Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Хардуерни случайни неща
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Re: Хардуерни случайни неща
Има един Linux репак в Замунда, последният, него свалих - работи чудесно. С чист префикс няма да ти се получи, играта е капризна.
Прочетено: 30500 пъти

- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
3060-ката май верно има някакъв проблем и контролът на вентилаторите е най-малкият такъв. Хогуортс с 1660-ката тръгва, мака че върви зле и на ниски настройки, Старфийлд също е на ниски, а с 3060-ката - Хогуортс таратанци; Старфийлд също тръгва с 3060-ката, но с една идея по-добре - на средни. На хай се тормози яки. Което пък е странно, защото като злезе Старфийлд, бях със 1660-ката и повечето неща ги бях сложил на хай и на медиум и вървеше доста добре, просто нямаше РТ и ДЛСС. Но като купувах 3060-ката, нямаше друго. Сега обаче има друго и писах на Митко от София Компютърс да ми запази една 3070 Ti. Хогуортс не се знае дали ще тръгне, но видеокартата е 95-96% по-бърза (почти двойно) от 3060-ката.
Поне още е в гаранция и ще е лесно да я продам, даже мисля да я пусна заедно с 1080-ката на сносна цена за двете. Без видими артефакти няма как да я върна гаранционно, така че остава да я продам.
Поне още е в гаранция и ще е лесно да я продам, даже мисля да я пусна заедно с 1080-ката на сносна цена за двете. Без видими артефакти няма как да я върна гаранционно, така че остава да я продам.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
RT тормози яко, така че може да е от това. Отделно зависи и на каква резолюция играеш сега и преди. DLSS разтоварва, а не натоварва, прочети малко за технологията, какво означава и как се ползва. Можеш и FSR да ползваш.

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Резолюцията винаги е една и съща: 1920х1080, без значение от картата.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Като взема 3070-ката, ще видим как ще върви. Половината от цената на картата я събрах за 4 дни бачкане, още толкова и я взимам.
spoiler:
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
След няколко часа ей т'ва идва при мен:
https://sofiacomputers.net/video-karti- ... p?id=15248
На 5% "разстояние" е (по пърформанс) от 3070 Ti, която пък е над 100% по-бърза от 3060-ката.
https://sofiacomputers.net/video-karti- ... p?id=15248
На 5% "разстояние" е (по пърформанс) от 3070 Ti, която пък е над 100% по-бърза от 3060-ката.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Биостар
Дано да нямаш ядове. Че после ще има - тея трета серия са много зле 
Чудно как 4070, която е супер зле, мачка и двете от трета серия, че е и по-евтина

Чудно как 4070, която е супер зле, мачка и двете от трета серия, че е и по-евтина

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Няма никакви ядове с пърформанса. То и аз бях скептичен за Биостар, но се оказа, че не са зле. С изключение на "Титан Куест 2", всичко друго върви на "епик" прекрасно. Тази игра още е "очаквайте скоро" в Стийм и как се е озовала на торент при руснаците никой не знае.

Е, има си го проблемът със скапания Zero RPM, дето чака да стигне 55°, за да тръгнат вентилаторите, но му намерих решение и на това. Вдигам вентилаторите на 1200-1300 оборота и си стои хладна и в игра, и извън игра. Явно имат някакъв режим за silent mode, защото на тази скорост изобщо не се чуват. 1660-ката, която е само с един вентилатор, а също и 1080-ката, която пък беше с три малки, бяха адски шумни на 1300 оборота. А тази в момента върви на 1330 оборота и трябва да светна с фенер в кутията, за да видя дали въртят вентилаторите, иначе по слух - забрави да чуеш нещо.

