Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

plasma 5 или какво искаме за съвършен десктоп

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: plasma 5 или какво искаме за съвършен десктоп

Мнение от Mozo »

Glimmer написа:
нед юни 20, 2021 00:58
Ако прочетеш какво е .svgz съдържа в себе си градиенти, прозрачности и подобни неща. Първата ти снимка няма и един ефект от композитора включен. Не е от темата, а от композитора.
Абсолютно всичко си е включено, ако говориш за тази, при която панелът си изглежда добре - всички ефекти, плюс бекграунд контраст ефекта, композитор, блър, Wobbly Windows, Magic Lamp и пр. Абсолютно нищо не е променяно по настройките, просто е ъпгрейднато от 5.21 към 5.22. И двете снимки - преди и сега, са с абсолютно еднакви настройки :)
Glimmer написа:
нед юни 20, 2021 01:18
Панела ти e panel-backround.svgz - туй са все едно няколко svg изображения компресирани едно в друго, там са ти и ивиците дали ще се покажат или няма композитора ще ти определи. А блър само ги размазва. Първата ти снимка, която уж е правилна и тя не е много коректна със оригиналната тема, там няма бели бордери никакви.
Аз знам какво е .svgz, точно така си оправям иконата за Show Desktop, която я направиха насилствено монохромна, но това, че знам не ми помага особено, защото темата така или иначе не ще да се прочете както трябва.
Прочетено: 44613 пъти
Изображение
Glimmer
Начинаещ
Регистриран: пет апр 12, 2019 20:44

Мнение от Glimmer »

Панела си е панел, той си работи винаги, каквото и да си тествал блъра ти е бил включен, а то е все едно да не си тествал нищо през цялото време. Какво го е включило аз не знам ама говорихме да са спрени всички ефекти и дори да тестваш втория композитор (той не е там само за красота). А пък има и хора дори прeпoрчват xrender за Н-видия карти. Отделно другата снимка е пpавена преди доста време и може да правена при Opengl 2.0 композитор.

Тоя памак сега може ли да каже наред със плазмата, какво друго се е инсталирало и затрило при последния ъпдейт, нещо свързано със КДЕ, някой плъгин или Opengl.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Blur ми е включен от поне две години насам, оттогава е винаги включен и продължавна да е включен до денднешен, както на стария скрийншот, така и на новия. Скрийншотът с работещия панел е само два дни по-стар от новия, където панелът вече не е както трябва. С xrender панелът не се оправя, той също така и спира всички ефекти, различните рендъръри не оправят проблема, защото не е от тях. Просто темата не може да се справи с новата версия на Plasma, в която очевидно има някаква конфигурационна промяна, която я обърква. Проблемът не е нито в десктоп ефекти, нито в рендърър или композитор :thumbright:

Не, няма такава опция в Pamac :)

Всъщност, за да се ориентираш, можеш да дръпнеш темата, дал съм линк по-горе, ако искаш ще го дам пак :)
Изображение
Glimmer
Начинаещ
Регистриран: пет апр 12, 2019 20:44

Мнение от Glimmer »

Ами не знам, тествахме ти темата от оригиналние линк и под Дебиан и ОпенСузе си сработи без да пипаме нищо по нея, плазмата не и влияе, Или тия от Арч пак нещо са сбозили, някоя зависимост или е нещо при тебе, ама от снимките те си вижда, че има някакъв проблем със композирането и той не е от сега. Тествахме и още една тема много подобна на твоята и тя сработи. Като те знам, че ръчкаш навсякъде и резолюцията и тя още не си я оправил, да ти е нативната на екрана.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Офтопик:
Glimmer написа:
нед юни 20, 2021 21:56
Ами не знам, тествахме ти темата от оригиналние линк и под Дебиан и ОпенСузе си сработи без да пипаме нищо по нея, плазмата не и влияе, Или тия от Арч пак нещо са сбозили, някоя зависимост или е нещо при тебе, ама от снимките те си вижда, че има някакъв проблем със композирането и той не е от сега. Тествахме и още една тема много подобна на твоята и тя сработи. Като те знам, че ръчкаш навсякъде и резолюцията и тя още не си я оправил, да ти е нативната на екрана.
:lol: Моз, четено между редовете ще рече - вземи изтествай темата на чист пресен Арч, не е от темата, от някоя твоя настройка е, да, КДЕ-то при теб няма мнооого твои настройки, лесно ще го намериш, най-многос за три-четири месеца ако търсиш упорито, а не инцидентно.
Заради една тема за панел ще прецакаш години настройки ли...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Glimmer написа:
Ще я пробвам някога на чист Arch, но пак казвам - темата работи - ъпгрейдвам без да пипам нищо, вече не работи. Връщам от имидж - работи. Ъпгрейдвам без да пипам нищо - не работи. И нямам проблем с композирането, просто декорацията на прозорците е такава :thumbright:
бат-начо написа:
пон юни 21, 2021 00:20
Офтопик:
Glimmer написа:
:lol: Моз, четено между редовете ще рече - вземи изтествай темата на чист пресен Арч, не е от темата, от някоя твоя настройка е, да, КДЕ-то при теб няма мнооого твои настройки, лесно ще го намериш, най-многос за три-четири месеца ако търсиш упорито, а не инцидентно.
Заради една тема за панел ще прецакаш години настройки ли...
Добър въпрос :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

@Glimmer, чисто нов, току-що инсталиран Arch, резултатът е същият:

Изображение

Тук вдигнах малко височината на панела, че да се вижда по-добре:

Изображение
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

@bvbfan
Имам козметичен проблем след последния ъпдейт, появи се това грозно нещо:

Изображение

Каквато и тема да използвам, то е там. Преди догоре си беше в същия цвят, а сега са сложили някакъв грозен правоъгълник.. Има го и при системните нотификации на всяко съобщение отгоре. Имаш ли идея как се маха?
Изображение
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Тва е някъв тъп бъг и заглавната рамка не е прозрачна като останалата част :lol:
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Казвай къде да пускам бъг тогава :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ей го, те вече са го оправили:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=439847

Въпросът е кога ще дойде при мен, че яко ме дразни :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб юли 17, 2021 10:46
Ей го, те вече са го оправили:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=439847

Въпросът е кога ще дойде при мен, че яко ме дразни :mrgreen:
Като гледам как вървят релийзите на фреймуърка тук https://github.com/archlinux/svntogit-p ... work/trunk , явно го ъпдейтват веднъж в месеца, така че до края на този месец изобщо не се надявай. И като гледам как датите се въртят все около 10-то число (с малко изключения), ще получиш ъпдейта до средата на Август.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

По-добре от нищо :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

KDE Frameworks се обновява официално веднъж в месеца - всяка втора събота:
https://community.kde.org/Schedules/Frameworks
Но има и неофициални обновления няколко пъти в месеца.
Например в openSUSE:
https://download.opensuse.org/repositor ... ameworks5/
plasma-framework-5.84.0-332.3.x86_64.rpm
19-Jul-2021 10:00 2.4M
Това е стабилно хранилище. Ползвам го от години.
Има и нестабилно:
https://download.opensuse.org/repositor ... rameworks/
Тук е тестовата версия на Frameworks 5.85.
plasma-framework-5.85.0git.20210720T094450~75c31c08d-ku.10.1.x86_64.rpm
20-Jul-2021 18:12 2.4M
Изображение
:p
Досега:
- шест издания на plasma5-session 5.22.3;
- четири на plasma-framework 5.84.

KDE is to Linux what 7 was to Windows
https://www.techrepublic.com/article/kd ... o-windows/
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit