Кога си требе, ше си кажем

Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
@ac28ac28 написа: ↑чет апр 16, 2020 09:206GB RAM - Core i5. Искам да инсталирам Mint Cinnamon 19.3 . Разбрах за swap дяла ,че се определя 1.5 или 2 пъти наличната RAM или преценка каква вероятност има от надхвърляне на наличната RAM памет и колко голямо би било това надхвърляне. Второто няма как да го преценя , а първото значи ли ,че ако имам 16 ГБ трябва да отделя 32 ГБ за swap . Срува ми се супер много.
Колко е оптималният размер за една система на swap дяла и не се ли заделя автоматично при инсталация . Чел съм ,че swap паметта е доста по-бавна от RAM паметта . Не е ли по-добре да се използва swap файл вместо swap дял . Tова ми го подсказа човек където качват игри за Linux.
Има ли някъде пример за създаване на swap файл и пускането му в употреба. Големината на swap файла се определя при създаването му най- вероятно. Колко трябва да е голям този swap файл.
Код: Избери всички
sudo fallocate -l 8G /swapfile
sudo chmod 600 /swapfile
sudo mkswap /swapfile
sudo swapon /swapfile
sudo xed /etc/fstab
/swapfile swap swap defaults 0 0
sudo swapon --show
sudo free -h
Тия не са нормални, честно! За 3-те години с Мента не съм ползвал суап изобщо и всичко си работеше перфектно. И продължава да си работи сега с Арч. Казвал съм го и преди и пак ще го кажа: от 8 ГБ РАМ нагоре суап не е нужен изобщо!бат-начо написа: ↑чет апр 16, 2020 12:01https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq
Ментата е Убунту. Винаги първо се гледа какво съветват на техните страници (дистрото което е заплюто) и ако не помогне/върши работа, тогава се гледа как се прави при другите (дистра). Би следвало и Ментата да има нещо такова (имам спомен, че имат), но то е много по-красиво, цветно ... и не мога да го намеря от това.
Т.е. трябва 2 Гб swap-файл.![]()
Именно, защото го прочетох, казах, че не са наред с главата.
Булшит на килограм! LibreOffice яде 60 мегабайта РАМ! Откъде я измислиха тази глупост, че карало системата да иска още памет? Ако компютърът ти има 128 МБ РАМ, тогава ще е проблем. Ама в 21-ви век да ми разправят, че 60 или 500 МБ РАМ е "огромно"...Why do I need swap?
Memory consuming programs Sometimes, a large program (like LibreOffice, Neverwinter Nights, or a video editor) make the entire system need extra memory
Това в червеното:Hibernation (suspend-to-disk) The hibernation feature (suspend-to-disk) writes out the contents of RAM to the swap partition before turning off the machine. Therefore, your swap partition should be at least as big as your RAM size.