Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Swap Linux - "за" и "против"

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Swap Linux - "за" и "против"

Мнение от Mozo »

Tsurugi написа:
нед сеп 16, 2018 16:46
Mozo написа:
съб авг 11, 2018 19:23
Тури му Swap, малко ти е оперативната памет :)
Гледам и не вярвам на ушите си :shock: :?: :!: :?: :booty: Мозо препоръчва ползването на СУАП... :booty: , бравус, бравус :clap: , само тъй :съгласен: :headbang: :hello1: :headbang: :thumbright:
Кога си требе, ше си кажем :p
Прочетено: 4312 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP
Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10

Мнение от Tsurugi »

Тъй, тъй... :booty: :toothy10: :p

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

ac28
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: вт май 23, 2017 15:31

Мнение от ac28 »

6GB RAM - Core i5. Искам да инсталирам Mint Cinnamon 19.3 . Разбрах за swap дяла ,че се определя 1.5 или 2 пъти наличната RAM или преценка каква вероятност има от надхвърляне на наличната RAM памет и колко голямо би било това надхвърляне. Второто няма как да го преценя , а първото значи ли ,че ако имам 16 ГБ трябва да отделя 32 ГБ за swap . Срува ми се супер много.
Колко е оптималният размер за една система на swap дяла и не се ли заделя автоматично при инсталация . Чел съм ,че swap паметта е доста по-бавна от RAM паметта . Не е ли по-добре да се използва swap файл вместо swap дял . Tова ми го подсказа човек където качват игри за Linux.
Има ли някъде пример за създаване на swap файл и пускането му в употреба. Големината на swap файла се определя при създаването му най- вероятно. Колко трябва да е голям този swap файл.
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

ac28 написа:
чет апр 16, 2020 09:20
6GB RAM - Core i5. Искам да инсталирам Mint Cinnamon 19.3 . Разбрах за swap дяла ,че се определя 1.5 или 2 пъти наличната RAM или преценка каква вероятност има от надхвърляне на наличната RAM памет и колко голямо би било това надхвърляне. Второто няма как да го преценя , а първото значи ли ,че ако имам 16 ГБ трябва да отделя 32 ГБ за swap . Срува ми се супер много.
Колко е оптималният размер за една система на swap дяла и не се ли заделя автоматично при инсталация . Чел съм ,че swap паметта е доста по-бавна от RAM паметта . Не е ли по-добре да се използва swap файл вместо swap дял . Tова ми го подсказа човек където качват игри за Linux.
Има ли някъде пример за създаване на swap файл и пускането му в употреба. Големината на swap файла се определя при създаването му най- вероятно. Колко трябва да е голям този swap файл.
@ac28

Малко странна конфигурация си направил, 6 гб RAM предполагам знаеш че всичките плочки рам трябва да са на една и съща тактова честота, не знам при теб как са дали са 3 плочки по 2 б всяка или 2 плочки едната 4 а другата 2 гб.
А колкото до Swap, ами според зависи за какво използваш компютъра, ако си като мен ровене из нета гледане на филми слушане на музика Swap файл няма да ти трябва, ако играеш игри наблюдавай колко RAM памет заемат по време на игра, и ако видиш че RAM паметта не достига може да направиш един Swap файл 4-5 гб предполагам че ще са предостатъчно.
А как се създава Swap файл другите съфорумници се надявам да ти обяснят.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Точно така :thumbright:

За swap файл, доста е лесно, но няма графичен път за жалост.

Код: Избери всички

sudo fallocate -l 8G /swapfile
sudo chmod 600 /swapfile
sudo mkswap /swapfile
sudo swapon /swapfile
След това, в зависимост от графичната среда, отваряш fstab с текстовия редактор, който имаш. Например за Mint Cinnamon е xed:

sudo xed /etc/fstab
и вътре, най-отдолу слагаш това:

/swapfile swap swap defaults 0 0
За да видиш дали си свършил работата както трябва, проверяваш със:

sudo swapon --show
или

sudo free -h
или си отваряш таск мениджъра и гледаш там. Това е, работа за две минути :)
Изображение
ac28
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от ac28 »

-За swap файл, доста е лесно, но няма графичен път за жалост.
Много се извинявам ,но това ,че няма графичен път не го разбрах.
-sudo fallocate -l 8G /swapfile- тук 8G размера на Swap файла ли е .
gamefan
Регистриран
Регистриран: нед дек 30, 2018 15:13

Мнение от gamefan »

