Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Нея докарва максимална, какво ли не съм пробвал, с дни съм си играл, никой не може да го докара като 7-Zip FM.

И се дънеше при компилирането на LinPhone, щото аз съм качил и компилирането в RAM. Тръгни да го инсталираш да видиш кво става :mrgreen:
Прочетено: 537363 пъти
Изображение
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

С виртуалка може, но с компилиране... :lol: Особено с твоите параметри за компилиране, ползвайки всички ресурси.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Именно, на 7z алгоритъма не можеш да му задоволиш никога изискванията :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед апр 05, 2020 16:48
Не я докарва максимална, какво ли не съм пробвал, с дни съм си играл, никой не може да го докара като 7-Zip FM.
Изображение

Изображение

Изображение

Според мен зависи от съдържанието, което архивираш и дали може да бъде компресирано. Модовете за ЕТС2 са DDS файлове, придружени от текстови такива за дефинициите и съответно могат да бъдат компресирани до брутални нива.
Докато ако си набарал архивирана GTA 5 в саморазархивиращо се екзе (каквито са релийзите на FitGirl), то по-малко няма да стане, колкото и да го мъчиш.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ма ти сега ми говориш така, все едно съм седнал вчера на компютър :p

Взема се едно и също нещо и се прави сравнение. Вземаш една цяла игра, която е два гигабайта, за да има марж за евентуални отклонения и мачкаш. Пускаш с тези настройки:

Изображение

Ама точно тези, не с повече ядра, щото с повече ядра архивите стават по-големи.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Едно и също е това, което ти показах на снимките, само че едното е създадено преди 3 дни с терминала (защото тогава последно играх), а другото е създадено преди малко с граф. интерфейс за бозиндоус. Както виждаш размерът си става точно 1 ГБ, независимо дали е с параметър -mx или ултра настройка през граф. интерфейс.

А това, че с повече ядра архивите ставали големи откъде го измисли? Ето ти го с настройка "8/8 threads" и с твоите параметри. Не само, че не стана голямо, ами даже се и сви с около 70 МБ. :lol:

Изображение

Изображение
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Аз се разочаровах от 7zip, когато си качих сейвовете на Вещерът на телефона, за да мога да играя на компютъра на брат ми в България :lol:

Правя два архива - единият с прогрес точно допреди секс сцените. Другият, на почти завършен storyline, преди финалната битка.

Първият е в 7z архив, а вторият решавам да го добавя към вече създадения архив, за да не правя нов. Компресията е стандартна, некриптирана, а архивирането завършва успешно.

В България, седейки пред компютъра на брат ми, осъзнавам че е corrupted. Свалям хеш едитор и по указанията на автора на 7zip възстановявам началото и края на архива. Първият сейв файл работи, но вторият е архив в архива и единствено излиза скрийншот-а от него. Не мога да направя нищо по хеша му, защото излиза занулен. :banghead:

Оттогава, никакъв 7zip =;
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Странно, аз такива проблеми никога не съм имал със 7zip. По-вероятно е да се е омазал при прехвърлянето по интернет, ако нетът е спирал или е бил прекалено бавен. Правил съм си матрьошки от архиви (от мързел, не от друго) и проблеми никога не е имало.

Едит: сега видях, че ставало дума за качване на телефон, а не по интернет. Има вероятност скапаният андроид да е омазал файла, понеже е архив в архив, а всеки андроид има вградена функция да сканира нови файлове за заплахи. Кой го знае каква "заплаха" е открило и е повредило файла в опит да я изтрие.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Аз толкова ли съм бос, ка мислиш? :lol:

Нали първата ми работа беше да проверя оригиналния архив на компютъра.

Мозо днеска ми вика, ламер, не можеш да ползваш търсачката на форума. Ти ми казваш, че не мога да прехвърлям файлове... Стига сте ме подценявали, колеги. :evil4: :lol:
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
нед апр 05, 2020 18:29
Едно и също е това, което ти показах на снимките, само че едното е създадено преди 3 дни с терминала (защото тогава последно играх), а другото е създадено преди малко с граф. интерфейс за бозиндоус. Както виждаш размерът си става точно 1 ГБ, независимо дали е с параметър -mx или ултра настройка през граф. интерфейс.

