Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Това се случва постоянно с какво ли не, така че нищо чудно :mrgreen: А аз това нещо няма да го сваля, камо ли да го пробвам. Да осъществявам поредните планове на Майкрософт за монопол и да им правя кефа? Няма да стане никога :evil3:
Прочетено: 536184 пъти
Изображение
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Mozo написа:
ср окт 21, 2020 10:33
Какво е станало този път :mrgreen:
Абе един там опява че търси Линукс дистро за начинаеши а аз му казах че по добро от openSUSE няма а оня ми развива лакърдии как KDE видиш ли била много сложна за начинаеши :) Еми да си чука китайските боклуци в тиквата :)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не ти е добър изборът за начинаещи :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Точно пък KDE си е за начинаещи. Ти все едно го изкара, че трябва да се завърши някакъв курс...
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не говорех за KDE, а за дистрибуцията. В никакъв случай не е за начинаещи и дори е ненужно оплетена. Монтоя например ползва от 10 години Linux и не можа да се оправи с нея, при все че е използвал Arch цифра време. Не е интуитивна работата с тази дистрибуция, трябва да се чете.
Изображение
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Е вие ме изкарахте някакъв свръхчовек :) Една от дистрибуциите с които започнах пътя си в Линукс беше именно Сузи тогава 9 и по лесно дистро не бях срешал дори надминаваше ХР по леснота и простота :) Отскоро реших да пробвам отново сегашната openSUSE, еми няма такава леснота даже за малко да забравя що е то конзола ;) Софтуера ти се инсталира директно от сайта с един клик, да не говорим че най големия проблем с мишката за хора с двигателни затруднения беше решен, немци ко да ги правиш :)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Мхм, и не можеш да инсталираш един елементарен Pale Moon. Да не говорим, че за цифра софтуер трябва да четеш как да го инсталираш. Като най-елементарен TeamViewer например. Не казвам, че е сложно, но е неинтуитивно и трябва да се чете за елементарни неща.
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

openSUSE си е идеална за начинаещи и напреднали. Всичко налично си има дистрибуцията. Откакто минах на Tumbleweed, чак съжалявах че се борех с глупостите на Арч и AUR.
Само инсталаторът му е плашещ, защото е много различен спрямо останалите, но при внимателно четене, всичко е точно :)
A колкото до Pale Moon, много е сложно да си инсталираш този браузър - https://software.opensuse.org/package/palemoon
А пък TeamViewer още по-сложно - https://www.teamviewer.com/en-us/download/linux/
Друго си е начинаещ да си играе с AUR и да чака един час за билдване :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Само дето тоя линк, който си дал не инсталира Pale Moon. Смятам си разбрал, че не пиша празни приказки. А последния път, когато се опитах да инсталирам TeamViewer на openSUSE от .rpm пакета, не стана и трябваше отново да чета, да добавям хранилища и пр. А, да, още нещо - нямам нито един пакет, който да се билдва един час, не считам, че е нужно да се преувеличава. Pale Moon, но bin, а не обикновеният, която грешка правят повечето, се инсталира за минута-две, което в никакъв случай не е един час.

И не знам какво си се борил с AUR и за какви глупости говориш, той е там за улеснение и всичко става с един клик :-s И понеже AUR бил не знам кво си, инсталирай Qt 4 без него :booty:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Shaker написа:
чет окт 22, 2020 12:23
да чака един час за билдване :lol:
Почти няма такова нещо. Казвам почти, защото единственото, което се билдва от сорс над 1 час е Mozilla Firefox. :lol:
Всичко останало обаче се билдва адски бързо, стига да имаш нужния пакет плюс настройката за броя ядра, които да се ползват по време на билдване/компилиране. Освен тази настройка, ти трябва и пакета Без него компилирането често зацикля в един безкраен лууп на компилиране на едни и същи неща. Виждал съм го лично много пъти и не само в Анарки, но и в други дистрибуции, които позволяват компилиране от сорс.
Ако начинаещият има тези две неща, 99% от програмите се компилират за под 5 минути.
TerrorYT
Дарител
Дарител
Регистриран: пет мар 09, 2018 22:17

Мнение от TerrorYT »

Оставям това тук:
Harmful things that are so superfluous and useless that require no alternative:

...
GNOME and KDE.
...
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
чет окт 22, 2020 14:06
Shaker написа:
чет окт 22, 2020 12:23
да чака един час за билдване :lol:
Почти няма такова нещо. Казвам почти, защото единственото, което се билдва от сорс над 1 час е Mozilla Firefox. :lol:
Всичко останало обаче се билдва адски бързо, стига да имаш нужния пакет плюс настройката за броя ядра, които да се ползват по време на билдване/компилиране. Освен тази настройка, ти трябва и пакета Без него компилирането често зацикля в един безкраен лууп на компилиране на едни и същи неща. Виждал съм го лично много пъти и не само в Анарки, но и в други дистрибуции, които позволяват компилиране от сорс.
Ако начинаещият има тези две неща, 99% от програмите се компилират за под 5 минути.
Никога не ми се е налагало да компилирам FF, има си го в официалните хранилища.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
чет окт 22, 2020 14:27
Никога не ми се е налагало да компилирам FF, има си го в официалните хранилища.
И на мен не ми се е налагало, пуснах го да се компилира от любопитство, за да видя колко време ще му трябва, защото браузърът е 100-200 МБ готов за инсталиране, а сорсът му е 3 гигабайта. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ми, едното е архивирано, а другото не :-k
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

MS Edge ми стана основния браузер в Linux.
Причината - тъпи 'опенсорс' изпълнения, Дебиан решили, че повече няма да актуализират Chromium по незнайно какви причини и си стоят на 83-та версия.
FreeBSD пък също решили, че няма да поддържат Chromium повече, махнали си го от пакетите и натикват потребителите към некъф световно известен Iridium браузер базиран на Chromium 84 ?! ВТФ??

Доколкото изпробвах Edge под Линукс - всичко работи безупречно - синхронизация през облаци, банкиране през смаркард ридер, и за първи път ми тръгнаха Chromecast-ите през Chromium базиран браузер под Линукс. При това всичко работи по-бързо и пъргаво отколкото оригиналния Chromium.

Еми сори, катo са побъркани ултраси по въпроса опенсорс, но в същото време не поддържат необходимата ми функционалност, то ще ползвам MS Edge под Линукс като основен избор за браузер.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”