Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Стабилни срещу ролинг дистрибуции

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Re: Стабилни срещу ролинг дистрибуции

Мнение от cprog »

Shaker написа:
чет ное 05, 2020 11:54
Колкото и пъти да ти отговарям за AUR, все подминаваш. Пак ще повторя.
AUR е някаква спасителна сламка за Arch. Негативите, за мен, са:
- Троши се при повечето пакети и не можеш да инсталираш нищо, та се налага да използваш flatpak или snap!
- Чакаш 30-40 минути да ти се ъпдейтне някой голям пакет, а пък тръгне ли да комплира - си е таковало мамата. За справка IntelliJ IDEA, Jetbrains Rider, Google Chrome, Android Studio, Microsoft Teams, Skype и по-големи програми.
- Много хелпъри и не знаеш кой работи, кой е пробит и кой не е.
- Pamac и Octopi - бъгави до n-та степен;
- Стари версии на пакети;
По отношение на бекъпите. Прави си ги на трошливия Арч и си връщай имиджи. Щом това ти е кеф и искаш да се занимаваш - прави си бекъпи. Аз искам като си включа компютъра, да си отворя нещата и да си работя спокойно на него. За няма и 3 месеца - 4 пъти не искаше да ми се стартира X или забиваше на някой процес systemd в стабилния "Арч". От 10 месеца използвам openSUSE и нито веднъж не ми се е строшило! Включвам си лаптопа, логвам се и всичко си ми работи! Отделно използвам git и облак за съхранение на най-ценните ми файлове.
По отношение на най-пробият откъм сигурност и най-грозният недодялан браузър - Pale Moon. Инсталирах го с два клика на openSUSE и го изтрих. Преди малко инсталирах Qt4 и отновно никакъв проблем, нищо че не използвам нито един софтуер, който изпозва Qt4. В openSUSE нещата се инсталират и управляват супер просто. Ти като си свикнал да си използваш Арч-овските умения в openSUSE - твой си проблем.
Черешката на тората - има YaST! Благодаря на @Тамболианеца и @p4p, че ми отвориха очите.
@Тамболианеца е прав с тази пропаганда относно Arch. Отделно ще добавя пропагандата и натрапването на най-пробитият откъм сигурност браузър - Pale Moon. To да му бяха само тези проблемите...
До миналата година и аз защитавах Арч, ама като пробвах openSUSE Tumbleweed и направо се преродих. Бързо, лесно и стабилно - това ми трябва!
Относно игрите - играя CS GO, Half-Life цялата серия (без Alyx), Dota 2 и Dota Underlords през Steam. Вървят си чудесно.
Аз ползвам IntelliJ, PyCharm, и отскоро мисля да цъкам и на AndroidStudio.
Всичките съм ги инсталирал с https://www.jetbrains.com/toolbox-app/
Това си е Java апликация, която си има собствен начин на разпространение
Даже и собствена JRE.
Koято и ситрибуция да се ползва това е най-добрия метод да им инсталираш най-актуалните версии.

Google Chrome, Microsoft Teams, Skype ги инсталирам с техните bin пакети, които реално се получават от съответните deb пакети. Компилирал съм Chrome нба по-силната си машина за няколко часа и получения пакет съм инсталирал само на по-старата. Но това за спорта .

За някой по екзотичен пакет винаги можеш да му редактираш PKGBUILD, за да инсталираш нова версия
Но обикновено версиите са стари, защото няма нови от хората, създаващи пакета.

Yay и trizen работят перфектно.
Ползвам yay, че пита по-малкo въпроси

AUR e просто билд система от шел скриптове, която те улеснява да не правиш много неща ръчно.
И, да забравяш какво е да настройваш среда за билд и такива неща.
Вече има много бинарни пакети.