А това, че с повече ядра архивите ставали големи откъде го измисли? Ето ти го с настройка "8/8 threads" и с твоите параметри. Не само, че не стана голямо, ами даже се и сви с около 70 МБ. :lol:

Изображение

Изображение
Не съм го измислил аз, така казват умните глави. Та, чакам сравнение на една и съща игра от терминал и със 7-Zip FM.
beggginer написа:
нед апр 05, 2020 19:54
Мозо днеска ми вика, ламер, не можеш да ползваш търсачката на форума. Ти ми казваш, че не мога да прехвърлям файлове... Стига сте ме подценявали, колеги. :evil4: :lol:
:toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

beggginer написа:
Аз толкова ли съм бос, ка мислиш? :lol:

Нали първата ми работа беше да проверя оригиналния архив на компютъра.
Ни мъ разбра - казах, че устройството получател може да е омазало архива, демек - телефонът ти.

@Mozo, не виждам каква е разликата между 3-гигабайтова папка с модове и профил за дадена игра и самата игра, но щом държиш да е игра, ето ти игра: самата игра Евро Трък 2 от Стийм, понеже в момента само нея имам налична в линукс. Според файловия ми мениджър е 5.9 ГБ (5590 МиБ). Сега я пускам да се архивира по двата различни начина, вкл. и с настройка за 8 ядра. Като свършат, ще постна снимки.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Ето го резултатът. На всеки файл си пише метода на създаване, а съм ги снимал чрез Тотал Командер, понеже само той може да покаже размерите в байтове. След калкулиране излезе, че 7zFM е направил архива с играта със 17.2 мебайта по-малък от този със CLI. Само че на фона на 5.9 ГБ тези 17.2 мегабайта са нищожно малка разлика, за която дори не си струва да чакам архивирането по-дълго, което и ще бъде, ако ползвам графичния интерфейс. :roll: Изображение

А на тия "умни глави", дето разправят, че с повече ядра файлът ставал по-голям, им кажи да си трошат главите. Мога да ти архивирам до утре каквото кажеш, за да видиш, че това са врели-некипели. Нали именно с всички ядра си правя бекъпа на системата с Clonezilla и ако файловете ставаха по-големи, отдавна щях да съм изоставил мултиядреното архивиране. Т'ва на горната снимка е с 8 ядра компресия и пак е 17 МБ по-малко от терминалния архив! :lol: Така че на тия умни глави можеш да спреш да им вярваш.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

beggginer написа:
Стига сте ме подценявали, колеги. :evil4: :lol:
Смени се на inerbeggg. :toothy10:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
нед апр 05, 2020 21:01
Ето го резултатът. На всеки файл си пише метода на създаване, а съм ги снимал чрез Тотал Командер, понеже само той може да покаже размерите в байтове. След калкулиране излезе, че 7zFM е направил архива с играта със 17.2 мебайта по-малък от този със CLI. Само че на фона на 5.9 ГБ тези 17.2 мегабайта са нищожно малка разлика, за която дори не си струва да чакам архивирането по-дълго, което и ще бъде, ако ползвам графичния интерфейс. :roll: Изображение

А на тия "умни глави", дето разправят, че с повече ядра файлът ставал по-голям, им кажи да си трошат главите. Мога да ти архивирам до утре каквото кажеш, за да видиш, че това са врели-некипели. Нали именно с всички ядра си правя бекъпа на системата с Clonezilla и ако файловете ставаха по-големи, отдавна щях да съм изоставил мултиядреното архивиране. Т'ва на горната снимка е с 8 ядра компресия и пак е 17 МБ по-малко от терминалния архив! :lol: Така че на тия умни глави можеш да спреш да им вярваш.
Понякога разликата не е само 17MB, а е доста повече, затова и ползвам графичния вариант. Благодаря за теста :)
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Като ви видях и аз от скука взех, че се изкомпресирах пробно.
Сравних BZ2, LZMA, LZMA2, XZ.
Най-зле за компресия се представи LZMA (7z), увеличи размера на тестовия файл на 101.3586%
Най-добре за компресия се представи XZ (OS), увеличи размера на тестовия файл само на 100.0050%
Победата отива при втория по компресия, но първи по време LZMA2 (7z) с увеличение на тестовия файл 100.0053%
Наградата на публиката е за тестовия файл, който никой не успя да компресира. :lol:

@Валсо
Ако става въпрос за Линукс:
Това че графичният интерфейс на 7z под Линукс е по-бавен, е меко казано глупост, помня че сме го обсъждали и в мина Другото, че CLI ти било правило по-голям по-размер архив също е някаква друга щуротия, и е пък от незнание на параметрите за CLI, защото GUI-то използва CLI-то да компресира.
Трето - Мозо е прав, че при повече нишки и нацепванe нa парчета за компресиране има теоретична възможност за увеличение размера на крайния архив, поради неоптималност на анализ за компресия, за сметка на скорост. Не случайно съществува понятието 'solid' архив, който разглежда целта за компресиране като единен поток независим от броя физически файлове и тогава се постига най-висока крайна компресия и най-минимален краен по обем архив.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”