Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за WSL2 и след него - новини, критики, подвизи

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Всичко за WSL2 и след него - новини, критики, подвизи

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
пет юни 19, 2020 19:53
Апдейтите се спират бе човек.
Телеметрията и кийлогърите не можеш да ги спреш.
Прочетено: 3814 пъти
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: съб юни 06, 2020 20:18

Мнение от Kурчевски »

Валсо написа:
пет юни 19, 2020 19:59
Kурчевски написа:
пет юни 19, 2020 19:53
Апдейтите се спират бе човек.
Телеметрията и кийлогърите не можеш да ги спреш.
Всичко се спира. За пауър юзерите е оставена вратичка (засега :evil4: ). Лично съм тествал с рутер Микротик, орежеш ли го до ламарината, няма трафик и си е послушен като ХП и 7ца.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Може и така да е, но има много други неща, при които линукс бие говното. Мързи ме да ги изброявам всичките, но ще спомена едно - времето за конвертиране на пълнометражен филм от 4К до 1080p е без видима загуба на качество и почти двойно по-бързо, отколкото под боза 7, а сравнено с 10-ката сигурно ще е и тройно. :lol:
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Е защо го скопяваш :-k
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Kурчевски написа:
пет юни 19, 2020 11:29
Темата западна, я да я съживя с две интересни изказвания
Продължавам да следя и ровичкам тази чутовна WSL технология, за лични впечатления.
Според мен към момента WSL2 в този си вид не представлява особена заплаха за Linux в частта сървъри. Допълнителни усилия и време са необходими да се подкара стабилно и детерминирано един и същ таргет сравнено с чист Линукс. И проблемите са от страната на Windows - необходими са дописване на PowerShell скриптове и сървиси за стиковене на двете ОС в работоспособност WSL. Скоростта на дискови операции във WSL клиента също е слаба - 60-70 MB/s срещу 500 MB/s за Линукс на SSD, поне при мен е така, абе Ext4 - Майкрософтска интерпретация... Ако пък дата файловете са извън WSL VHD - там пък се е разпльоскал флегматичния NTFS.

За Линукс Десктопа заплаха в момента също няма, и тук трябва да се запускат външни за Линукс X и PulseAudio сървери. И отново PowerShell скриптове за гарантиране на детерминираност. Вярно, има потенциална опасност от разработваните в момента интеграции на X/Wayland и PulseAudio с WSL - тогава евентуално ще стане напечено, но може и да не успеят да го направят за масова лесна употреба. Все пак има неща, които не зависят от Майкрософт - а именно как да си конфигурират Windows потребителите Линукс приложения във WSL среда - изискват се познания по Линукс.

Накратко - в този си вид WSL2 e използваем единствено от Windows Power users и едновременно с това Linux Advanced потребители. Погледнато професионално - от основната таргет група - малко девелопери отговарят и на двете изисквания. А администраторите на Линукс - хич и не ги търси за WSL в този му вид за масов деплоймент.

Мисля, че и така ще си останат нещата:
за вариант масово ползване на WSL от всички редови потребители - no future
Офтопик:
Или както се пее в една песен:

God save Windows
The common user regime
They made you a moron
Potential sheep one

Don't be told what you want
Don't be told what you need
There's no future, no future,
No future in it

There is no future in WSL's dreaming ;)
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
пет юни 19, 2020 21:19
Е защо го скопяваш :-k
Защото мониторът ми е 1080п и няма смисъл от 4К. Освен това мразя черните ленти, а като си го конвертирам до 1080, излиза както трябва - без черни ленти отгоре и отдолу.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Споменават се Пауър юзери, но group policy е достатъчна при Pro версиите, за да правиш каквото си искаш без много тормоз. Не е съвсем идеална ситуацията, но миграцията от 7 към 10 при професионалните бизнес потребители вече започва, както винаги със закъснение, заради изтеклата преди месеци удължена поддръжка. Ще е тежка миграция поне при нас. Да не говорим за клиентската част и десктоп съпорта. Ще има яко legacy backport-инг, включително визуално. Блутут уязвимостите остават заради plantronics. Не можах да повярвам, когато им показах как сривам цялата датабаза по блутут през гост акаунт на конферетния компютър и ми отвърнаха, че заложените NDAs в контрактите ги пазят, както и дата касетите.. Пълен ташак. Всеки един от девелопърите може да ни върне в първи клас при достатъчно желание и мотивация. Между синхронизацията на cloud сървърите и касетите, които се палят много бързо и лесно, стоят стотици милиони на всеки час. Дори вратата на етажа на сървърите стои отключена от месеци заради закъснял с десетилетия ъпгрейд на access control системата, който няма да се осъществи още месеци.. Въобще, добре че съм доволен работник. :lol:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

