Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Хардуерни случайни неща

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Хардуерни случайни неща

Мнение от Mozo »

Има един Linux репак в Замунда, последният, него свалих - работи чудесно. С чист префикс няма да ти се получи, играта е капризна.
Прочетено: 30501 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

3060-ката май верно има някакъв проблем и контролът на вентилаторите е най-малкият такъв. Хогуортс с 1660-ката тръгва, мака че върви зле и на ниски настройки, Старфийлд също е на ниски, а с 3060-ката - Хогуортс таратанци; Старфийлд също тръгва с 3060-ката, но с една идея по-добре - на средни. На хай се тормози яки. Което пък е странно, защото като злезе Старфийлд, бях със 1660-ката и повечето неща ги бях сложил на хай и на медиум и вървеше доста добре, просто нямаше РТ и ДЛСС. Но като купувах 3060-ката, нямаше друго. Сега обаче има друго и писах на Митко от София Компютърс да ми запази една 3070 Ti. Хогуортс не се знае дали ще тръгне, но видеокартата е 95-96% по-бърза (почти двойно) от 3060-ката.
Поне още е в гаранция и ще е лесно да я продам, даже мисля да я пусна заедно с 1080-ката на сносна цена за двете. Без видими артефакти няма как да я върна гаранционно, така че остава да я продам.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

RT тормози яко, така че може да е от това. Отделно зависи и на каква резолюция играеш сега и преди. DLSS разтоварва, а не натоварва, прочети малко за технологията, какво означава и как се ползва. Можеш и FSR да ползваш.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Резолюцията винаги е една и съща: 1920х1080, без значение от картата.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Значи остава RT, няма друга причина.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
вт апр 22, 2025 00:24
Значи остава RT, няма друга причина.
Като взема 3070-ката, ще видим как ще върви. Половината от цената на картата я събрах за 4 дни бачкане, още толкова и я взимам.
spoiler:
(the perks of being single :mrgreen: )
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

След няколко часа ей т'ва идва при мен:
https://sofiacomputers.net/video-karti- ... p?id=15248

На 5% "разстояние" е (по пърформанс) от 3070 Ti, която пък е над 100% по-бърза от 3060-ката. :mrgreen:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Биостар :mrgreen: Дано да нямаш ядове. Че после ще има - тея трета серия са много зле :lol:

Чудно как 4070, която е супер зле, мачка и двете от трета серия, че е и по-евтина :booty:

Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
ср май 07, 2025 23:48
Биостар :mrgreen: Дано да нямаш ядове. Че после ще има - тея трета серия са много зле :lol:
Няма никакви ядове с пърформанса. То и аз бях скептичен за Биостар, но се оказа, че не са зле. С изключение на "Титан Куест 2", всичко друго върви на "епик" прекрасно. Тази игра още е "очаквайте скоро" в Стийм и как се е озовала на торент при руснаците никой не знае. :lol: Но има нужда от мноооого оптимизиране, защото вдигна видеокартата на 86°С. :toothy10: :toothy10: Всички други игри обаче летят на максимални настройки.

Е, има си го проблемът със скапания Zero RPM, дето чака да стигне 55°, за да тръгнат вентилаторите, но му намерих решение и на това. Вдигам вентилаторите на 1200-1300 оборота и си стои хладна и в игра, и извън игра. Явно имат някакъв режим за silent mode, защото на тази скорост изобщо не се чуват. 1660-ката, която е само с един вентилатор, а също и 1080-ката, която пък беше с три малки, бяха адски шумни на 1300 оборота. А тази в момента върви на 1330 оборота и трябва да светна с фенер в кутията, за да видя дали въртят вентилаторите, иначе по слух - забрави да чуеш нещо. :lol:

А за 4060-ките разбрах защо съм имал проблеми - не знам какво е "хаш рейт", но и двете, които пробвах миналата година са били "Lite hash rate" (то си го пишело в името на картата, ама като не знаеш какво е това...), който причинява проблемите, особено при филмите с фреймскипването. В реддит има един стар пост от миналата година, който под Уиндоус 10 е имал същите проблеми с няколко 4060-ки с "лайт хаш рейт". Като си е купил 4060-ка, която е с нормален хаш рейт, проблемите изчезнали. Остава въпросът кой и защо би пробутвал такива видеокарти.
Но така или иначе, след като пробвах 3070 Extreme Gaming (която е с 4-5% по-бавна от Ti), вече ще купувам от хх70 нагоре. Повече пари са, но си заслужават. Тази е 900 лв.
wannaBe
Начинаещ
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