X-a не стартира най-често, когато има проблеми с видео драйвера, но това е навсякъде и почти не ми се е случвало.
Прочетено: 4349 пъти
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Shaker написа:
чет ное 05, 2020 11:54
Колкото и пъти да ти отговарям за AUR, все подминаваш. Пак ще повторя.
AUR е някаква спасителна сламка за Arch. Негативите, за мен, са:
- Троши се при повечето пакети и не можеш да инсталираш нищо, та се налага да използваш flatpak или snap!
- Чакаш 30-40 минути да ти се ъпдейтне някой голям пакет, а пък тръгне ли да комплира - си е таковало мамата. За справка IntelliJ IDEA, Jetbrains Rider, Google Chrome, Android Studio, Microsoft Teams, Skype и по-големи програми.
- Много хелпъри и не знаеш кой работи, кой е пробит и кой не е.
- Pamac и Octopi - бъгави до n-та степен;
- Стари версии на пакети;
Компилацията е бавен процес, но въпросните пакети (за справка) не са отворен код и се копират и разархивират, тези приложения е наистина по-добре да се инсталират през flatpak. Octopi си работи много добре, аз ползвам pacman, но като търся някакъв пакет ми е по-приятно да е в графичен туул. Принципно нещата в AUR са неподдържани в официалните репота поради някои причини:
  • Затворен код
  • Стари версии
  • Неподдържана архитектура
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Mozo написа:
съб ное 07, 2020 00:56
Не е настройка на Skype, от либапиндикатора е, установил съм го много отдавна. Ползва се масово при GNOME средите, дори ми го набутаха и на manjaro Cinnamon, но там си го махнах както съм написал. На *buntu базираните обаче няма махане.
Обачее когато си кон с капаци то си просто кон с капаци, голеееми капаци... Къде видя да говоря за скайп? Говоря таман на проблемния ти пакет. Който казваш че е твърда зависимост в Убунту-базираните и незнайно защо е "мека" зависимост нейде по света.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

А всъщност за какво служи този либиндикатор, който искаш да махнеш? :-k
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Apt, та apt, ми да махне и aptitude-то тогава, то е само за красота (в случая).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

бат-начо написа:
съб ное 07, 2020 13:36
Mozo написа:
съб ное 07, 2020 00:56
Не е настройка на Skype, от либапиндикатора е, установил съм го много отдавна. Ползва се масово при GNOME средите, дори ми го набутаха и на manjaro Cinnamon, но там си го махнах както съм написал. На *buntu базираните обаче няма махане.
Обачее когато си кон с капаци то си просто кон с капаци, голеееми капаци... Къде видя да говоря за скайп? Говоря таман на проблемния ти пакет. Който казваш че е твърда зависимост в Убунту-базираните и незнайно защо е "мека" зависимост нейде по света.
Тъй ли, а какъв извод да си извадя от това, че не помниш какво си говорил :-k
бат-начо написа:
пет ное 06, 2020 23:48
При Убунту-базираните в некои графични среди, дори и да го има "проблема ти" - скайп се държи както го искаш. Настройка.
Не е настройка на Skype, идва с всяка GNOME среда като зависимост, просто pacman е достатъчно гъвкав, за да го премахнеш за секунда без никакви последици. При apt обаче не се получава или поне аз не знам как. Искам тук всички защитници на стабилните дистрибуции да ми докажат колко гъвкав е apt и как лесно да премахна този пакет, доста удобна възможност, но засега тишина - иначе е голямо биене в гърдите.
Валсо написа:
съб ное 07, 2020 13:40
А всъщност за какво служи този либиндикатор, който искаш да махнеш? :-k
Интеграция за иконите от системния трей при GNOME и GNOME-базираните среди.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб ное 07, 2020 14:00
Интеграция за иконите от системния трей при GNOME и GNOME-базираните среди.
Тоест, искаш да ти показва само символните или никакви икони в трея, така ли да разбирам? Сигурно и при мен го има този пакет, защото съм с Канела, но не ми е правил проблеми никога и не съм стигал дотам да искам да го махам, та затова не разбирам защо искаш да го махаш.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Нещо не се четем май. Написал съм какво искам, що трябва да пиша едно и също нещо по няколко пъти... От около година, година и нещо го вкараха тоя пакет като зависимост и оттогава при GNOME-базираните среди не можеш да си вдигаш Skype със сингъл клик от системния трей, а трябва да дадеш десен бутон->Open Skype. Отне ми адски много време докато разбера от кой пакет се причинява това и докато на Arch е лесно да го махнеш без никакви последици, то на *buntu-базираните до ден днешен не мога да разбера как да го махна. На мен не ми е чак такъв проблем, но на всички 903485093458735 човека, на които съм инсталирал Mint им е кофти и все ме питат - абе, няма ли как с ляв бутон да си вдигам скайпа. Е, няма засега...

