Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Re: Линукс лафче

Мнение от petie »

Я Курчето и Валсо се върнали, смехът ще е на макс :)
Прочетено: 536211 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Той има много повече изтрити от твоите, повярвай ми. Правете се, че не се виждате, иначе ще ви трия всичко наред.
Изображение
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: съб юни 06, 2020 20:18

Мнение от Kурчевски »

Mozo написа:
пон авг 31, 2020 01:31
Той има много повече изтрити от твоите, повярвай ми. Правете се, че не се виждате, иначе ще ви трия всичко наред.
Еми да ама хората са доволни :)
petie написа:
нед авг 30, 2020 22:23
Я Курчето и Валсо се върнали, смехът ще е на макс :)
:evil4:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Имам мнение за това мнение (финала всъщност) - понякога не трябва да се взимаш на сериозно, за да не гледат на тебе ... невярващо. "Няма папка Десктоп" е много по-фрапантно и очеизваждащо от всичките разпънати локуми и ако случайно се стъпи там и се продължи ...

От "неказаното" от "спеца" - Дебиан стана 10.5 и чак тогава се пръкна новият Бънсен. Той винаги си е изглеждал така. Не са ми ясни напъните да изцвъка нещо свежо, след като дори не е прочел анонсите (където си си пише всичко), а пък в претрупаното меню има обяснено кое-що. И е "нацелено" във феновете на Крунч (и не само тях). В него се "оглеждат" другите с Опънбокс, който го предлагат като подразбираща графична среда, ТО е еталонът и не се цели никъде - от фенове, за фенове.
Офтопик:
Ще се наложи да му правя ревю, преждевременно, пък аз си го ползвам почти както е дошло и нямам меродавно мнение. Но със сигурност е "по-кораво" от тая изгъзица във Уоча (е, казах го).
Селски, Начо Селски.
Nikola_
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: вт яну 16, 2018 12:16

Мнение от Nikola_ »

Kурчевски написа:
пон авг 31, 2020 18:58
Еми да ама хората са доволни :)
Така си е.
ac28
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: вт май 23, 2017 15:31

Мнение от ac28 »

Може ли да се направи бекъп на win 10(C диск) под Linux Mint и като се прецака Win-a да си върна направеното копие , а да не преинсталирам Win-a и програмите наново. Връщането на бекъпа да става под LInux. Ако става ,коя програма да използвам. Последният път така се оплеска Win 10 ,че не можах да върна старо копие.
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

Програмата която използвам аз за правене на бекъп на арч-а се казва fsarchiver ( тя може да прави на всички Linux дистрибуции), но до колкото знам тя Не може да прави бекъп на windows понеже не подържа файловата им система.
Програмата която може да направи бекъп на windows дял или цял хард диск е Clonezilla, но до колкото знам тя не инсталира на флашка и се пуска от нея, не се инсталира в операционната система, не съм работила с нея и не мога да ти дам каквато и да е повече информация.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

@ac28

Може и да може, зависи.
Въпросът ти обаче трябва да се конкретизира повече.
1. Какви бекъпи смяташ да правиш на Windows-a - пълни, или смесени инкрементални с ротация на времеви период?
2. Windows-ът криптиран ли ти е или не с BitLocker?
3. За какви обеми на бекъп става въпрос, колко ти е пълният размер на дяла "C:" в най-тежкия случай?
ac28
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от ac28 »

1- Пълният обем на диск С е приблизително от 25-35GB максимум.
2-Да предпочитам пълен бекъп на диск С.
3- Windows-ът криптиран ли ти е или не с BitLocker? Влизам в Настройки > Актуализиране и защита > -Шифроване на устройство не се появява - не зная как по друг начин да проверя.
Ползвам Acronis True Image или рестор поинта на Win.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Няма смисъл да пускаш Linux, за да бекъпваш Windows. Има си решения от които буутваш и бекъпваш :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Доколкото схванах - идеята е: има двойно зареждане, когато се скапе Уйна пуска Лина и от него прави възстановяване, възможно ли е. Или съм в грешка.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

За да възстанови не му трябва операционна система, просто буутва някой от инструментите :)
Изображение
ac28
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от ac28 »

Идеята е: има двойно зареждане, когато се скапе Уйна пуска Лина- Да точно така .
Идеята е да възстановя Уйна от Линукса.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не ти трябва операционна система, за да възстановяваш каквото и да било :съгласен:
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

@ac28

Е щом е само за за 25-30ГБ защо не ги презапишеш ръкописно?
Майтап.

Да видим дали съм разбрал сега.
Имаш отделен системен диск C за Windows и който в момента ти е 30 ГБ зает. Размерът на дял C продължава да бъде неизвестен.
Искаш да си правиш периодично пълни бекъпи на дял C:.
Бекъпите са задължително на някакъв регулярен период, поради непркъснатите обновления на Windows 10 и настъпили промени от него или теб по системата.
Ако се случи ъпдейт, който ти омазва Уиндоуса искаш директно да върнеш предишен работещ дял, като го плеснеш на мястото му без да преинсталираш.
Тоест, ти искаш вид периодично клониране на системния ти Windows-ки дял.

Виждам 2 варианта:
1. Windows-ки. От програма като Acronis True Image. Ами ако нямаш пълна вяра все още в Линукс, това е подходящ надежден вариант.
2. Linux-ки. Не ти трябва никаква програма, прави се директно със средствата на командната линия и директно от Linux - 3 реда скрипт.
Бекапа можеш да го правиш ръчно или пък периодично чрез cron или system.timer.
Евентуалното възстановяване е ръчно с команда от един ред.

И двата варианта предполагат, че системният ти C: диск е малък по размер, примерно в рамките на 64-128 GB.
За тези размери, хем ще имаш място къде да го запазиш - даже и няколко последователни бекъпа, хем и самият бекъп ще става в рамките на 8-15 минути съответно за двете граници на дяла в случая на hdd-hdd копиране, за ssd-ssd - около 2 пъти по-бързо.

Ако системният ти диск е по-голям от 128 GB, тези 2 варианта стават вече все по-малко подходящи.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”