beggginer написа:
пет юни 19, 2020 22:28
Споменават се Пауър юзери, но group policy е достатъчна при Pro версиите, за да правиш каквото си искаш без много тормоз. Не е съвсем идеална ситуацията, но миграцията от 7 към 10 при професионалните бизнес потребители вече започва, както винаги със закъснение, заради изтеклата преди месеци удължена поддръжка. Ще е тежка миграция поне при нас. Да не говорим за клиентската част и десктоп съпорта. Ще има яко legacy backport-инг, включително визуално. Блутут уязвимостите остават заради plantronics. Не можах да повярвам, когато им показах как сривам цялата датабаза по блутут през гост акаунт на конферетния компютър и ми отвърнаха, че заложените NDAs в контрактите ги пазят, както и дата касетите.. Пълен ташак. Всеки един от девелопърите може да ни върне в първи клас при достатъчно желание и мотивация. Между синхронизацията на cloud сървърите и касетите, които се палят много бързо и лесно, стоят стотици милиони на всеки час. Дори вратата на етажа на сървърите стои отключена от месеци заради закъснял с десетилетия ъпгрейд на access control системата, който няма да се осъществи още месеци.. Въобще, добре че съм доволен работник. :lol:
Първоначално си помислих, че бачкаш в телепойнт, ама после се сетих, че такава древност и безумие там няма, та явно е някъде другаде. Ама ми е интересно какво ще стане, ако някой способен ви хакне през синия зъб отвън и който не е на договор при вас. Щото синият зъб има обхват (ако не ме лъже паметта) 10-12 метра - предостатъчно разстояние, за да ви хакне външен човек с нужните познания и тия non-disclosure agreements няма да важат в случая.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

beggginer написа:
пет юни 19, 2020 22:28
Не знам доколко е надежден тоя груп полиси, аз ползвам една програмка ехекит, с нея се спират сървиси които по принцип не може, и досега не се е случвало "някак си" да се пуснат сами след време :mrgreen:
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Пускат се сами по няколко начина. Ако се спрат методично и коректно с правилните права, няма проблем.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Тамболианеца написа:
пет юни 19, 2020 21:58
Kурчевски написа:
пет юни 19, 2020 11:29
Темата западна, я да я съживя с две интересни изказвания
Продължавам да следя и ровичкам тази чутовна WSL технология, за лични впечатления.
Радвам се, че е така, защото си един от малкото адекватни хора в българските форуми за технологии (има и други такива в този форум, нека не се обиждат, че не споменавам :lol: ). Но Wsl си има своето предимство и се убедих в това, след като днес си изгубих времето да пробвам тази щуротия, как ще се справи с един мой вече бивш занаят. Wsl е прекрасен за разработка на уеб сайтове. Можеш с 0 усилия да инсталираш php, mysql, apache или nginx на истински линукс, в рамките на всички графични екстри, които предлага уиндоуса, без да ползваш виртуалки (наистина разликата в пърформанса се усеща). Пхп-то и базата данни са на линукса, а ти в уиндоуските браузъри можеш да си тестваш сайта и да ползваш иде-та под Уиндоус (с всички предимства, които предлага, а те са факт). Ако си фул стак девеполопер и ползваш Фотошоп и Адоб ХД, това е просто незаменима екстра. Наистина имаш най-доброто от двата свята, събрано на едно място. За мен все пак и Wsl 2 е нещо като бета, и предстоят Wsl 3 и т.н., но ако меките си изиграят добре картите, това може да е гейм чейнджър и да закове много линуксчии на уиндоус 10 :-k
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
съб юни 20, 2020 23:02
да закове много линуксчии на уиндоус 10 :-k
Само най-тъпите и неграмотните хуйбунту овце, които нямат нищо против Микрошит да знаят абсолютно всеки клавиш, който са натиснали, както и да им крадат личните и платежни данни.
Това е прайваси полисито на Микрошит в първата година след излизането на Говно 10. После го промениха да не е толкова подробно, но това не означава, че са спрели да ти крадат личните и платежни данни.

Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Валсо, гледам, че това го развяваш от няколко години и все си викам ще ти дойде акълът, но явно няма да стане, та ще ти го кажа вече - всеки един оператор, който работи с разплащания, ти събира тази информация. Всеки един сайт, където си платил не с PayPal, а с карта, събира тази информация. Иначе не може да извърши трансфера :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед юни 21, 2020 01:18
Валсо, гледам, че това го развяваш от няколко години и все си викам ще ти дойде акълът, но явно няма да стане, та ще ти го кажа вече - всеки един оператор, който работи с разплащания, ти събира тази информация. Всеки един сайт, където си платил не с PayPal, а с карта, събира тази информация. Иначе не може да извърши трансфера :съгласен:
Само че тези сайтове не продават данните ти на трети страни, а Микрошит точно това правят.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Да, бе, Кеймбридж Аналитика е някаква пренебрежима случайност :evil3: Всички го правят :съгласен:
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”