LHS (Lite Hash Rate) доколкото знам го слагат за да не може да са копае с тях и не би трябвало да има никаква разлика за игри и филми
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Излиза, че прави/ползва настройки като за копачка.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

wannaBe написа:
пон май 12, 2025 14:08
LHS (Lite Hash Rate) доколкото знам го слагат за да не може да са копае с тях и не би трябвало да има никаква разлика за игри и филми
Точно така. Това се прави нарочно, за да не ги изкупуват копачите и да има и за крайните потребители, че едно време заради копачи нямаше видео карти за нормалните хора.
Валсо написа:
пон май 12, 2025 13:40
Но има нужда от мноооого оптимизиране, защото вдигна видеокартата на 86°С. :toothy10: :toothy10: Всички други игри обаче летят на максимални настройки.
Има доста игри, които биха я напънали така и е повече от нормално. Разбира се, ако играеш не толкова изискваща игра, и градусите ще бъдат наред.
Валсо написа:
пон май 12, 2025 13:40
Е, има си го проблемът със скапания Zero RPM, дето чака да стигне 55°, за да тръгнат вентилаторите, но му намерих решение и на това. Вдигам вентилаторите на 1200-1300 оборота и си стои хладна и в игра, и извън игра.
Това е голяма глупост, което го правиш. 55 градуса е абсолютно нищо и инженерите много по-добре от теб знаят кое е по-добре. Едно, че няма да се набива с прах, едно, че няма да се износват вентилаторите. Моите видео карти от последните 8-9 години всичките са били със Zero RPM и дори нарочно си търся такива. Последната 1080Ti я използвах 7 години и вечно си е седяла в Idle на 55 градуса. И какво ѝ стана? Нищо.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

wannaBe написа:
С игрите нямаше проблем, само с филмите. Но понеже аз по-често гледам филми и сериали, отколкото играя, затова тези карти не ми вършеха работа и ги върнах.
Не би трябвало, но явно има нещо с този LHS, което пречи на филмите. А те не са чак толкова изискващи ресурс: 1920x1080, 4000 до 6000 kbps video bitrate, 23.976 FPS, H265 NVENC. GTX 1050 Ti & 1660 Ti, дето са много по-слаби от RTX 4060, нямаха проблеми с такива филми и сериали. 1050-ката и 1660-ката съм ги тествал с клипове от тубата. 1050-ката до 4К клип с 30 FPS, никакъв проблем. 1660-ката същото само че с 60 кадъра - никакъв проблем. 1660-ката започваше да се тормози чак от 8К клип с 30 кадъра.
А RTX 4060 да се тормози от епизод на сериал с гореописаните характеристики с червен текст, а на клипове в Тубата със споменатите характеристики направо да върви на комикси - еми не е нормално, както и да го гледаш. Така че явно този LHS не е чак толкова незначителен, колкото си мислим.
Иначе при игрите нямаше никакъв проблем.
Mozo написа:
пон май 12, 2025 14:50
Има доста игри, които биха я напънали така и е повече от нормално. Разбира се, ако играеш не толкова изискваща игра, и градусите ще бъдат наред.
Ми не знам, откакто взех 3070-ката, пробвах всички demanding игри, за които можах да се сетя, вкл. Hogwarts (която тръгна само веднъж и после таратанци), Старфийлд и Алан Уейк - и на трите повече от 60 градуса не вдигна (с включени вентилатори). Ако ги оставя на автоматично, сигурно и 120° ще вдигне. :lol:
Mozo написа:
Това е голяма глупост, което го правиш. 55 градуса е абсолютно нищо и инженерите много по-добре от теб знаят кое е по-добре. Едно, ме няма да се набива с прах, едно, че няма да се износват вентилаторите. Моите видео карти от последните 8-9 години всичките са били със Zero RPM и дори нарочно си търся такива. Последната 1080Ti я използвах 7 години и вечно си е седяла в Idle на 55 градуса. И какво ѝ стана? Нищо.
Отдавна престанах да вярвам на "инженери" и вярвам само на собствения си опит. Подобни "учени и инженери" ни обясняват как ДВГ били вредни за околната среда и всички много бързо забравиха уроците по природознание от 4-ти клас, че дърветата се хранят със CO2 и изпускат само O2. Като почнаха да намаляват емисиите, дърветата започнаха да изсъхват, оттам и по-честите горски пожари всяко лято. Подобни "учени и инженери" казаха, че едисоновите крушки причинявали рак, за да ни накарат да купуваме LED крушките. Мога още много абсурдни примери да ти давам защо не вярвам на "учени и инженери", когато стане дума за някой скъп продукт, който трябва да се продава в ЕС. В случая на видеокартите го правят не за пестене на ток или по-малко прах, а за да изпържиш чипа по-бързо и да трябва да си купиш нова карта. Те тия милиарди долари не се изкарват с вечни видеокарти, а с изпържени такива. :lol:

