Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Проблем с ftp сървър

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Проблем с ftp сървър

Мнение от Fernando Sucre »

ArchEnemy написа:
чет сеп 09, 2021 15:24
beggginer написа:
чет сеп 09, 2021 14:49
А в рутера port forward? ако е за пренос между два компа, кросоувтър лан.
Нямам достъп до рутера, доставчика не разрешава. Трябва да вържа втори рутер към него за да имам пълен контрол на домашната ми мрежа, на в момента нямам такъв.
А, ама те двата комп-а не са в една LAN мрежа? Нормално е да не става тогава.
Не че НЕ може да стане, но ще трбва да впрегнеш някакъв тунел или VPN за да пренесе пакетите. Не знам колко по-бързо ще ти е тогава от SFTP.

Ако е въпрос само за теста, пусни FTP клиента на сървърната машина, точно където е и FTP-сървър демона. Виж дали бачка нормално. Мисля че има много чисто конзолни FTP клиенти. Ако бачка, проблемът е само във връзката.

Още, можеш да опиташ и RSYNC сървър. Но не съм се занимавал със сериозен файлов сървър, какъвто явно на теб ти е необходим, за да кажа как ще работи най-добре. И разбира се, може и SAMBA.
Прочетено: 987 пъти
ArchEnemy
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: пон окт 12, 2020 17:07

Мнение от ArchEnemy »

Имам само една безжична мрежа - тази от рутера на доставчика, но понеже нямам достъп до рутера на доставчика трябва да си взема втори рутер който да свържа към него. След това ще си пусна безжична мрежа от втория рутер, а тази от рутера на доставчика ще я изключа. Аз имах втори рутер, но наскоро отказа да работи.

Мисля, че проблема е с ls командата. Когато се изпълни командата ls, от Filezill или от терминала, ftp сървъра прекъсва връзката по някаква причина. През терминала мога да се свържа успешно, и да сменявам директориите с 'cd', но ако изпълня ls връзката прекъсва с тази грешка:

Код: Избери всички

ftp> ls
200 PORT command successful. Consider using PASV.
421 Service not available, remote server has closed connection
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

ArchEnemy написа:
чет сеп 09, 2021 15:21
Mozo написа:
чет сеп 09, 2021 14:17
HFS няма нужда от инсталация, само се стартира и се дропват файловете в него, затова и го давам като най-елементарен вариант.
Как точно работи HFS? Ако трябва да стартирам hfs.exe на arch сървъра няма да стане понеже нямам графична среда инсталирана.
Да, то с GUI, но има и команди:

http://www.rejetto.com/wiki/index.php/H ... parameters

Но тогава се губи смисълът :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

ArchEnemy написа:
чет сеп 09, 2021 16:47
Имам само една безжична мрежа - тази от рутера на доставчика, но понеже нямам достъп до рутера на доставчика трябва да си взема втори рутер който да свържа към него. След това ще си пусна безжична мрежа от втория рутер, а тази от рутера на доставчика ще я изключа. Аз имах втори рутер, но наскоро отказа да работи.
.....
Така де, нямаш контрол над мрежата. Дори и да вържеш втори рутер, ще трябва да правиш достъп през мрежата на Internet. Тоест, освен всичко друго, ще ти трябва и нещо по-надеждно, защото всякакви пубери ще почнат да си пробват хакерските възможности. Което до голяма степен изключва чист FTP сървър. Понеже ще ти влязат в машината. Виж vsftp - може, защото минава през съсел криптиране и там ще се изпотят доста, при положение че имаш прилична конфигурация и парола.
ArchEnemy написа:
чет сеп 09, 2021 16:47
.....
Мисля, че проблема е с ls командата. Когато се изпълни командата ls, от Filezill или от терминала, ftp сървъра прекъсва връзката по някаква причина. През терминала мога да се свържа успешно, и да сменявам директориите с 'cd', но ако изпълня ls връзката прекъсва с тази грешка:

Код: Избери всички

ftp> ls
200 PORT command successful. Consider using PASV.
421 Service not available, remote server has closed connection
Може нещо да ти терминира демона - примерно SE Linux или нещо подобно. Опитаи се да тестваш с много елементарна конфигурация, която си сигурен че ще сработи и после я усложнявай постепенно. Примерно с някое ръководство на Arch. Съмняват ме пътищата до директориите, които си задал. Може би става нещо в момента в който ги достъпи.

