Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Да бъда като Левски (есе)

Всички таланти под един покрив.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
kim75
Академик
Академик
Регистриран: чет май 08, 2008 01:35

Да бъда като Левски (есе)

Мнение от kim75 »

Името ми е Васил. Не само царствено, това име е много важно в родината ми. Когато бях малък, наистина малък, не го харесвах. Все молех майка ми да ме прекръсти с някое модерно име, като Мартин или Даниел. А тя се усмихваше и ми казваше, че един ден ще се гордея с името, което ми е избрала. Понякога ми разказваше за Васил Левски, на когото ме е кръстила, но аз нацупено ѝ отговарях, че не е трябвало да ме кръщава на някой, който е живял толкова отдавна, и че героите днес са други.

Когато тръгнах на училище класната ми, която ни преподаваше и музика, бързо откри, че имам хубав глас и ме записа в хора. Често се изявявах като солист на различни песни и сцената на читалището ми стана като роден дом, а притеснението, че всички погледи от публиката са вперени в мен, скоро се изпари. Покрай началото на певческата ми кариера започнах да забелязвам момичетата. Да, от толкова ранна възраст. По-точно те първи забелязаха мен. Усмихваха ми се, шушукаха си когато минавах покрай тях. Един ден Яна, дребосъчката, която седеше през два чина зад мен, се приближи, погледна ме втренчено и каза: "Знаеш ли колко са ти сини очите? Точно като на Левски!" Засмя се и изчезна. Останах загледан смаяно след нея. Когато се прибрах вкъщи, включих набързо лаптопа си и изчетох всичко, което намерих за важния си съименник. Вечерта попитах майка ми защо толкова малко ми е разказвала за Дякона.

- Беше малък, не всичко щеше да разбереш, а и не искаше да ме слушаш. - отговори ми мама, учудена от внезапният ми интерес.

Няколко месеца по- късно ме избраха за ролята на Апостола в едно училищно представление. Отново Яна беше "виновна" за това, говорейки на всички колко приличам на него. Справих се с ролята си добре. Едва сдържах сълзите си накрая, когато ме водеха към бесилото, но си повтарях наум, че той не е плакал в последните си минути. Искал е да го помнят силен и смел; такъв вече исках да бъда и аз.

В четвърти клас взех първото си самостоятелно решение. Започнах да се занимавам с лека атлетика. Оказа се, че ми се отдава. Треньорът беше много доволен от мен и след година започна да ме праща по различни състезания. Ето ги, стоят си все още медалите ми на специалната секция в детската стая. Бронзовият от областното състезание в Пловдив, от пети клас, двата от републиканското в шести и седми клас - единият сребърен, другият златен. Не бих могъл да изредя всичките, а и не е хубаво да се хваля. Бях, а и все още съм, най- добър в бягането с препятствия и тройния скок. Тази година целта ми е победа на Олимпиадата. Мисля, че 19 години са добра възраст, за да покажа, че и аз мога да направя Лъвски скок, макар и в мирно време, на стадион и върху пясък. Да накарам българите да се гордеят с мен и името ми, а чужденците да слушат нашия химн.

Винаги съм обичал да чета книги. Да пътешествам така по света и да се уча от живота на великите хора. Книгите ми дадоха още една идея как да бъда като Левски. Амбицирах се много да уча, да се усъвършенствам и един ден да предавам знанията си на новите поколения. Да водя бъдещите деца на странстване из историята на България, да ги запознавам с нашите истински герои, да посявам в тях гордост от миналото ни и надежда за бъдещето. Да знаят, че и те могат да бъдат герои на своето време. Да правят важни и велики неща, за да оставят добра диря след себе си.

През всичките ми ученически години Яна беше до мен. Винаги ми се усмихваше от първият ред в читалища и зали, докато пеех. Подкрепяше ме на стадионите, докато тичах и вземах медали, които посвещавах на нея. Учехме заедно, пишехме заедно, ще кандидатстваме заедно в учителския институт. В очите на Яна аз съм безстрашният Левски, който обича родината си, прославя я по света и ще гради бъдещето си в нея и заради нея. И заради нашите деца - моите и на Яна.

Аз съм Васил и искам да бъда като Левски.

19.02.2021, Ким
Прочетено: 752 пъти
Изображение
This is not the end,my only friend!I hope I´ll see you again!!!
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Re: Да бъда като Левски (есе)

Мнение от шони »

Благодаря, Ким! Винаги е любопитно да се прочете текст за човек, който осмисля живота си, уподобявайки се с най-великия българин. Това ни кара да бъдем целеустремени и градивни.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
kim75
Академик
Академик
Регистриран: чет май 08, 2008 01:35

Re: Да бъда като Левски (есе)

Мнение от kim75 »

шони написа:
съб мар 06, 2021 19:15
Благодаря, Ким! Винаги е любопитно да се прочете текст за човек, който осмисля живота си, уподобявайки се с най-великия българин. Това ни кара да бъдем целеустремени и градивни.
Благодаря, Шони! :гуш: Няма по- хубаво от това да бъдеш вдъхновен от човек като Левски! O:)
Изображение
This is not the end,my only friend!I hope I´ll see you again!!!
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Поезия, лично и чуждо творчество!!!”