Това с прахта и износването са глупости, които си изсмукваш от пръстите - буквално! За толкова години и с АМД карти, и с енвидия (от 2006 г. досега) не съм видял една, чиито вентилатори да се износят, дори и когато работи 24/7. Даже мога да ти покажа една Nvidia MX440SE, която е работила нон-стоп милион години преди да стигне до мен и вентилаторчето ѝ още работи. Самата карта вече няма как да се разбере дали работи, но вентилаторчето ѝ работи - след толкова години денонощна работа. :lol:

А въпросът с прахта съм го решил отдавна, още на старата конфигурация с добър поток на въздуха в кутията, а също и с филтър на "входа" и така много малко прах влиза в кутията, за да остане някъде по хардуера. Старата конфигурация веднъж се наложи да я нося на сервиз, за да извадят един умрял хард диск, понеже нямам никакъв спомен как съм го набутал в кутията, съответно как да го изкарам оттам. :lol: По дънната платка имаше може би половин милиметър прах. Човекът не можа да повярва, че това е прах за 5 години назад - най-вече заради филтрите. Тези филтри ги махам и мия на всеки два месеца, защото именно там се събира най-много прах. Но за сметка на това в кутията прах почти не влиза, което е най-важното.
При сегашната конфигурация има 2 вентилатора повече от предишната, така че видеокартата и хардуерът прах почти не виждат, защото той просто прелита над тях и излиза през г*за на кутията. Малкото прах, който видеокартата вижда, се наслагва върху гърба на платката, а не там, където са вентилаторите. 3060-ката за 6-те месеца с нея и почти нон-стоп работещи вентилатори, изглежда все едно току-що съм я извадил от опаковката, една прашинка няма по нея - въпреки че и нейните вентилатори ги включвах да работят постоянно.
wannaBe
Начинаещ
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Офтопик:
аз пръскам с вд 40 вентилаторите :lol: :lol: :lol: :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
пон май 12, 2025 15:37
wannaBe написа:
С игрите нямаше проблем, само с филмите. Но понеже аз по-често гледам филми и сериали, отколкото играя, затова тези карти не ми вършеха работа и ги върнах.
Не би трябвало, но явно има нещо с този LHS, което пречи на филмите. А те не са чак толкова изискващи ресурс: 1920x1080, 4000 до 6000 kbps video bitrate, 23.976 FPS, H265 NVENC. GTX 1050 Ti & 1660 Ti, дето са много по-слаби от RTX 4060, нямаха проблеми с такива филми и сериали. 1050-ката и 1660-ката съм ги тествал с клипове от тубата. 1050-ката до 4К клип с 30 FPS, никакъв проблем. 1660-ката същото само че с 60 кадъра - никакъв проблем. 1660-ката започваше да се тормози чак от 8К клип с 30 кадъра.
А RTX 4060 да се тормози от епизод на сериал с гореописаните характеристики с червен текст, а на клипове в Тубата със споменатите характеристики направо да върви на комикси - еми не е нормално, както и да го гледаш. Така че явно този LHS не е чак толкова незначителен, колкото си мислим.
Иначе при игрите нямаше никакъв проблем.
Mozo написа:
Ми не знам, откакто взех 3070-ката, пробвах всички demanding игри, за които можах да се сетя, вкл. Hogwarts (която тръгна само веднъж и после таратанци), Старфийлд и Алан Уейк - и на трите повече от 60 градуса не вдигна (с включени вентилатори). Ако ги оставя на автоматично, сигурно и 120° ще вдигне. :lol:
Mozo написа:
Това е голяма глупост, което го правиш. 55 градуса е абсолютно нищо и инженерите много по-добре от теб знаят кое е по-добре. Едно, ме няма да се набива с прах, едно, че няма да се износват вентилаторите. Моите видео карти от последните 8-9 години всичките са били със Zero RPM и дори нарочно си търся такива. Последната 1080Ti я използвах 7 години и вечно си е седяла в Idle на 55 градуса. И какво ѝ стана? Нищо.
Отдавна престанах да вярвам на "инженери" и вярвам само на собствения си опит. Подобни "учени и инженери" ни обясняват как ДВГ били вредни за околната среда и всички много бързо забравиха уроците по природознание от 4-ти клас, че дърветата се хранят със CO2 и изпускат само O2. Като почнаха да намаляват емисиите, дърветата започнаха да изсъхват, оттам и по-честите горски пожари всяко лято. Подобни "учени и инженери" казаха, че едисоновите крушки причинявали рак, за да ни накарат да купуваме LED крушките. Мога още много абсурдни примери да ти давам защо не вярвам на "учени и инженери", когато стане дума за някой скъп продукт, който трябва да се продава в ЕС. В случая на видеокартите го правят не за пестене на ток или по-малко прах, а за да изпържиш чипа по-бързо и да трябва да си купиш нова карта. Те тия милиарди долари не се изкарват с вечни видеокарти, а с изпържени такива. :lol:

