Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Лафче телефони

Актуални новини, въпроси и интересни факти за клетъчни телефони.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Лафче телефони

Мнение от Валсо »

Shaker написа:
пет яну 05, 2024 17:21
Има ги и такива твърди фенове на БДЖ :lol:
Валсо, я сподели за Нокията. Колко много я хвалеше и плюеше Xiaomi, а сега и дума не пишеш за това :p
Нокията я оте*ах, защото некадърните финландци прецакаха камерата. С всеки нов ъпдейт се появяха нови и нови линии на камерата, които после излизаха и на самата снимка. С последния ъпдейт камерата беше станала като затворническа килия от тези смотани линии. :lol:
Иначе всичко останало ѝ беше наред, батерията изкарваше 12-13 дни с едно зареждане, макар че най-добре беше с Андроид 12, който сякаш за нея беше писан. От Андроид 13 започнаха да се появяват линиите.
Прочетено: 11945 пъти
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Валсо написа:
пет яну 05, 2024 17:30
Иначе всичко останало ѝ беше наред, батерията изкарваше 12-13 дни с едно зареждане, макар че най-добре беше с Андроид 12, който сякаш за нея беше писан. От Андроид 13 започнаха да се появяват линиите.
Това е абсурд. Трябва да бъде нон-стоп на самолетен режим и с изгасен дисплей, за да може да изкара 12-13 дни. На майка ми Nokia 3310 (от новия модел), който е с копчета, поддържа само 2G и го използва само за обаждания, кара около 7-8 дни...
Както и да е. Тези линии се махат от менюто за камерата, но живи и здрави :p
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Shaker написа:
пет яну 05, 2024 18:06
Тези линии се махат от менюто за камерата, но живи и здрави :p
Не са тези линии, за които си мислиш. Линиите, за които аз говоря, изглеждат като мръсотия на лещата, но и това не е, защото търках стъклото на камерите със спирт и линиите пак си бяха там.

А за времето на батерията - със стандартния куикстеп лончър не можеше да изкара и 2 дни, дори и в самолетен режим. Като смених лончъра (Nova Launcher) и забраних на куикстеп да стартира, с изгасен дисплей, когато не го ползвам, с яркост на 3-4% (повече от това ми вади очите), Андроид 12 и няколко часа ровене из интернет изкарваше 13 дни без никакъв проблем. С Андроид 13 прецакаха всичко и изкарваше най-много 1 седмица с едно зареждане и то ако изключа wi-fi. Ако включа wi-fi, батерията си отиваше от 100% до 1% за 12 чàса.
Дадох го на майка ми да го измъчва и да се учи на него как да работи с телефон и с интернет. :lol:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

