Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Re: Линукс лафче

Мнение от Тамболианеца »

@Mozo

Ще си позволя да те цитирам в изменен контекст:
"Ползвал е неправилните дистрибуции"
:twisted:
Прочетено: 536200 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

И правилните да ползва, слона apt няма как да го забързаш :evil3: Да не говорим колко по-лесен е pacman :p
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед ное 17, 2019 22:24
Да не говорим колко по-лесен е pacman :p
А като му свикнеш, после апт, синаптици и други подобни ти изглеждат много недодялани. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Те са недодялани.
Изображение
Потребителски аватар
sokoban
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон окт 17, 2016 18:29

Мнение от sokoban »

Mozo написа:
нед ное 17, 2019 20:21
Когато кажа истината, ме оприличават на сектант. Затова:

Как да каже човек на черното бяло :съгласен:
Би ли пояснил, моля какво точно имаш в предвид, защото не откривам подобна тема, или пост... да не говорим, че не виждам това да си го писал ти :-k
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Имах предвид, че когато аз кажа,че Arch е по-добре от Ubuntu/Mint и пр., ме обявяватза сектант. Затова давам странично мнение, което твърди същото. И в последно време чета множество подобни постове и мнения из интернет на бивши Ubuntu потребители, които като пробват Arch или Manjaro и остават впечатлени от бързината и простотата на използване.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пон ное 18, 2019 13:10
Имах предвид, че когато аз кажа,че Archе по-добре от Ubuntu/Mint и пр., ме обявяватза сектант. Затова давам странично мнение, което твърди същото. И в последно време чета множество подобни постове и мнения из интернет на бивши Ubuntu потребители, които като пробват Arch или Manjaro и остават впечатлени от бързината и простотата на използване.
Другата седмица ще станат точно 6 месеца с Арч и и досега доста често ме изумява колко бързо се случват нещата, дори и времето за стартиране на средата - нещо, с което дори последното Убунту не може да се похвали.
А пък като тръгна да чета някакви упътвания за подкарване на дадена игра, които упътвания са писани за Убунту, почвам да се смея, защото те обикновено включват подробни инструкции как да му направиш клизма, за да ти тръгне (евентуално) играта, а аз направо прескачам до последната стъпка и играта тръгва без клизми. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Така е, нещата са милион пъти по-лесни :thumbright:
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Голямо самонадъхване в последните 6 поста - за кураж.
:toothy10:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
пон ное 18, 2019 18:37
Голямо самонадъхване в последните 6 поста - за кураж.
:toothy10:
Не е самонадъхване, а факт. Идеален пример за това е World of Tanks. За да го подкараш под Дебиан или дебиан-базирано дистро, ще трябва да изчетеш този роман и да го изпълниш буква по буква: https://worldoftanks.eu/en/content/soft ... rams/1311/
Докато при Арч просто слагаш DXVK и библиотеката за аудио (като отделен файл, а не вградената във виното), настройваш в winecfg, цъкаш на екзето и играта пали от раз - без романи и без клизми. :evil4: Лично съм го пробвал!
Офтопик:
И за да им е гадно на на Майкрософт, играта върви много по-стабилно и с по-приятни кадри под Линукс. :lol:
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Сори, ама не си прав.
Нещо повече: няма нещо, което на Арч да става, а на Дебиан да не може да бъде направено. Обратното твърдение обаче е вярно - съжалявам че ще те разочаровам в превъзнасянето ти на Арчлинукс.

Добавка: Спирам тук, не желая flame wars.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
пон ное 18, 2019 18:49
Сори, ама не си прав.
Нещо повече: няма нещо, което на Арч да става, а на Дебиан да не може да бъде направено. Обратното твърдение обаче е вярно - съжалявам че ще те разочаровам в превъзнасянето ти на Арчлинукс.

Добавка: Спирам тук, не желая flame wars.
Не съм казал, че не може да бъде направено (World of Tanks), а че ще трябва доста да си поиграеш, за да го направиш. :roll:
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Добре, ще направя специално за тематиката за WoT, която повдигаш уточнение - както го правиш ти в Арч, по абсолютно същия начин се прави и в Дебиан:
- инсталираш си Wine + wine-32 bit;
- дърпаш си winetricks последното от winehq;
- създаваш wine префикс;
- инсталираш библиотеките през winetricks за играта.