Това с прахта и износването са глупости, които си изсмукваш от пръстите - буквално! За толкова години и с АМД карти, и с енвидия (от 2006 г. досега) не съм видял една, чиито вентилатори да се износят, дори и когато работи 24/7. Даже мога да ти покажа една Nvidia MX440SE, която е работила нон-стоп милион години преди да стигне до мен и вентилаторчето ѝ още работи. Самата карта вече няма как да се разбере дали работи, но вентилаторчето ѝ работи - след толкова години денонощна работа. :lol:

А въпросът с прахта съм го решил отдавна, още на старата конфигурация с добър поток на въздуха в кутията, а също и с филтър на "входа" и така много малко прах влиза в кутията, за да остане някъде по хардуера. Старата конфигурация веднъж се наложи да я нося на сервиз, за да извадят един умрял хард диск, понеже нямам никакъв спомен как съм го набутал в кутията, съответно как да го изкарам оттам. :lol: По дънната платка имаше може би половин милиметър прах. Човекът не можа да повярва, че това е прах за 5 години назад - най-вече заради филтрите. Тези филтри ги махам и мия на всеки два месеца, защото именно там се събира най-много прах. Но за сметка на това в кутията прах почти не влиза, което е най-важното.
При сегашната конфигурация има 2 вентилатора повече от предишната, така че видеокартата и хардуерът прах почти не виждат, защото той просто прелита над тях и излиза през г*за на кутията. Малкото прах, който видеокартата вижда, се наслагва върху гърба на платката, а не там, където са вентилаторите. 3060-ката за 6-те месеца с нея и почти нон-стоп работещи вентилатори, изглежда все едно току-що съм я извадил от опаковката, една прашинка няма по нея - въпреки че и нейните вентилатори ги включвах да работят постоянно.
Въглеродният диоксид ти е най-малкият проблем. Информирай се. Дърветата няма как да съхнат от липса на CO2, защото е в пъти по-висок от нормите така или иначе. Говориш абсолютни небивалици.
Валсо написа:
пон май 12, 2025 15:37
В случая на видеокартите го правят не за пестене на ток или по-малко прах, а за да изпържиш чипа по-бързо и да трябва да си купиш нова карта. Те тия милиарди долари не се изкарват с вечни видеокарти, а с изпържени такива. :lol:
Браво, залови ги. На когото и да кажеш, че чип се пържи на 50 градуса, ще ти се изсмее в лицето :lol: :lol: :lol:
wannaBe написа:
пон май 12, 2025 16:11
Офтопик:
аз пръскам с вд 40 вентилаторите :lol: :lol: :lol: :lol:
Ако са капсуловани, все тая :)
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Хардуер”