Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Всичко за FreeBSD и деривати
- elementaryos
- Почетен член
- Регистриран: пон окт 03, 2016 17:36
Re: Всичко за FreeBSD и деревати
Днес качих freebsd 12,1 на ZFS. Струва ми се, че инсталацията мина доста по бързо в сравнение с UFS.
Сега го тествам, но мисля, че и самото сърфиране в менюта и всичко останало, е доста по бързо.
Прочетено: 21485 пъти
Сега го тествам, но мисля, че и самото сърфиране в менюта и всичко останало, е доста по бързо.

-
- Пристрастéн
- Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00
Ще се преродиш със ZFS.
Преди година и нещо ми дадоха силно повреден 2ТБ диск ползван с NTFS, щели да го изхвърлят. Непрекъснато им давал лоши сектори. Взех го на майтап и му сложих ext4 да им покажа, че проблемът е у NTFS-a. Уви, и на мен ми се наложи 2 пъти да го форматирам за месец, да си играя с badblocks и аааха и аз да го пратя у кофата.
И тогава като за последно го форматирах експериментално със ZFS.
Оттогава този диск заспа - никакви лоши сектори, защото се самолекува докато работи и автоматично ги изолира ad-hoc. И така вече година си карам с този диск, които по всички правила за NTFS/ext4 надеждност трябваше да е в кофата.
Boot-ващите ми ssd-та и за FreeBSD, и за Sid са също инсталации zfs-on-root, абсолютното решение за ролинг естеството и на двете дистра при нужда от rollback.
За мен вече единствено ZFS e Файловата система, Истината и Бъдещето измежду всички други файлови системи.
Преди година и нещо ми дадоха силно повреден 2ТБ диск ползван с NTFS, щели да го изхвърлят. Непрекъснато им давал лоши сектори. Взех го на майтап и му сложих ext4 да им покажа, че проблемът е у NTFS-a. Уви, и на мен ми се наложи 2 пъти да го форматирам за месец, да си играя с badblocks и аааха и аз да го пратя у кофата.
И тогава като за последно го форматирах експериментално със ZFS.
Оттогава този диск заспа - никакви лоши сектори, защото се самолекува докато работи и автоматично ги изолира ad-hoc. И така вече година си карам с този диск, които по всички правила за NTFS/ext4 надеждност трябваше да е в кофата.
Boot-ващите ми ssd-та и за FreeBSD, и за Sid са също инсталации zfs-on-root, абсолютното решение за ролинг естеството и на двете дистра при нужда от rollback.
За мен вече единствено ZFS e Файловата система, Истината и Бъдещето измежду всички други файлови системи.
- elementaryos
- Почетен член
Това с диска е много интересно. Имм един 1,5Tb с лоши сектори, ще взема да го тествам и него 

-
- Пристрастéн
Хванах ги натясно, хитреци са от FreeBSD - винаги всяка нова версия на Firefox се появява точно 1 седмица преди официалната обява на релийза в сайта на Мозила. Що? Щото FreeBSD Firefox версията е на практика свързана с development клона и се появява веднага, когато получи статус RC. И така, честит ми Firefox 73.0.

Арчерите, дремете ли?

Арчерите, дремете ли?

- elementaryos
- Почетен член
Малко полезна информация за инсталация, търсене, изтриване на пакети
https://www.howtoforge.com/how-to-manag ... reebsd-12/
https://www.howtoforge.com/how-to-manag ... reebsd-12/

- elementaryos
- Почетен член
- elementaryos
- Почетен член
Вчера си поиграх с GhostBSD XFCE.
Всеки, на когото му е интересно, може да си го инсталира. Инсталацията е изцяло графична и много бърза.
След има няма 15мин. Имате инсталирана и работеща система. Ако нещо от хардуера не се разпознае, след това трябва доста четене...
При мен трябваше да кача видео драйвъра (nvidia)
За съжаление, Ghost идва само в два варианта -Mate & Xfce.
Последната версия за сега е 20.01 което отговаря на 12,1 на FreeBSD (както се вижда от neofetch)

Всеки, на когото му е интересно, може да си го инсталира. Инсталацията е изцяло графична и много бърза.
След има няма 15мин. Имате инсталирана и работеща система. Ако нещо от хардуера не се разпознае, след това трябва доста четене...
При мен трябваше да кача видео драйвъра (nvidia)
За съжаление, Ghost идва само в два варианта -Mate & Xfce.
Последната версия за сега е 20.01 което отговаря на 12,1 на FreeBSD (както се вижда от neofetch)

-
- Пристрастéн
Изключително добър 'пищов' за Linuх --> FreeBSD преход.
http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml
--------------------------------------------------------------------------------------------
All life is an experiment. The more experiments you make - the better.
http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml
--------------------------------------------------------------------------------------------
All life is an experiment. The more experiments you make - the better.
-
- Пристрастéн
Колосални промени във Xorg, въвеждане на UDEV като замяна на десетилетния DEVD.
Никой не знае защо, никой не казва обосновано каква е потребността, всички дърти bsd гуровци в шах.
Стартът на FreeBSD да заприлича на Linux в мазиляка му е даден.
... нищо чудно скоро и SystemD ...
https://svnweb.freebsd.org/ports?view=r ... ion=526589
Никой не знае защо, никой не казва обосновано каква е потребността, всички дърти bsd гуровци в шах.