Всъщност дори и на Plasma да го инсталираш тоя пакет, се наблодюва абсолютно същият ефект - не можеш да вдигнеш с ляв бутон Skype.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Опа, ще ме откажеш и мен.
От тон изписано ти се хващаш за това, което ти отърва. Имам два послеписа. Имам и ироничен aptitude. Непознаването на начина на работа не е проблем на дистрото. ;) Остаряваме явно, неусетно почти.
Офтопик:
Не може да знаеш на Арч какво правят командите пък на Убунту да не искаш да ги научиш, пък да искаш да го ползваш. Едното върви с другото. От казаното от теб стигам до извода, че това не е твърда зависимост, остава да измислиш какво трябва да направиш, без шаманизмите, дето предложих, само с кликане в Синаптик аз бих се оправил, дори и като начинаещ (ако наистина зависимостта не е твърда).
Селски, Начо Селски.
Glimmer
Начинаещ
Регистриран: пет апр 12, 2019 20:44

Мнение от Glimmer »

Скайп е външна програма и като знаете кой го купи що го ползвате ? Apt не му е работа нито да е бърз, нито гъвкав, apt е направен да е максимално удобен за потребителя.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Щото жена ми иска да я ползва. Щото приятелите на жена ми също я ползват.
Но скайп се нагаждат (бавно и адаптивно, но го правят) към ГНОМ и виновните са ... :toothy10: бе те сами са си виновни.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

бат-начо написа:
съб ное 07, 2020 15:00
Опа, ще ме откажеш и мен.
От тон изписано ти се хващаш за това, което ти отърва. Имам два послеписа. Имам и ироничен aptitude. Непознаването на начина на работа не е проблем на дистрото. ;) Остаряваме явно, неусетно почти.
Офтопик:
Не може да знаеш на Арч какво правят командите пък на Убунту да не искаш да ги научиш, пък да искаш да го ползваш. Едното върви с другото. От казаното от теб стигам до извода, че това не е твърда зависимост, остава да измислиш какво трябва да направиш, без шаманизмите, дето предложих, само с кликане в Синаптик аз бих се оправил, дори и като начинаещ (ако наистина зависимостта не е твърда).
Защото не можеш да го махнеш от Synaptic. Знам много добре командите на Ubuntu, бъди спокоен, но не помагат. Затова търся помощта на тези, които го използват ежедневно и би трябвало да знаят по-добре от мен. Проблемът не е да махнеш пакета, проблемите идват после, потрошава се всичко докато не му го върнеш обратно.
Glimmer написа:
съб ное 07, 2020 15:25
Apt не му е работа нито да е бърз, нито гъвкав, apt е направен да е максимално удобен за потребителя.
Няма как да е удобен без да е гъвкав. И apt не е никак удобен за потребителя, да не говорим пък за максимално и това се потвърждава и от горепосочения казус. Не можеш да махнеш един пакет без да потрошиш системата, това е всичко друго, но не и удобен. При pacman го махам за секунда без никакви последствия. Не работя с Linux от онзи ден, но не мога да се оправя с удобния apt, което е в разрез с твърдението, че е удобен :-k Не мога да оприлича и като удобен като ти се строши някое хранилище да не можеш да си ъпгрейднеш цялата система. По-логичното би било да ъпгрлейдне всичко останало и да остави само проблемните пакети от въпросното хранилище, но не. Нямаш си на идея колко често ми звънят точно заради тая глупост - нещо не ще да се ъпдейтне. Ми, не ще, паднал сървърът на Opera да речем и цялото Ubuntu спи. Адска тъпотия. Но това е друга тема, искам да махна един пакет - елементарна задача, която до момента няма решение от всички поддръжници на Ubuntu. А аз наистина искам да намеря решение, но липсата на гъвкавост затруднява дори и феновете на apt :-k
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб ное 07, 2020 14:09
не можеш да си вдигаш Skype със сингъл клик от системния трей, а трябва да дадеш десен бутон->Open Skype.
Според мен това си е от програмата - какво и как е настроено да се случва при ляв клик върху иконата в трея. Дискорд, Стийм и Каприн са както казваш с десен клик, но Телеграм за десктопа, Clipgrab, Deluge и qbittorrent се изкарват с един ляв клик.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Според може и да е със среден бутон, аз ти казвам от какво е, а ти си развивай теории колкото си пожелаеш :съгласен: Подобна настройка не съществува, та ми е чудно как по-точно ще я настроиш, след като я няма?

Не е от програмата, играл съм си със седмици с тая простотия, докато го хвана откъде е :idea: И след като разбрах от кой пакет е, няма кой да ми каже как да го махна, без да потроша супер удобния, стабилен и гъвкав apt :roll:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Като гледам из нета, не си единственият питал това. Само на едно място са предложили gnome-tweak-tool за Мента и Убунту, а за Арч е gnome-tweaks. Само че gnome-tweaks по незнайни причини не ще да тръгне при мен.
Ако не си ровил в дконф едитора, може да видиш там дали няма нещо по въпроса.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”