Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Стабилни срещу ролинг дистрибуции

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Re: Стабилни срещу ролинг дистрибуции

Мнение от hunter4o83 »

Валсо написа:
чет ное 05, 2020 16:32
Щом ми хвали бавната и тромава Боза, значи нищо не знае. :lol:
Валсо не си прав!Ти обиждаш хора кoито наистна разбират Линукс и които не веднъж са помагали.До колкото се сещам ти беше един от върлите противници на линукс и плюеше понего постоянно, радвамсе че си промени мнението но не така радикално.Аз ползвам и Линукс и Windows поради причините които спомена Тамболианеца, аз играя две игри и на едната допълнителните приложения не работят по Линукс защо трябва да се отказвам от нещо като мога да го получа на друго място.
Последна промяна от hunter4o83 на чет ное 05, 2020 21:07, променено общо 1 път.
Прочетено: 4326 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

p4p написа:
чет ное 05, 2020 14:37
Разбирам те до някъде, тролиш за да има кликове.
Каква е тази злоба към мен, не мога да разбера. Тролел съм, за да правя кликове [-(

Ок, може да има и други дистрибуции, които се държат така, но не мога да пробвам всички. Тогава ще го напиша по друг начин - от всички дистрибуции, които съм инсталирал, само openSUSE се държи така.

Ок за Qt4, не е трудно, печелиш :thumbright:
Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 14:55
Да питам, ти освен да играеш Wine игри, нещо сериозно правиш ли на/с Арчлинукс? O:)
Като проектиране и архитектура на софтуер, девелопмент, QA за девелопмент, виртуализации, CI/CD, системна администрация, продакшън системи? ;)
За едни сериозно е едно, за други - друго. Да, правя системна администрация и да, на продъкшън системи. Не съм длъжен обаче да съм програмист, за да отговоря на твоите изисквания. Отговарям на моите си.
Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 14:55
A относно игрите, под Windows човек ги има далеч преди да са натъкмени/напудрени през Wine за Linux. ;)
Windows не е опция за всеки здравомислещ човек. И няма какво да се тъкми и пудри, в 99% от случаите игрите си тръгват на ден първи, без да се прави нищо. Но ти това няма откъде да го знаеш, защото си забил нос в Майкрософт O:)

Валсо, по-полека с езика към другите потребители, защото прекаляваш :idea:
Изображение
Glimmer
Начинаещ
Регистриран: пет апр 12, 2019 20:44

Мнение от Glimmer »

Инсталирам Дебиан стабъл, оставям само секюрити ъпдейтите, не правя никакви бекъпи и на практика имам вечна дистрибуция.
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

Mozo написа:
чет ное 05, 2020 17:21
p4p написа:
чет ное 05, 2020 14:37
Разбирам те до някъде, тролиш за да има кликове.
Каква е тази злоба към мен, не мога да разбера. Тролел съм, за да правя кликове [-(

Ок, може да има и други дистрибуции, които се държат така, но не мога да пробвам всички. Тогава ще го напиша по друг начин - от всички дистрибуции, които съм инсталирал, само openSUSE се държи така.

Ок за Qt4, не е трудно, печелиш :thumbright:

...
Няма злоба от моя страна. Просто не търпя явните манипулации и откровени лъжи.

За другите дистрибуции.

Нека ги сведем само до любимите ти Manjaro, Mint - тях пишеш, че непрекъснато ги инсталираш на други хора, а и сам ги ползваш. По твоите писания по-горе излиза, че ако аз инсталирам някоя от тях сега на моя лаптоп (на отделен дял, като запазя openSUSE), няма да презапишат GRUB, т.е няма да се изпълни:

Код: Избери всички

grub2-install /dev/sda
и ще си остане GRUB от openSUSE, който е активен в момента. И после при нови версии на GRUB в Manjaro (Mint ) пак ще се запази на диска този от openSUSE. Т.е grub2-install /dev/sda ще се изпълнява само от openSUSE.

Аз твърдя, че това не е вярно.

Приемаш ли облога?
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Re: По света и у нас - Линукс новините.