Стартът на FreeBSD да заприлича на Linux в мазиляка му е даден.
... нищо чудно скоро и SystemD ...
https://svnweb.freebsd.org/ports?view=r ... ion=526589
- elementaryos
- Почетен член
-
- Пристрастéн
Компилиране на custom кърнел.
Далеч по-логично, по-ясно и по-лесно, отколкото в Linux.
Далеч по-логично, по-ясно и по-лесно, отколкото в Linux.
- elementaryos
- Почетен член
- elementaryos
- Почетен член
-
- Пристрастéн
Похвално за интереса и усилието за 13-Current.
Пък и да видиш колко може да издържиш на абсолютно експериментален клон преди да се строшиш непоправимо.
Аз лично издържах 1 месец и се върнах на 12-ката, release-a при това.
По принцип нищо не печелиш от 13-Current, освен ако не чакаш нещо свръхново при драйверите и хардуерната съвместимост, защото това е разликата между Current & Stable - кърнела. В userland-a разлики няма - по едно и също време получаваш последните изменения в потребителския софтуер.
А още по-добре е от Stable e Release + latest комбинацията, защото изобщо човек няма и да се сблъска с Beta етапи на потребителски софтуер. Даже и RC няма, софтуерът е винаги final, и в същото време се опреснява, както си забелязал доста бързо - браузери, КДЕ фреймурк и т.н.
Пък и да видиш колко може да издържиш на абсолютно експериментален клон преди да се строшиш непоправимо.

Аз лично издържах 1 месец и се върнах на 12-ката, release-a при това.
По принцип нищо не печелиш от 13-Current, освен ако не чакаш нещо свръхново при драйверите и хардуерната съвместимост, защото това е разликата между Current & Stable - кърнела. В userland-a разлики няма - по едно и също време получаваш последните изменения в потребителския софтуер.
А още по-добре е от Stable e Release + latest комбинацията, защото изобщо човек няма и да се сблъска с Beta етапи на потребителски софтуер. Даже и RC няма, софтуерът е винаги final, и в същото време се опреснява, както си забелязал доста бързо - браузери, КДЕ фреймурк и т.н.
- elementaryos
- Почетен член
Строши се днес
Много малко издържа. Проблема се получи, след като исках да кача megatools. Даде грешки ( unable to update, error updating)
И реших да преинсталирам. Да, но нещо не се получава.
Качвам на флашка, минава първоначалното зареждане и след рестарта виждам това
Опитах с bootonly и dysk1. и в двата случая се получва този резултат. Опитах и виртуална машина- резултата е на снимката
Проверих чек сумите-съвпадат. Опитах на два различни харда-еднакъв резултат.
Някакви идеи?
Опитвам под ZFS ако има значение

Много малко издържа. Проблема се получи, след като исках да кача megatools. Даде грешки ( unable to update, error updating)
И реших да преинсталирам. Да, но нещо не се получава.
Качвам на флашка, минава първоначалното зареждане и след рестарта виждам това

Опитах с bootonly и dysk1. и в двата случая се получва този резултат. Опитах и виртуална машина- резултата е на снимката
Проверих чек сумите-съвпадат. Опитах на два различни харда-еднакъв резултат.
Някакви идеи?
Опитвам под ZFS ако има значение

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 0 Отговори
- 65 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон мар 24, 2025 13:20
-
-
Зеленски в САЩ: Ако Русия спечели войната, вие ще загубите всичко
от Mozo » пон сеп 23, 2024 12:33 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 71 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон сеп 23, 2024 12:35
-
-
-
Apple е обвинена в шпиониране на лични устройства и това не е всичко
от Mozo » вт дек 03, 2024 13:36 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 141 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт дек 03, 2024 13:36
-
-
-
„На „Опълченска“ всичко кълве!“: Мъж лови риба в центъра на София (СНИМКА)
от Mozo » ср апр 02, 2025 12:20 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 44 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср апр 02, 2025 12:20
-
-
-
За 11 г. цените се качили с 61,4%, но сега можем да купим повече от всичко (Графика)
от Mozo » вт юли 09, 2024 13:45 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 79 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт юли 09, 2024 13:46
-