Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5
-
- Регистриран
- Регистриран: пет юни 04, 2021 10:01
Re: Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5
Много старо така да се каже "помагало"

Прочетено: 38245 пъти

Нека се включа и аз в темата с нещо, което открих тези дни - добавения наскоро инсталатор в официалното arch iso. След като boot-нем cd/usb drive и се зареди стандартната арч инсталационна конзола, пишем
И после инсталацията е доста по-опростена и достъпна за не-дотам-елитни потребители, като ни се дават възможности на избор, какво да инсталираме и какво - не. Включително избор между 11, ако не се лъжа, графични среди + video driver-и и т.н. И пак се спазва първичния минимализъм, пък после който каквото иска да си добавя 
Код: Избери всички
python -m archinstall guided

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Хубаво е да има такива опции, не е зор толкова да се пишат команди, никак дори. Колкото по-лесно, толкова по-достъпно 

- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
На този екран (VM) каквото и да напиша (0, празно или просто linux), като натисна ентър, въведеното просто изчезва и не ще да продължи. Пробвах даже и с ">> linux" и пак не ще.r0073x написа: ↑вт юни 29, 2021 22:33Нека се включа и аз в темата с нещо, което открих тези дни - добавения наскоро инсталатор в официалното arch iso. След като boot-нем cd/usb drive и се зареди стандартната арч инсталационна конзола, пишемИ после инсталацията е доста по-опростена и достъпна за не-дотам-елитни потребители, като ни се дават възможности на избор, какво да инсталираме и какво - не. Включително избор между 11, ако не се лъжа, графични среди + video driver-и и т.н. И пак се спазва първичния минимализъм, пък после който каквото иска да си добавяКод: Избери всички
python -m archinstall guided
![]()

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Ем, натисни 2 и после, когато приключи инсталацията, си го смени 

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
И така не става - пак цифрата изчезва и ме връща обратно. Освен да пробвам с по-стара версия н ИСО-то, че тая може да е бъгава.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Не ми се вярва. Пробвах и с VMWare и там същото - на линукс пакета зацикля и дотам. Утре ще пробвам на реалната машина, но не се надявам много да сработи.
Аз пък точно така го инсталирах първо на виртуална машина, а после - и реално. Понеже не съм достатъчно 3L173 H4xx0r, за да инсталирам стандартно arch, на стария лаптоп използвах или archfi, или zen installer. Не помня. Но на новия имах проблеми с UEFI и накрая все нещо се ос*раше. Накрая реших да рискувам с вградения инсталатор към новото arch iso и нещата станаха изключително лесно и безпроблемно 

- elementaryos
- Почетен член
- Регистриран: пон окт 03, 2016 17:36
Няма никакъв проблем. Изтеглих последното iso и го инсталирах на вируална машина с archinstall.
Всичко мина бързо и без никакви проблеми. UEFI инсталация.

Всичко мина бързо и без никакви проблеми. UEFI инсталация.

- elementaryos
- Почетен член
- Регистриран: пон окт 03, 2016 17:36
Имам предвид, че компютъра е само с UEFI. Иначе в virtualbox чеквам опцията Enable EFI.

- Zeroadhesion
- Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Зависи какво си зададеш на BIOS-a. Ако е активирно CRM или там Legacy BIOS, като зареди Arch инсталацията ще ти зареди, както ти я познаваш. Но ако е изключено от BIOS-а, ще ти се покаже това на горния шот и ще зареди UEFI среда и след това трябва да инсталираш UEFI boot handler (те са много, по твой избор). Вече съм го правил ръчно на 2 машини, на първата беше по-сложно щото се излигавих да вкарвам направо в BIOS параметрите за зареждане на kernel (без какъвто и да е boot handler или boot manager), ама иначе вече има всякакви решения в Arch WIKi-то, не е страшно. На втората машина мина smooth. Говоря за ръчни настройки, пък ако се ползва инсталатора на Arch, няма никакви ядове.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Странен проблем с шорткътите под Plasma
от cprog » пон авг 26, 2024 08:13 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 11 Отговори
- 463 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт авг 27, 2024 15:05
-
-
-
Инсталиране на PhotoScape в Ubuntu Mate 24.04
от usmivka_ta » вт окт 22, 2024 01:22 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 47 Отговори
- 1559 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт ное 05, 2024 19:43
-
-
-
Инсталиране на дистро през VMWare на физически сторидж?
от Валсо » пон ное 04, 2024 22:51 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 31 Отговори
- 1468 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
ср ное 06, 2024 16:43
-
-
- 68 Отговори
- 2288 Преглеждания
-
Последно мнение от Ghostface147
пет апр 25, 2025 19:07
-