А за 4060-ките разбрах защо съм имал проблеми - не знам какво е "хаш рейт", но и двете, които пробвах миналата година са били "Lite hash rate" (то си го пишело в името на картата, ама като не знаеш какво е това...), който причинява проблемите, особено при филмите с фреймскипването. В реддит има един стар пост от миналата година, който под Уиндоус 10 е имал същите проблеми с няколко 4060-ки с "лайт хаш рейт". Като си е купил 4060-ка, която е с нормален хаш рейт, проблемите изчезнали. Остава въпросът кой и защо би пробутвал такива видеокарти.
Но така или иначе, след като пробвах 3070 Extreme Gaming (която е с 4-5% по-бавна от Ti), вече ще купувам от хх70 нагоре. Повече пари са, но си заслужават. Тази е 900 лв.
LHS (Lite Hash Rate) доколкото знам го слагат за да не може да са копае с тях и не би трябвало да има никаква разлика за игри и филми
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Точно така. Това се прави нарочно, за да не ги изкупуват копачите и да има и за крайните потребители, че едно време заради копачи нямаше видео карти за нормалните хора.
Има доста игри, които биха я напънали така и е повече от нормално. Разбира се, ако играеш не толкова изискваща игра, и градусите ще бъдат наред.
Това е голяма глупост, което го правиш. 55 градуса е абсолютно нищо и инженерите много по-добре от теб знаят кое е по-добре. Едно, че няма да се набива с прах, едно, че няма да се износват вентилаторите. Моите видео карти от последните 8-9 години всичките са били със Zero RPM и дори нарочно си търся такива. Последната 1080Ti я използвах 7 години и вечно си е седяла в Idle на 55 градуса. И какво ѝ стана? Нищо.

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
С игрите нямаше проблем, само с филмите. Но понеже аз по-често гледам филми и сериали, отколкото играя, затова тези карти не ми вършеха работа и ги върнах.
Не би трябвало, но явно има нещо с този LHS, което пречи на филмите. А те не са чак толкова изискващи ресурс: 1920x1080, 4000 до 6000 kbps video bitrate, 23.976 FPS, H265 NVENC. GTX 1050 Ti & 1660 Ti, дето са много по-слаби от RTX 4060, нямаха проблеми с такива филми и сериали. 1050-ката и 1660-ката съм ги тествал с клипове от тубата. 1050-ката до 4К клип с 30 FPS, никакъв проблем. 1660-ката същото само че с 60 кадъра - никакъв проблем. 1660-ката започваше да се тормози чак от 8К клип с 30 кадъра.
А RTX 4060 да се тормози от епизод на сериал с гореописаните характеристики с червен текст, а на клипове в Тубата със споменатите характеристики направо да върви на комикси - еми не е нормално, както и да го гледаш. Така че явно този LHS не е чак толкова незначителен, колкото си мислим.
Иначе при игрите нямаше никакъв проблем.
Ми не знам, откакто взех 3070-ката, пробвах всички demanding игри, за които можах да се сетя, вкл. Hogwarts (която тръгна само веднъж и после таратанци), Старфийлд и Алан Уейк - и на трите повече от 60 градуса не вдигна (с включени вентилатори). Ако ги оставя на автоматично, сигурно и 120° ще вдигне.

Отдавна престанах да вярвам на "инженери" и вярвам само на собствения си опит. Подобни "учени и инженери" ни обясняват как ДВГ били вредни за околната среда и всички много бързо забравиха уроците по природознание от 4-ти клас, че дърветата се хранят със CO2 и изпускат само O2. Като почнаха да намаляват емисиите, дърветата започнаха да изсъхват, оттам и по-честите горски пожари всяко лято. Подобни "учени и инженери" казаха, че едисоновите крушки причинявали рак, за да ни накарат да купуваме LED крушките. Мога още много абсурдни примери да ти давам защо не вярвам на "учени и инженери", когато стане дума за някой скъп продукт, който трябва да се продава в ЕС. В случая на видеокартите го правят не за пестене на ток или по-малко прах, а за да изпържиш чипа по-бързо и да трябва да си купиш нова карта. Те тия милиарди долари не се изкарват с вечни видеокарти, а с изпържени такива.Mozo написа: ↑пон май 12, 2025 14:50Това е голяма глупост, което го правиш. 55 градуса е абсолютно нищо и инженерите много по-добре от теб знаят кое е по-добре. Едно, ме няма да се набива с прах, едно, че няма да се износват вентилаторите. Моите видео карти от последните 8-9 години всичките са били със Zero RPM и дори нарочно си търся такива. Последната 1080Ti я използвах 7 години и вечно си е седяла в Idle на 55 градуса. И какво ѝ стана? Нищо.