Мнение от hunter4o83 »

Mozo написа:
чет ное 05, 2020 13:15
hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 12:58
Zeroadhesion написа:
чет ное 05, 2020 00:18
Абе пичове и ние сме пробвали Debian Stable, не сме го пропуснали :) Имам над година с него (документирано тук във форума) и като излезе нова версия на Steam и нещо се чупи и трябва да му баеш, понеже са му стари версиите на другите пакети. Айде, няма да хваля много Arch да не ме заклеймите пак, но тук такова нещо няма да ти се случи, въпреки че е rolling и пак нещо би трябвало да се счупи, но я, ШОК, нищо не се чупи....
Не си ги измисляме тези неща, не ни плащат от Arch да спамим в тяхна полза, просто е добро дистро. Аман :lol:
Аз точно това си мисля че ви плаща някой да рекламирате Арча.Защото когато някои е с различно дистро от Арч започва да му се пробутва Арча и да се обяснява колко е хубав и тн.Лошо няма но има и други дистрибуции,например Solus OS по нищо не отстъпва на Арч и игри се играят на него, Steam се инсталира за една минута с дваклика на мишката и имат КДЕ :p :angel4:
Не думай. Искам да пробваш примерно Doom Eternal на Soulus и после да дойдеш тук подсмърчайки как не тръгва. След това ще ти дам още няколко игри, които също няма да ти тръгнат :съгласен:
Каква е тази игра 36 гб тя като се разархивира сигурно става 136гб аз нямам такова място :mrgreen: :toothy10: :toothy10: :angel4:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

p4p написа:
чет ное 05, 2020 17:58
Няма злоба от моя страна. Просто не търпя явните манипулации и откровени лъжи.
Продължаваш да обиждаш. Това, че на теб не ти харесва нещо, не ти дава право да го наричаш явна манипулация или лъжа.
p4p написа:
чет ное 05, 2020 17:58
За другите дистрибуции.

Нека ги сведем само до любимите ти Manjaro, Mint - тях пишеш, че непрекъснато ги инсталираш на други хора, а и сам ги ползваш. По твоите писания по-горе излиза, че ако аз инсталирам някоя от тях сега на моя лаптоп (на отделен дял, като запазя openSUSE), няма да презапишат GRUB, т.е няма да се изпълни:

grub2-install /dev/sda
и ще си остане GRUB от openSUSE, който е активен в момента. И после при нови версии на GRUB в Manjaro (Mint ) пак ще се запази на диска този от openSUSE. Т.е grub2-install /dev/sda ще се изпълнява само от openSUSE.

Аз твърдя, че това не е вярно.

Приемаш ли облога?
Не, не го приемам, защото НИКЪДЕ не съм написал подобно нещо. Кой сега прави манипулациите и лъжите? Написах, че при ВЕЧЕ инсталирани три системи - Mint, openSUSE и Arch, само при ъпдейт на openSUSE се получава така че, не ми зачита настройките да използвам GRUB на Arch и автоматично се оказвам с GRUB на openSUSE. Linux Mint никога не си е позволил подобно своеволие. Какво общо има въобще това с твоето, което си написал? никъде не съм писал за инсталиране на операционна система, просто за ъпдейт :thumbright:
hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 18:42
Mozo написа:
чет ное 05, 2020 13:15
hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 12:58
Zeroadhesion написа:
чет ное 05, 2020 00:18
Абе пичове и ние сме пробвали Debian Stable, не сме го пропуснали :) Имам над година с него (документирано тук във форума) и като излезе нова версия на Steam и нещо се чупи и трябва да му баеш, понеже са му стари версиите на другите пакети. Айде, няма да хваля много Arch да не ме заклеймите пак, но тук такова нещо няма да ти се случи, въпреки че е rolling и пак нещо би трябвало да се счупи, но я, ШОК, нищо не се чупи....
Не си ги измисляме тези неща, не ни плащат от Arch да спамим в тяхна полза, просто е добро дистро. Аман :lol:
Аз точно това си мисля че ви плаща някой да рекламирате Арча.Защото когато някои е с различно дистро от Арч започва да му се пробутва Арча и да се обяснява колко е хубав и тн.Лошо няма но има и други дистрибуции,например Solus OS по нищо не отстъпва на Арч и игри се играят на него, Steam се инсталира за една минута с дваклика на мишката и имат КДЕ :p :angel4:
Не думай. Искам да пробваш примерно Doom Eternal на Soulus и после да дойдеш тук подсмърчайки как не тръгва. След това ще ти дам още няколко игри, които също няма да ти тръгнат :съгласен:
Каква е тази игра 36 гб тя като се разархивира сигурно става 136гб аз нямам такова място :mrgreen: :toothy10: :toothy10: :angel4:
Игрите в днешно време са така, има и по 250GB, сори :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: По света и у нас - Линукс новините.

