Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
Re: Линукс лафче
Т.е. някой е решил проблема вместо теб.
Въпросът е - правилно ли, дали го е заобиколил или го решил (дали ако Хромия иска права за нещо си 777 някой няма да се съгласи и да му ги даде, но пък ще работи, нали)? Сещам се за "твоето" sudo текстов редактор нещо-си, ако това е "правилният начин" в Арч, то това никога няма да е "моето дистро".
Прочетено: 536518 пъти

Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
В Arch всичко е по подразбиране и никой, нищо не е пипал
И проблем с Viber при Arch няма, защото библиотеките му са в час, за разлика от тези при *buntu 

-
- Редовен потребител
- Регистриран: съб юни 06, 2020 20:18
В Убунту работи, нещо в самия Неон са прецакали. Не е за пръв път, то си е миш маш по рождение
поредния ден в живота на линукс потребителя 
Арч
в краен случай под формата на Манджаро, но ако с кирка и лопата ще дялам чист арч, по-добре да си карам с неона

Арч

spoiler:
- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Все едно бозата не я дялаш след всяка инсталация и то по няколко часа, а не 10-15 мин. както е при арч.

Последна промяна от Валсо на ср юни 24, 2020 11:36, променено общо 1 път.
-
- Редовен потребител
Впрочем, аз винаги се логвам като руут. КДЕ не позволява със заводските настройки, но ако направиш някои пинизи - става. После половината програми (хром, вайбър, влс, даже пулсаудио не работи и звук няма) не тръгват като руут, но и тях може да ги научиш. И от там насетне си ползваш компютъра като човек, без за всяко нещо да те пита за парола и да ти иска права, и като олигофрен през 5 секунди да ги пишеш. Отделно, че нарочно направиха долфин, кейт и т.н. да не могат да се пускат като руут. Е да, ама логнеш ли се с руут, всичко работибат-начо написа: ↑ср юни 24, 2020 00:57Т.е. някой е решил проблема вместо теб.Въпросът е - правилно ли, дали го е заобиколил или го решил (дали ако Хромия иска права за нещо си 777 някой няма да се съгласи и да му ги даде, но пък ще работи, нали)? Сещам се за "твоето" sudo текстов редактор нещо-си, ако това е "правилният начин" в Арч, то това никога няма да е "моето дистро".

Да, знам, сега някой ще каже, че не било сигурно

В OpenSUSE мога да си пускам като руут каквото си искам с kdesudo, дори Dolphin и Kate 
Но аз съм си свикнал да си карам MC и mcedit

Но аз съм си свикнал да си карам MC и mcedit

Хубуу, ще го повярваме (предния пост), аз поне де.
Последна промяна от бат-начо на ср юни 24, 2020 16:31, променено общо 1 път.
Селски, Начо Селски.
-
- Пристрастéн
- Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00
Имах те за по-инелегентен, но свят широк шашкъни - бол.Kурчевски написа: ↑ср юни 24, 2020 13:28
Впрочем, аз винаги се логвам като руут. КДЕ не позволява със заводските настройки, но ако направиш някои пинизи - става. После половината програми (хром, вайбър, влс, даже пулсаудио не работи и звук няма) не тръгват като руут, но и тях може да ги научиш. И от там насетне си ползваш компютъра като човек, без за всяко нещо да те пита за парола и да ти иска права, и като олигофрен през 5 секунди да ги пишеш. Отделно, че нарочно направиха долфин, кейт и т.н. да не могат да се пускат като руут. Е да, ама логнеш ли се с руут, всичко работи![]()
Да, знам, сега някой ще каже, че не било сигурно![]()

Инженерите на операционните системи създали сигурност, нашият се напъва да прави всичко като руут.
Даже и тъпаците от Kali минаха на нон-руут акаунт, що ли?
-
- Редовен потребител
За да тормозят хората и да ги карат през 5 секунди да пишат судо и парола.Тамболианеца написа: ↑ср юни 24, 2020 15:20Имах те за по-инелегентен, но свят широк шашкъни - бол.![]()
Инженерите на операционните системи създали сигурност, нашият се напъва да прави всичко като руут.
Даже и тъпаците от Kali минаха на нон-руут акаунт, що ли?

Няма какво да стане. Нямам ссх или други отворени портове. За всеки случай съм сложил стена да блокира входящите връзки. Браузърите са с ублок ориджин и носкрипт, а и съмнителни сайтове не отварям. Софтуер инсталирам само от сигурни източници.
И което е по-важно - кой въобще ще тръгне да се занимава с мен и да ми обръща специално внимание, че да ме хаква

-
- Пристрастéн
Кой ще те хаква - ами никой не го е еня.
Проблемът е другаде - в твоите хвалби за абсолютно погрешен начин на ползване и разбиване сигурността на една операционна система, ползвайки само root акаунта можеш да подлъжеш и други новобранци да последват сляпо и безразсъдно примера ти.
Абсолютно погрешен подход предлагаш - и няма значение дали операционната система е Ликукс, БСД или Уиндоус.
Проблемът е другаде - в твоите хвалби за абсолютно погрешен начин на ползване и разбиване сигурността на една операционна система, ползвайки само root акаунта можеш да подлъжеш и други новобранци да последват сляпо и безразсъдно примера ти.
Абсолютно погрешен подход предлагаш - и няма значение дали операционната система е Ликукс, БСД или Уиндоус.
-
- Редовен потребител
Съмнявам се някой да го направи. Голяма хамалогия е да накараш всичко да работи както трябва под руут акаунт. Не е лесно като да напишеш руут в логин мениджъра и готово. Новобранците просто ще се откажат и няма да се занимават 

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
В дебиан-хойбунту-базираните дистрота е така. В арч като напишеш паролата веднъж, я помни до затваряне на сесията или до затваряне на терминала, ако ти е била поискана в терминала.
-
- Пристрастéн
В Арч било така щот бил Арч, в Дебиан онака щото бил Дебиан.
Глупости на търкалета! Линукс е един! Въпрос на настройки.
Четете: https://unix.stackexchange.com/question ... rd-timeout

Глупости на търкалета! Линукс е един! Въпрос на настройки.
Четете: https://unix.stackexchange.com/question ... rd-timeout
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Които в арч няма нужда да ги правиш, защото са си зададени по подразбиране.

Едит: преди малко се натъкнах на поредната овча простотия. Сега, тази снимка няма смисъл да обяснявам защо я правих, понеже няма нищо общо с линукс. Обаче една овца (мъжка) заяви в една група, нямаща нищо общо с линукс, че вероятно съм използвал най-малко 50 реда код и команди, за да направя жълтата стрелка. Това малоумие е толкова потресаващо, че дори не знам как да му отговоря...

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 3 Отговори
- 1353 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
нед фев 02, 2025 18:00
-
-
Линукс Минт 22 Канела
от бат-начо » вт юли 02, 2024 16:42 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 16 Отговори
- 4296 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон сеп 23, 2024 21:01
-
-
-
[инфо] Как да си върнем runlevel 3 в линукс
от Валсо » пет дек 27, 2024 22:53 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 328 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
нед дек 29, 2024 01:17
-
-
-
ScreenRec - програма за запис на екран в Линукс
от beggginer » ср ное 27, 2024 18:11 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 28 Отговори
- 5248 Преглеждания
-
съб дек 14, 2024 20:03
-
-
-
Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон
от Montoya » пон сеп 23, 2024 06:57 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 21 Отговори
- 4633 Преглеждания
-
пет сеп 27, 2024 11:15
-