В една група във ФБ 40-50 човека са постнали скрийншотове на техния мобилен 5G интернет и като гледам снимките, само мога да се радвам, че не съм хвърлил един камион с пари за 5G устройство, за да съм прее*ан накрая. :lol: При повечето свалянето е по няколкостотин мегабита, а качването е мизерия - най-високото прекосили достига 30 мегабита. :toothy10: Докато при мен с 4G телефон скоростите на мобилния нет са 96 мегабита сваляне и качване към host.ag. Към сървър на виваком са по 32 мегабита сваляне и качване. :toothy10:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Това зависи от локацията и оператора. Технически е невъзможно 4G да е по-бързо от 5G :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Както @Mozo спомена, всичко зависи от локацията и оператора. Ако на една клетка се закачат много потребители, скоростта пада значително. В големите градове може на 4G да достигне до 100-150 Mbit/s, но в селата е малките градове ситуацията е коренно различна. На село една клетка покрива около 1000 човека. Там почти всеки има телефон с мобилен интернет, а масово използват 4G модеми, благодарение на които хората имат интернет у дома. Скоростта на 4G в тези населени места рядко надхвърля 10-15 MBit/s и се използват ниски честоти, като целта е да има по-голямо покритие, а не скорост. Причината за това е, че масово се използват релейки в малките населени места и няма как да се прокара оптика навсякъде. От операторите зависи, какви честоти да използват за предаване на мобилни данни. Също така, дали е икономически изгодно за инвестиция. В големите градове почти навсякъде има оптика до базовите станции и се постигат доста добри скорости, когато има "много маймуни на един клон" т.е. много потребители на една клетка.
Колкото до 5G мрежата, това е практически невъзможно да е по-бавна от 4G и съответно да има по-виска латенция. Същите "разбирачи" нека да направят тестове първо на 5G и после на 4G, но на една и съща клетка и по едно и също време. Разликата ще им избоде очите. В София на 4G достигам до около 150 Mbit/s, а на 5G - около 600-700 MBit/s на Vivacom. За A1 и Yetel си нямам идея.
Живи и здрави :наздраве:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Мисълта ми беше, че ние с 4G-то не страдаме от ограниченията на оператора, както и че са ни по-балансирани скоростите.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не мога вече :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
ср яну 10, 2024 13:06
Не мога вече :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Какво не можеш? На жълтите павета до НС аз изкарвам скорости 160/140 мегабита (закръглени), а човек с 5G към същия оператор изкарва 980/33 мегабита. :lol: Очеизвадно е, че тези с 5G ги ограничават откъм ъплоуд.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Мхм, A1 следят всеки кой с какъв телефон е и им режат ъплоуда, за си ти по-добре :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
ср яну 10, 2024 14:24
Мхм, A1 следят всеки кой с какъв телефон е и им режат ъплоуда, за си ти по-добре :съгласен:
Режат всички телефони, които се "репортват" като 5G. А защо го правят, ще трябва да ги питаш тях.
Fernando Sucre написа:
ср яну 10, 2024 22:03
Нищо, което е на батерия не ползва Wi-Fi. Освен телефоните и там батерията пада много по-бързо, когато се включи. Защо?
:lol:
Нокията G21, когато беше с Андроид 12, изкарваше 12-13 дни с едно зареждане и с нон-стоп включен wi-fi. С андроид 13 вече не може и изкарваше максимум една седмица. Защо? Защото на финландските мухъли не им хареса този пърформанс и побързаха да го съсипят с пускането на Андроид 13.
Redmi Note 5A, който в момента се ползва от сестра ми и който е с Андроид 7 или 8 (не помня вече точната версия) постоянно включен към домашната ви-фи мрежа с едно зареждане кара 9-10 дни - нищо, че е вече на 5-6 години.
Redmi 9, който го продадох преди 1-2 години, с Андроид 10 - 13 дни с едно зареждане, ви-фи-то нон-стоп включено. Този телефон има едно общо нещо с горните два: поддържаше бавно зареждане от зарядно с 1 ампер изходна мощност. На всичките им задавам мои къстъм настройки за по-малко харчене на батерия, функцията за икономисване на батерия е само едно от нещата, които прилагам.

Бавно зареждане = бавно разреждане.

Сегашната Редми 10-ка Про кара максимум 4-5 дни с едно зареждане и с моите настройки за пестене на батерия, защото гадовете са го направили да поддържа само турбозареждане, за да си преебеш батерията по-бързо и по-бързо да купиш нов телефон. Аз имам идея как да заобиколя тази мизерия, но първо ще пробвам и тогава ще кажа как, ако стане.

Стари модели айфони отпреди "откриването" на турбозареждането също караха по 2 седмици и повече, виждал съм го лично на служебния айфон на бест френда - пише си, че е било онлайн 19 дни от последното зареждане.
Сега айфоните и те са с турбопрецакване и преко сили изкарват седмица с едно зареждане.

Така че wi-fi не е виновен за бързото разреждане на батерията на новите турботелефони, а производителите.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
ср яну 10, 2024 22:23
Режат всички телефони, които се "репортват" като 5G. А защо го правят, ще трябва да ги питаш тях.
:lol: :lol: :lol:

Само Шейк не го режат, щото си плаща допълнително :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
чет яну 11, 2024 01:10
Валсо написа:
ср яну 10, 2024 22:23
:lol: :lol: :lol:

Само Шейк не го режат, щото си плаща допълнително :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Вече си ме режат от ноември насам. Откакто минах на един план Unlimited 100 на Виваком, вече почнаха да ме режат и на двете мрежи. По договор вече съм до 100 MBit/s, а реално и на двете мрежи я достига 150 MBit/s, я не :sad:
Отделно пък на всеки 10 GB дневен трафик, трябва да пращам празен SMS, защото си ме режат стабилно, заради "голям трафик".
Колкото и да не искам, май ще се върна към A1 (бившите Ментел), защото там няма такива тъпи ограничения. Въпросът е, че преди години си имах големи главоболия с тях и поради тази причина минах на Vivacom. :toothy10:
Раздвоен съм :lol:
Трябва да взема телефона на приятелката ми и да пробвам, как са нещата при нея, защото тя е на A1.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Поздрав за @Валсо
Тези на 5G много ощетени били :p

- 5G
Изображение

- 4G