигрирай към ExFAT. Ще тушираш куп тъпотии и най-вероятно ще и удължиж живота, при по-висока скорост на запис. Проблемът с NTFS е в неговия си вид журнал, който лошо работи с флаш памети.
Последна промяна от Fernando Sucre на вт ное 16, 2021 13:09, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
съб ное 13, 2021 13:31
Според мен проблем има, но само след събуждане от приспано състояние. Тествах го два пъти днеска и и двата пъти го направи този номер с друга флашка, след като съм събудил компа. Вероятно някой модул не се събужда и му трябват няколко рестарта, за да тръгне.
Изобщо приспиването може да отключи всякакви проблеми. Не случайно ужасно дълго не работеше стабилно, при никоя ОС. Затова все още не го ползвам. И по-важното - не ме кефи. :lol:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

hunter4o83 написа:
нед ное 14, 2021 17:52
Майната му вадя го това ссд и го чупя на две баси тъпото явно е заключено нещо или Линукс е станал смотан.
Опитай със старото или новото MX Linux да си разделиш и форматираш диска. Може да има нещо на него, което да сбъгва някоя библиотека. Често подобни проблеми се оправят при презапис с друг софтуер.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
вт ное 16, 2021 13:08
Изобщо приспиването може да отключи всякакви проблеми. Не случайно ужасно дълго не работеше стабилно, при никоя ОС. Затова все още не го ползвам. И по-важното - не ме кефи. :lol:
Не е точно така. От години използвам приспиване, вместо изключване. Още от времената на Боза ХъПъ, което в моя случай означава от 2006 г. То приспиването беше и е едно от малкото неща, които работят както трябва в Бозата. И в Бозата, и в Линукс дълго време изключването (shut down) не работеше както трябва: изключваш, екранът потъмнява, ама вентилаторите продължават да си въртят. Отделно и че при Бозата приспиването става 20 пъти по-бързо от изключването, което е другата причина. Хибернацията не ми харесва и затова започнах да приспивам компа. При Бозата е ясно, че няма как това да бъде оправено, ако не си платил една кофа с пари за говното, а и тогава пак няма гаранция, че ще го оправят. Но при Линукс, след като определих със сигурност, че проблемът е в кърнела, писах на Торвалдс с най-големи подробности какво се случва и какво всъщност трябва да се случва и малко повече от месец след това проблемът беше оправен. Но и досега си ползвам приспиване, а го изключвам само веднъж в годината, когато ходя на почивка или ако трябва да изключим тока за някой ремонт по ел. мрежа.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
вт ное 16, 2021 14:47
Не е точно така...
Но и досега си ползвам приспиване, а го изключвам само веднъж в годината, когато ходя на почивка или ако трябва да изключим тока за някой ремонт по ел. мрежа...
Т'ва че мен не ме кефи, не значи че трябва да спреш да го ползваш. Особено, ако не виждаш артефакти.
Валсо написа:
Но при Линукс, след като определих със сигурност, че проблемът е в кърнела, писах на Торвалдс с най-големи подробности какво се случва и какво всъщност трябва да се случва и малко повече от месец след това проблемът беше оправен.
:съгласен:
Валсо написа:
...От години използвам приспиване, вместо изключване. Още от времената на Боза ХъПъ, което в моя случай означава от 2006 г. То приспиването беше и е едно от малкото неща, които работят както трябва в Бозата.
Да, там има предпоставки да го направят по-рано и да работи по-добре. Поне в началото. Защото точно тогава вкарваха NT ядрото масово и получиха много съдействие от производителите. Тъй и тъй пресъздаваха почти всичко по драйвърите.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
вт ное 16, 2021 18:10
Т'ва че мен не ме кефи, не значи че трябва да спреш да го ползваш. Особено, ако не виждаш артефакти.
Артефактите са били от видеокартата или нейните драйвъри, не от самото приспиване. Производителят на картата не си е направил драйвърите както трябва да работят с дадения кърнел (примерно) или функция.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Ripeng написа:
нед ное 14, 2021 16:33
На мен така ми забиваше инсталатора и като забраних HDD от дъното се оправи. Я изключи всичко без харда, на който ще инсталираш.
Тва Асус лаптоп ли е?
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”