Виж логовете на vsftpd. Може да пише какво става. Както и логовете на systemd за евентуален рестарт на демона.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Хаха не можеш да листнеш директория на сървър без да са отворени портовете между двата компютъра. Рутерът ги блокира. Ако е за веднъж само и имаш лан кабел, направи кросоувър връзка и си ги прехвърли. Ще е по-бързо от безжичната и то в пъти, дори да можеше да подкараш ftp
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
ArchEnemy
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ArchEnemy »

Това с ftp сървъра май няма да стане. От това което чета в интернет проблема е с NAT стената на рутера, най вече затова че ftp е стар протокол.

Ще пробвам някой друг вариант - webdav или nfs.

Между другото, когато копирам файлове от arch сървъра към лаптопа ми, скоростта на сваляне през sftp връзка e около 1 MB/s, а през http връзка е около 3 MB/s. Когато свалям торенти от интернет скоростта ми стига до 10 MB/s. Някаква идея защо скоростта на сваляне в домашната ми мрежа е толкова слаба?
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

beggginer написа:
чет сеп 09, 2021 19:29
Хаха не можеш да листнеш директория на сървър без да са отворени портовете между двата компютъра. Рутерът ги блокира. Ако е за веднъж само и имаш лан кабел, направи кросоувър връзка и си ги прехвърли. Ще е по-бързо от безжичната и то в пъти, дори да можеше да подкараш ftp
Аз му предложих да си тества FTP-то на самия сървър. Доколкото разбрах и от там не може да ги листва.

Нали? Не знам що толкова подценяват „жицата“. Мен все още ме кефи ужасно много. Wi-Fi - ууу-ааа, ама не чак толкова. :)
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

ArchEnemy написа:
чет сеп 09, 2021 19:43
Това с ftp сървъра май няма да стане. От това което чета в интернет проблема е с NAT стената на рутера, най вече затова че ftp е стар протокол.

Ще пробвам някой друг вариант - webdav или nfs.

Между другото, когато копирам файлове от arch сървъра към лаптопа ми, скоростта на сваляне през sftp връзка e около 1 MB/s, а през http връзка е около 3 MB/s. Когато свалям торенти от интернет скоростта ми стига до 10 MB/s. Някаква идея защо скоростта на сваляне в домашната ми мрежа е толкова слаба?
Най-вече защото на доставчиците им доставя удовоствие да тероризират „народа“. :salute:

NFS може да се окаже по-лош вариант и от FTP! По отношение на взломоустойчивост.
За Webdav не знам, може и да е много добре.

Ами ssh на sftp е криптиран и не много ефективен. А торентите обменят и по UDP, освен IP. Така прехвърлят по-малко служебна информация и са много по-ефективни. Обаче, UDP е зле, ако почнат се да губят пакети по линията.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Fernando Sucre написа:
чет сеп 09, 2021 19:56
Обаче, UDP е зле, ако почнат се да губят пакети по линията.
Което при торент сваляне е поправимо, но не и при FTP сваляне :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
чет сеп 09, 2021 20:03
Fernando Sucre написа:
Обаче, UDP е зле, ако почнат се да губят пакети по линията.
Което при торент сваляне е поправимо, но не и при FTP сваляне :mrgreen:
Една от идеите на TCP* е че проблемът се поправя на мрежово ниво. При UDP много зависи от програмната реализация.
Но така или иначе, останах малко разочарован от FTP. В миналото ми е осигурявал добра порция проблеми, включително повредени файлове. :lol: В няколко от случаите беше заради „хитроумния“ текстов режим на трансфер.
И да абсолютно си прав, че в Torrent програмите е заложено самолечение, независим как е възникнал проблема.

* горе съм писал IP протокол, всъщност имам в предвид TCP.
ArchEnemy
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ArchEnemy »

Fernando Sucre написа:
Ами ssh на sftp е криптиран и не много ефективен. А торентите обменят и по UDP, освен IP. Така прехвърлят по-малко служебна информация и са много по-ефективни.
Тази скорост от 10 MB/s я достигам и когато свалям файлове с Firefox, не само торенти.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

ArchEnemy написа:
пет сеп 10, 2021 14:59
Fernando Sucre написа:
Ами ssh на sftp е криптиран и не много ефективен. А торентите обменят и по UDP, освен IP. Така прехвърлят по-малко служебна информация и са много по-ефективни.
Тази скорост от 10 MB/s я достигам и когато свалям файлове с Firefox, не само торенти.
Това вече малко ме изненадва. Предполагам всичко зависи какъв микс ни е приготвил доставчика.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”