Мнение от Валсо »

hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 18:42
Щом пише, че иска 50 ГБ, значи и по-малко ще стане - много далеч от 136 ГБ. Разработчиците винаги добавят 4-5 ГБ отгоре на мястото, което играта реално заема - не знам по какви причини.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Ще кажа аз каква е моята рецепта (тя си е за мен, това не го правя на никой друг, даже и на лапито на брат ми, въпреки че съм на едно звънене разстояние) за Бънсен, Той, Ипончето, си е Стабилен Дебиан - хранилилища и т.н. Добавям му стабилен Спарки (хранилищата), пинвам го Полячето, за да е без приоритет. но да си му ползвам "благинките" (неговите, а не на МХ. пак мой избор и виждане) и ... го правя на xfce openbox-a (това пък, за да е разбираемо от жена ми, и е на лаптопа, на компа си ми е натюр Бънсен, без "таблетки"). Ммм тва значи,че ползвам неролинг. НО, нямам нищо против Арч и сие, и всите други! Имам против налагане на "права партийна линия". Всяко си има плюсове и минуси.

Да се върна на професионалния софтуер. Статистиката показва, че доста безплатен/свободен такъв е приключил битието си и дяла на ползването му се свива, щото няма негова алтернатива или аналог на негово място. Естествено има негов платен аналог, но той продължава да си съществува (тук не влизам в рамка "само за Линукс"). Криво разбраната циливилизация "Линукс=безплатен обяд=боклукчав софтуер заради 'без пари'" нема да коментирам, това е "залъгалката" на некои "ексостриета"(както и това си е разпространена "философия" по нашите ширини на географията). Та, в графата "професионален" при мен влиза wps-office... Оборете ме, че не е такъв (жокер - хууубуу го огледайте, безплатен е, гледайте го дъъълго.... м-не не заспивайте :) ).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Някой може ли да намери начин за премахването на либиндикатора при ubuntu-базираните? Така и така сме подхванали темата, не казвам, че не може, но след половин час проби лично аз не успях. Много ме дразни, защото когато е инсталира Skype не може да се вдига от системния трей само с един клик, а трябва десен бутон->Open. Аз го махам пакета, но се троши стабилният apt - ни можеш да инсталираш нещо, ни да ъпдейтнеш :???: Ако някой намери безпобелзнен начин, ще съм благодарен. При Arch се маха просто с:

pacman -Rdd пакет
Без никакви последици.
Изображение
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

Mozo написа:
пет ное 06, 2020 22:54
При Arch се маха просто с:

pacman -Rdd пакет
Без никакви последици.
Как без никакви последици?!
Последиците са, че вече си заклеймено платено нацистко Arch зомби, което не признава нищо друго.
Внимавай какво говориш! :така да знаеш:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Хаха :mrgreen:

Не, майтапът настрана, имам нужда от помощ от хора, които използват тези дистрибуции на ежедневна база и са запознати отблизо :)
Изображение
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 14:23
Да ви покажа ли снимки как Арча не иска да ми монтира дяловеде на диска?Един инсталатор не могат да направят камоли нещо друго.Трябва да изчетеш една камара материали за да го инсталираш на SSD с /boot/efi :toothy10: :toothy10: И пак все ще се намери какво да се обърка.Префекто дистро аз съм начинаещ препоръчват ми го и хоп още инсталацичта ме отказва.За времето в което ползвам Линукс арч няма никакво развитие какво им пречи да сложат един инсталатор да може и ние не богоизбраните да го видим що за чудо е туй чистия Арч.EndeavourOS имат и онлайн инсталатор избираш си среда и инсталираш минимална система която работи.За това Арч не е и никога няма да бъде едно от водещите и най използвани дистра заради възможноста за лесно инсталиране.
Офтопик:
И започвам да се убеждавам че наистина са Арч секта.
Аааа, Хънтърчо, това съм го пропуснал :)
В интерес на истината в началото Arch имаше инсталатор, аз си играя с него от тогава. Не беше графичен, но dialog инсталатор и ти помагаше в стъпките. След това го махнаха, поради причината че по време на инсталация ти трябва да си направиш това, което на теб ти трябва, а не някакъв инсталатор да ти казва какво трябва да настроиш и какво - не. Идеята на това дистро е да имаш пълен контрол над него, а за да имаш - трябва да го познаваш от нулата. А за да го познаваш от нулата - трябва да се научиш как да си билднеш системата. Затова се съсредоточиха върху качеството на WiKi-то си, което е срахотна библиотека със знания и информация. Та, от там следва и това, което си написал по-горе:
  • Арча не иска = Аз не мога
  • Един инсталатор не могат да направят = Определено могат, но не искат
И така нататък :)

