Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Re: Линукс лафче

Мнение от Тамболианеца »

Естествено е да е така.
Арчлинукс е ОС за любитeли и ентусиасти, десктоп ориентирана.
Дебиан е за професионалисти и сървъри.
Прочетено: 536212 пъти
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

И те са "форевър" в Арча? ....ъм - тъпо, не мислиш ли? Ммм - не мислиш.
Ку е тъй - поправи го (вече знаеш как, остава да проумееш защо).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
ср юни 24, 2020 16:32
Ако беше за сървъри, нямаше дебиан по подразбиране да идва с десктоп и предварително инсталирани програми (повечето от които не ти трябват изобщо), а щеше да е като Хойбунту Мини - 50-60 MB ISO, което те пита искаш ли среда и каква.
И за професионалисти не е, защото никой нормален професионалист няма да седне да си губи времето да издирва пакети, които ги няма в редовните репота, а после пък да издирва зависимостите на тези пакети, понеже и зависимостите не идват заедно с деб пакетите.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: съб юни 06, 2020 20:18

Мнение от Kурчевски »

Валсо написа:
ср юни 24, 2020 16:41
Тамболианеца написа:
ср юни 24, 2020 16:32
Ако беше за сървъри, нямаше дебиан по подразбиране да идва с десктоп и предварително инсталирани програми (повечето от които не ти трябват изобщо), а щеше да е като Хойбунту Мини - 50-60 MB ISO, което те пита искаш ли среда и каква.
И за професионалисти не е, защото никой нормален професионалист няма да седне да си губи времето да издирва пакети, които ги няма в редовните репота, а после пък да издирва зависимостите на тези пакети, понеже и зависимостите не идват заедно с деб пакетите.
Стига бе човек, нарочно ли ги пишеш тия глупости, или...? :tard:
Бива веднъж, два, три, четири пъти, ама всеки коментар?!? :lol:
Ако си трол, признавам, по-добър си от мен. :)
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 16:43
Стига бе човек, нарочно ли ги пишеш тия глупости, или...? :tard:
Бива веднъж, два, три, четири пъти, ама всеки коментар?!? :lol:
Ако си трол, признавам, по-добър си от мен. :)
Не е тролене, а резултат от 3 години с Мента, която както знаеш е втората еволюция на дебиан. Като се опитвах да ъпдейтна някоя програма, чиято нова версия я няма в репотата, удрях на камък, защото деб пакетите писваха за 20 милиона зависимости, а пък тия зависимости не били съвместими с дадената версия на ментата и се оказваше, че ако искам новата версия, трябва на всеки 3-4 месеца като идиот да сменям версията на дистрото. В същото време във форума на ментата препоръчваха да правиш чиста инсталация на новата версия, вместо да ъпгрейдваш, което означаваше буквално преинсталации като няк'ъв малоумен на всеки 3-4 месеца, когато излезеше нова версия.
В дебиан е абсолютно същото с тази разлика, че не можеш да добавяш репота (поне не и по начина, по който можеш в ментата), което още повече утежнява процеса. Единственото, което можеше да се обновява без нужда от зависимости, защото те си идваха в тарбола, беше Лисицата. Също и Стийм и Дискорд, които си се обновяваха сами извън софтуерния мениджър.
Искаш най-новата версия на (примерно) mkvtoolnix-gui - ми не може, защото тя е правена за най-новото убунту/дебиан и деб пакетът не спира да реве за липсващи зависимости. Искаш най-новата версия на Немо - еми пак не може по същите причини. Това, наред с много други, беше причина да започна да тествам инсталация на Анарки на виртуалка, за да свикна с инсталацията и да не омажа нещо при мигрирането, та най-после да се отърва от правенето на клизми за щяло и нещяло.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Ми да беше минал на Дебиан Унстабле, като искаш ролинг и нови програми.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 18:03
Ми да беше минал на Дебиан Унстабле, като искаш ролинг и нови програми.
А, да, бе, и после да се боря като прасе с тиква, за да си добавя репото на енвидия, ако все пак успея, после да му добавям още 20 репота и когато някое репо спре да работи, да не мога да си обновя системата. И после още 2 часа да му правя клизми, за да подкарам нейтив игра като HL2, а за уиндоуски такива да не говорим. :lol: Не съм такъв мазохист.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