Малко инфо: ЦЪК
И еди клип. ЦЪК
Създаването на Суап файл започва от 10.42'.
Успех! :thumbright:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

ac28 написа:
чет апр 16, 2020 11:27
-За swap файл, доста е лесно, но няма графичен път за жалост.
Много се извинявам ,но това ,че няма графичен път не го разбрах.
Че трябва да го направиш през терминал, а не цък-цък с мишката.
ac28 написа:
чет апр 16, 2020 11:27
-sudo fallocate -l 8G /swapfile- тук 8G размера на Swap файла ли е .
Да :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq
Ментата е Убунту. Винаги първо се гледа какво съветват на техните страници (дистрото което е заплюто) и ако не помогне/върши работа, тогава се гледа как се прави при другите (дистра). Би следвало и Ментата да има нещо такова (имам спомен, че имат), но то е много по-красиво, цветно ... и не мога да го намеря от това. :)

Т.е. трябва 2 Гб swap-файл. :mrgreen:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
чет апр 16, 2020 12:01
https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq
Ментата е Убунту. Винаги първо се гледа какво съветват на техните страници (дистрото което е заплюто) и ако не помогне/върши работа, тогава се гледа как се прави при другите (дистра). Би следвало и Ментата да има нещо такова (имам спомен, че имат), но то е много по-красиво, цветно ... и не мога да го намеря от това. :)

Т.е. трябва 2 Гб swap-файл. :mrgreen:
Тия не са нормални, честно! За 3-те години с Мента не съм ползвал суап изобщо и всичко си работеше перфектно. И продължава да си работи сега с Арч. Казвал съм го и преди и пак ще го кажа: от 8 ГБ РАМ нагоре суап не е нужен изобщо!
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Казвал съм го и друг път - чети, с теб не свършва света.
Селски, Начо Селски.
ac28
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от ac28 »

Оказа се ,че Linux Mint 19.3 ще си създаде суап файл ,той е с фиксиран размер, но може да се наложи да го преоразмеря ако е само 1 ГБ. Т.е да деактивирам суап, да променя размера на файла,и да го активирам ) или просто да добавя друг суап файл в допълнение към този по подразбиране.
За деактивиране ,промяна размера и активиране на суап файла може пак да Ви тормозя ако не намеря къде да го прочета макар ,че на форума имам най-голямо доверие.Благодаря за търпението.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Деактивираш стария, изтриваш го и създаваш нов :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
чет апр 16, 2020 15:16
Казвал съм го и друг път - чети, с теб не свършва света.
Именно, защото го прочетох, казах, че не са наред с главата.
Why do I need swap?

Memory consuming programs Sometimes, a large program (like LibreOffice, Neverwinter Nights, or a video editor) make the entire system need extra memory
Булшит на килограм! LibreOffice яде 60 мегабайта РАМ! Откъде я измислиха тази глупост, че карало системата да иска още памет? Ако компютърът ти има 128 МБ РАМ, тогава ще е проблем. Ама в 21-ви век да ми разправят, че 60 или 500 МБ РАМ е "огромно"... :toothy10: Neverwinter Nights го играх (или поне се опитах, защото беше адската тъпотия) преди няколко месеца. Ползваше 450-500 мегабайта РАМ. Не съм го гледал специално, търсех друг процес и видях колко пишеше за Neverwinter. Страшното много РАМ, дето заема, да знаеш, направо ще стопи лагерите на системата ти с тия 500 МБ РАМ! (сарказъм) Каквито видео и аудио едитори съм пробвал, а те не са един или два, вкл. и такива за Бозиндоус, повече от 800 МБ не са ползвали. Тези, които наистина ядат много РАМ, не можаха да тръгнат с Виното. :lol:
Всички тези "големи програми" можеш да ги подкараш наведнъж с 8 ГБ РАМ и пак ще ти остане свободна памет поне половината от нея!
Hibernation (suspend-to-disk) The hibernation feature (suspend-to-disk) writes out the contents of RAM to the swap partition before turning off the machine. Therefore, your swap partition should be at least as big as your RAM size.
Това в червеното: :toothy10: :toothy10: :toothy10: Ако тези статии можеха да се коментират, щях да ги питам колко трябва да ми е суапът, когато имам 32 ГБ РАМ, не ползвам суап (нито дял, нито файл), а хибернацията си работи без проблем. :lol: С пуснат 75 гигабайтов филм на пауза съм пускал хибернацията (преди да разбера, че може и обикновено заспиване) и си се изпълнява без грижи в Ментата. В Арч не съм пробвал, защото вече ползвам приспиване - по-бързо се изключва и по-бързо тръгва от хибернацията.

Тия изкараха линукс по-зле от бозата!
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Всичко е според нуждите. Дори и 128GB могат да се запълнят. Това, че ти не си запълнил твоите 32, не означава, че други не са ги пълнили. Както ти споменах и онзи ден, моите съм ги пълнил няколко пъти и Linux директно крашва, което пък вече е проблемът с управлението на паметта, над който умуват вече от две години. Ако имах swap, нямаше да крашне. Така че не бъди ехиден и не се смей, всичко е според зависи.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”