Що да не е дистро за начинаещ - ако чете WiKi-то (ама наистина чете), то ще бъде един много навътре в нещата начинаещ, след като го инсталира :) Та, туй за чудо е "чистия Арч" - чудо, което трябва да си го направиш сам, иначе е подметка. :mrgreen: При мен започна като хоби, сега го използвам и вкъщи и в работата като единствена ОС и не ме е предавал веднъж, бекъпи не правя, дори не знам как се работи с fsarchiver. :dontknow: Arch никога не са се напъвали нито да са най-водещо дистро, нито най-използвано. Целта им е друга.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Mozo написа:
Някой може ли да намери начин за премахването на либиндикатора при ubuntu-базираните?
Виж що е това dpkg и да му кажи, че тая зависимост я няма (като идея). Apt се крепи на него.
При Убунту-базираните в некои графични среди, дори и да го има "проблема ти" - скайп се държи както го искаш. Настройка.

П.П. /var/lib/dpkg/status май беше. Но пък трябва да се види и кои пакети го искат. Пък в Ментата вече отпадна "без препоръчваните" и хич да не е, ще са повечко дето ще си искат "злодея". На всичките трябва "да им се каже", че не им трябва. Вероятно ако се направи един фейк-пакет със "злодея", с по-нова версия уж и да се зададе "да не мърда" ... Въображение само да има и желание...

П.П.П. Ако се пробва с "кух пакет", първо трябва да се махне предишния с dpkg (само него) щото настройките му ще си стоят и пак ще работи ако се надгради директно (освен ако не е направен да почисти първо), и пак така да се инсталира фейка. И чак тогава да се заключи/забоде.
Последна промяна от бат-начо на съб ное 07, 2020 00:29, променено общо 2 пъти.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
Аз го махам пакета, но се троши стабилният apt - ни можеш да инсталираш нещо, ни да ъпдейтнеш :???: Ако някой намери безпобелзнен начин, ще съм благодарен. При Arch се маха просто с:
Имаше някаква команда в Ментата, с която махаш само пакета без неговите зависимости, но съм я забравил каква беше. Другият вариант е графично през мениджъра да избереш да премахнеш само пакета без неговите зависимости - по този начин премахвах GIMP едно време.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

бат-начо написа:
пет ное 06, 2020 23:48
Mozo написа:
Някой може ли да намери начин за премахването на либиндикатора при ubuntu-базираните?
Виж що е това dpkg и да му кажи, че тая зависимост я няма (като идея). Apt се крепи на него.
При Убунту-базираните в некои графични среди, дори и да го има "проблема ти" - скайп се държи както го искаш. Настройка.

П.П. /var/lib/dpkg/status май беше. Но пък трябва да се види и кои пакети го искат. Пък в Ментата вече отпадна "без препоръчваните" и хич да не е, ще са повечко дето ще си искат "злодея". На всичките трябва "да им се каже", че не им трябва. Вероятно ако се направи един фейк-пакет със "злодея", с по-нова версия уж и да се зададе "да не мърда" ... Въображение само да има и желание...

П.П.П. Ако се пробва с "кух пакет", първо трябва да се махне предишния с dpkg (само него) щото настройките му ще си стоят и пак ще работи ако се надгради директно (освен ако не е направен да почисти първо), и пак така да се инсталира фейка. И чак тогава да се заключи/забоде.
Не е настройка на Skype, от либапиндикатора е, установил съм го много отдавна. Ползва се масово при GNOME средите, дори ми го набутаха и на manjaro Cinnamon, но там си го махнах както съм написал. На *buntu базираните обаче няма махане.
Валсо написа:
пет ное 06, 2020 23:59
Mozo написа:
Аз го махам пакета, но се троши стабилният apt - ни можеш да инсталираш нещо, ни да ъпдейтнеш :???: Ако някой намери безпобелзнен начин, ще съм благодарен. При Arch се маха просто с:
Имаше някаква команда в Ментата, с която махаш само пакета без неговите зависимости, но съм я забравил каква беше. Другият вариант е графично през мениджъра да избереш да премахнеш само пакета без неговите зависимости - по този начин премахвах GIMP едно време.
То не е проблем да го махнеш, проблемът е после. Просто apt не е толкова гъвкав.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”