Това с прахта и износването са глупости, които си изсмукваш от пръстите - буквално! За толкова години и с АМД карти, и с енвидия (от 2006 г. досега) не съм видял една, чиито вентилатори да се износят, дори и когато работи 24/7. Даже мога да ти покажа една Nvidia MX440SE, която е работила нон-стоп милион години преди да стигне до мен и вентилаторчето ѝ още работи. Самата карта вече няма как да се разбере дали работи, но вентилаторчето ѝ работи - след толкова години денонощна работа.

А въпросът с прахта съм го решил отдавна, още на старата конфигурация с добър поток на въздуха в кутията, а също и с филтър на "входа" и така много малко прах влиза в кутията, за да остане някъде по хардуера. Старата конфигурация веднъж се наложи да я нося на сервиз, за да извадят един умрял хард диск, понеже нямам никакъв спомен как съм го набутал в кутията, съответно как да го изкарам оттам.

При сегашната конфигурация има 2 вентилатора повече от предишната, така че видеокартата и хардуерът прах почти не виждат, защото той просто прелита над тях и излиза през г*за на кутията. Малкото прах, който видеокартата вижда, се наслагва върху гърба на платката, а не там, където са вентилаторите. 3060-ката за 6-те месеца с нея и почти нон-стоп работещи вентилатори, изглежда все едно току-що съм я извадил от опаковката, една прашинка няма по нея - въпреки че и нейните вентилатори ги включвах да работят постоянно.
Офтопик:
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Въглеродният диоксид ти е най-малкият проблем. Информирай се. Дърветата няма как да съхнат от липса на CO2, защото е в пъти по-висок от нормите така или иначе. Говориш абсолютни небивалици.Валсо написа: ↑пон май 12, 2025 15:37С игрите нямаше проблем, само с филмите. Но понеже аз по-често гледам филми и сериали, отколкото играя, затова тези карти не ми вършеха работа и ги върнах.
Не би трябвало, но явно има нещо с този LHS, което пречи на филмите. А те не са чак толкова изискващи ресурс: 1920x1080, 4000 до 6000 kbps video bitrate, 23.976 FPS, H265 NVENC. GTX 1050 Ti & 1660 Ti, дето са много по-слаби от RTX 4060, нямаха проблеми с такива филми и сериали. 1050-ката и 1660-ката съм ги тествал с клипове от тубата. 1050-ката до 4К клип с 30 FPS, никакъв проблем. 1660-ката същото само че с 60 кадъра - никакъв проблем. 1660-ката започваше да се тормози чак от 8К клип с 30 кадъра.
А RTX 4060 да се тормози от епизод на сериал с гореописаните характеристики с червен текст, а на клипове в Тубата със споменатите характеристики направо да върви на комикси - еми не е нормално, както и да го гледаш. Така че явно този LHS не е чак толкова незначителен, колкото си мислим.
Иначе при игрите нямаше никакъв проблем.
Ми не знам, откакто взех 3070-ката, пробвах всички demanding игри, за които можах да се сетя, вкл. Hogwarts (която тръгна само веднъж и после таратанци), Старфийлд и Алан Уейк - и на трите повече от 60 градуса не вдигна (с включени вентилатори). Ако ги оставя на автоматично, сигурно и 120° ще вдигне.![]()
