Аз ползвам IntelliJ, PyCharm, и отскоро мисля да цъкам и на AndroidStudio.Shaker написа: ↑чет ное 05, 2020 11:54Колкото и пъти да ти отговарям за AUR, все подминаваш. Пак ще повторя.
AUR е някаква спасителна сламка за Arch. Негативите, за мен, са:
- Троши се при повечето пакети и не можеш да инсталираш нищо, та се налага да използваш flatpak или snap!
- Чакаш 30-40 минути да ти се ъпдейтне някой голям пакет, а пък тръгне ли да комплира - си е таковало мамата. За справка IntelliJ IDEA, Jetbrains Rider, Google Chrome, Android Studio, Microsoft Teams, Skype и по-големи програми.
- Много хелпъри и не знаеш кой работи, кой е пробит и кой не е.
- Pamac и Octopi - бъгави до n-та степен;
- Стари версии на пакети;
По отношение на бекъпите. Прави си ги на трошливия Арч и си връщай имиджи. Щом това ти е кеф и искаш да се занимаваш - прави си бекъпи. Аз искам като си включа компютъра, да си отворя нещата и да си работя спокойно на него. За няма и 3 месеца - 4 пъти не искаше да ми се стартира X или забиваше на някой процес systemd в стабилния "Арч". От 10 месеца използвам openSUSE и нито веднъж не ми се е строшило! Включвам си лаптопа, логвам се и всичко си ми работи! Отделно използвам git и облак за съхранение на най-ценните ми файлове.
По отношение на най-пробият откъм сигурност и най-грозният недодялан браузър - Pale Moon. Инсталирах го с два клика на openSUSE и го изтрих. Преди малко инсталирах Qt4 и отновно никакъв проблем, нищо че не използвам нито един софтуер, който изпозва Qt4. В openSUSE нещата се инсталират и управляват супер просто. Ти като си свикнал да си използваш Арч-овските умения в openSUSE - твой си проблем.
Черешката на тората - има YaST! Благодаря на @Тамболианеца и @p4p, че ми отвориха очите.
@Тамболианеца е прав с тази пропаганда относно Arch. Отделно ще добавя пропагандата и натрапването на най-пробитият откъм сигурност браузър - Pale Moon. To да му бяха само тези проблемите...
До миналата година и аз защитавах Арч, ама като пробвах openSUSE Tumbleweed и направо се преродих. Бързо, лесно и стабилно - това ми трябва!
Относно игрите - играя CS GO, Half-Life цялата серия (без Alyx), Dota 2 и Dota Underlords през Steam. Вървят си чудесно.
Всичките съм ги инсталирал с https://www.jetbrains.com/toolbox-app/
Това си е Java апликация, която си има собствен начин на разпространение
Даже и собствена JRE.
Koято и ситрибуция да се ползва това е най-добрия метод да им инсталираш най-актуалните версии.
Google Chrome, Microsoft Teams, Skype ги инсталирам с техните bin пакети, които реално се получават от съответните deb пакети. Компилирал съм Chrome нба по-силната си машина за няколко часа и получения пакет съм инсталирал само на по-старата. Но това за спорта .
За някой по екзотичен пакет винаги можеш да му редактираш PKGBUILD, за да инсталираш нова версия
Но обикновено версиите са стари, защото няма нови от хората, създаващи пакета.
Yay и trizen работят перфектно.
Ползвам yay, че пита по-малкo въпроси
AUR e просто билд система от шел скриптове, която те улеснява да не правиш много неща ръчно.
И, да забравяш какво е да настройваш среда за билд и такива неща.
Вече има много бинарни пакети.
X-a не стартира най-често, когато има проблеми с видео драйвера, но това е навсякъде и почти не ми се е случвало.