От цялата тази работа мога да кажа, че наистина е доста тъпо при едно неработещо хранилище да отказва да ти ъпдейтне системата. Това със сигурност трябва да се промени, но явно не им е чак такъв проблем и си карат така :mrgreen:
Изображение
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Няма нещо което може да се подкара в Арч, а в Дебиан да не може. Това е просто абсурдно, при положение, че прословутия АУР ползва основно деб пакети и реално те осигуряват поддръжката на една камара софтуер и за Арч.
Не знам защо ще добавяш репота като в Унстабле качват най-новите драйвери.

https://packages.debian.org/sid/nvidia-driver

https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/nvidia/

Една и съща версия са. Същото важи за Вулкани и т.н.

https://www.archlinux.org/packages/extr ... sa-layers/

https://packages.debian.org/sid/mesa-vulkan-drivers
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 18:26
прословутия АУР ползва основно деб пакети
Тцъ. Ползва основно сорс код, а тук-таме ползва деб пакети, когато няма други налични, какъвто е случаят с Дискорд, а по едно време беше и със Стийм (с последното не знам дали все още е така, не съм обръщал внимание). Освен това в pkgbuild са му описани всички необходими зависимости, така че пакетният мениджър си ги сваля сам без потребителят да обръща интернет нагоре с краката, за да ги намери.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

@Валсо

Бях те блокирал 'завинаги', но си промених мнението, отблокирам те.
Оттук нататък ще чета през лупа всеки твой пост и ти доказвам колко си прост и по отношение на Линукс и по отношение на Уиндоус.
Докато по собствено желание напуснеш този форум.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
ср юни 24, 2020 19:19
Изображение

Ми аз пък от днес те блокирам и повече няма да ти чета глупостите. Ти си едно към едно с религиотърдите, които като не могат да докажат правотата си по друг начин, започват да обиждат. Ти вече за втори път ме обиждаш без аз да съм се отнесъл по същия начин към теб. Явно друго, освен обиди не знаеш, така че си драскай колкото искаш оттук нататък - спирам да те чета изобщо.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Валсо написа:
ср юни 24, 2020 19:56
Тамболианеца написа:
ср юни 24, 2020 19:19
Изображение

Ми аз пък от днес те блокирам и повече няма да ти чета глупостите. Ти си едно към едно с религиотърдите, които като не могат да докажат правотата си по друг начин, започват да обиждат. Ти вече за втори път ме обиждаш без аз да съм се отнесъл по същия начин към теб. Явно друго, освен обиди не знаеш, така че си драскай колкото искаш оттук нататък - спирам да те чета изобщо.
Чудесно.
Благодаря за подцененото от теб допълнително преимущество, което ми предоставяш
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Предлагам този спор, заяждане или както там го мислите е по добре да го прекратите. Няма никаква нежда от внасяне на излишно напрежение
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 18:26
Няма нещо което може да се подкара в Арч, а в Дебиан да не може. Това е просто абсурдно, при положение, че прословутия АУР ползва основно деб пакети и реално те осигуряват поддръжката на една камара софтуер и за Арч.
Не знам защо ще добавяш репота като в Унстабле качват най-новите драйвери.

https://packages.debian.org/sid/nvidia-driver

https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/nvidia/

Една и съща версия са. Същото важи за Вулкани и т.н.

https://www.archlinux.org/packages/extr ... sa-layers/

https://packages.debian.org/sid/mesa-vulkan-drivers
Твърдо ли заставаш зад това мнение? Защото мога да те оборя категорично и безкрайно :twisted: Има доста случаи, когато това не е възможно, а дори когато е възможно, то е доста по-трудно. Ама доста :evil3:
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”