Отдавна престанах да вярвам на "инженери" и вярвам само на собствения си опит. Подобни "учени и инженери" ни обясняват как ДВГ били вредни за околната среда и всички много бързо забравиха уроците по природознание от 4-ти клас, че дърветата се хранят със CO2 и изпускат само O2. Като почнаха да намаляват емисиите, дърветата започнаха да изсъхват, оттам и по-честите горски пожари всяко лято. Подобни "учени и инженери" казаха, че едисоновите крушки причинявали рак, за да ни накарат да купуваме LED крушките. Мога още много абсурдни примери да ти давам защо не вярвам на "учени и инженери", когато стане дума за някой скъп продукт, който трябва да се продава в ЕС. В случая на видеокартите го правят не за пестене на ток или по-малко прах, а за да изпържиш чипа по-бързо и да трябва да си купиш нова карта. Те тия милиарди долари не се изкарват с вечни видеокарти, а с изпържени такива.Mozo написа: ↑пон май 12, 2025 14:50Това е голяма глупост, което го правиш. 55 градуса е абсолютно нищо и инженерите много по-добре от теб знаят кое е по-добре. Едно, ме няма да се набива с прах, едно, че няма да се износват вентилаторите. Моите видео карти от последните 8-9 години всичките са били със Zero RPM и дори нарочно си търся такива. Последната 1080Ti я използвах 7 години и вечно си е седяла в Idle на 55 градуса. И какво ѝ стана? Нищо.![]()
Това с прахта и износването са глупости, които си изсмукваш от пръстите - буквално! За толкова години и с АМД карти, и с енвидия (от 2006 г. досега) не съм видял една, чиито вентилатори да се износят, дори и когато работи 24/7. Даже мога да ти покажа една Nvidia MX440SE, която е работила нон-стоп милион години преди да стигне до мен и вентилаторчето ѝ още работи. Самата карта вече няма как да се разбере дали работи, но вентилаторчето ѝ работи - след толкова години денонощна работа.![]()
А въпросът с прахта съм го решил отдавна, още на старата конфигурация с добър поток на въздуха в кутията, а също и с филтър на "входа" и така много малко прах влиза в кутията, за да остане някъде по хардуера. Старата конфигурация веднъж се наложи да я нося на сервиз, за да извадят един умрял хард диск, понеже нямам никакъв спомен как съм го набутал в кутията, съответно как да го изкарам оттам.По дънната платка имаше може би половин милиметър прах. Човекът не можа да повярва, че това е прах за 5 години назад - най-вече заради филтрите. Тези филтри ги махам и мия на всеки два месеца, защото именно там се събира най-много прах. Но за сметка на това в кутията прах почти не влиза, което е най-важното.
При сегашната конфигурация има 2 вентилатора повече от предишната, така че видеокартата и хардуерът прах почти не виждат, защото той просто прелита над тях и излиза през г*за на кутията. Малкото прах, който видеокартата вижда, се наслагва върху гърба на платката, а не там, където са вентилаторите. 3060-ката за 6-те месеца с нея и почти нон-стоп работещи вентилатори, изглежда все едно току-що съм я извадил от опаковката, една прашинка няма по нея - въпреки че и нейните вентилатори ги включвах да работят постоянно.
Браво, залови ги. На когото и да кажеш, че чип се пържи на 50 градуса, ще ти се изсмее в лицето

Ако са капсуловани, все тая

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 0 Отговори
- 282 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт сеп 17, 2024 14:53
-
-
Пеевски: Подкрепяме правителството, за да прави добри неща за хората
от Mozo » чет апр 17, 2025 12:17 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 32 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет апр 17, 2025 12:17
-
-
-
Смартфон мръсотия: Мобилните телефони са "уютен дом" за ужасни неща (ВИДЕО)
от Mozo » пет окт 25, 2024 12:14 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 126 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет окт 25, 2024 12:14
-