Какво по-различно виждаш от начина в Арч, освен в използването на различни пакетни менъджери за съответното дистро?
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
пон ное 18, 2019 19:13
Добре, ще направя специално за тематиката за WoT, която повдигаш уточнение - както го правиш ти в Арч, по абсолютно същия начин се прави и в Дебиан:
- инсталираш си Wine + wine-32 bit;
- дърпаш си winetricks последното от winehq;
- създаваш wine префикс;
- инсталираш библиотеките през winetricks за играта.

Какво по-различно виждаш от начина в Арч, освен в използването на различни пакетни менъджери за съответното дистро?
Което само показва, че изобщо не си отварял романа и/или не си го дочел. Като стигнеш до частта с пача, те там удряш на камък, защото дори и да успееш да го инсталираш според инструкциите, после играта ти плюе 100 грешки в терминала, че не може да отвори този и онзи файл.
И освен това със стабилното вино (което при ментата и дебиан е около началото на 4-тата версия) е малко вероятно да тръгне. Трябват ти wine-staging, dotnet40 и минимум dotnet46 - последното трябва за HD и 4K текстурите. Когато пуснаха текстурите, някой някъде из форума им беше писал, че за коректното изобразяване на високите текстури в Бозата трябва поне дотНет 4.6.
В Арч обаче изобщо не ти трябват последните две. Виното не ги инсталира по подразбиране, така че в Арч не са инсталирани, но играта тръгва и без тях и текстурите са си наред. В Дебиан и дериватите задължително трябват, иначе WOT - на куково лято. И друг проблем, който съществува и до ден днешен в дериватите (в чистия дебиан не съм го тествал, но едва ли ще е по-различно): курсорът понякога решава да застане в средата на екрана и не можеш да го движиш, съответно не можеш и да стреляш по противниците, понеже не можеш да се прицелиш. При Арч този проблем го няма.
Нямам никаква представа от какво се пораждат тези драстични разлики нито имам намерение да се караме или да си мерим да не казвам какво, просто ти казвам какво е нужно за подкарване на WOT в гореспоменатите дистрота и какви са разликите и защо винаги бих предпочел Арч за гейминг дистро. :съгласен:

П.С. Допреди година-две по руските тракери имаше геймърски издания на Дебиан и Мента - специално преправяни от руснаци, за да могат да се подкарват игри без усилия. Не знам дали ги има още тези геймърски издания (дали ги поддържат, имам предвид), но щом се е наложило руснаците да преправят, значи смѐтай точно колко е "лесно" да играеш игри в Дебиан и Мента (и в Убунту, понеже то е основа за Ментата). :roll:
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Естествено, че няма да чета такива дълги безсмислени ръководства.
Тъй като обаче си упорит в твърденията си, добре, ще ти отговоря и на този твой дъъъъълъг пост.

Правиш в анализа си фундаментален пропуск:
Не можеш да сравняваш Archlinux с Mint или Debian по една очевадна причина.
Първото е ролинг и има най-последните версии на програми, другите две са стейбъл базирани на тестинг/стейбъл Debian и със съответно по-стари като версии на всичко програми/библиотеки.

Ако ще сравняваш Archlinux с някакви от категорията му това са Tumbleweed, Debian Sid, Fedora Rawhide.
Единственото нещо, с което Archlinux ги превъзхожда е маргина от 3-5 дни макс, с който изпреварва упоменатите в пакетирането на нови версии на програми. За всичко останало, трите изброени превъзхождат Арчлинукс, но трябва да си ги ползвал, за да разбереш, че единственото качество на Арчлинукс е, че е най-бързият пакетьор на програми.

В положителната светлина, и без да се афектираш от горното ми твърдение:
Виждам, че по дух си експериментатор и предричам, че Арчлинукс няма да ти е последното дистро. След време, като насъбереш повече опит ще разбереш, че съм бил прав.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”