В български - не. В руски спрях да пиша доста отдавна, но преди това - lemo и lemo1.cybercop написа:...
П.П.: Стилът ми е много познат. Ползвате ли други потребителски имена във форумите ?
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Swap Linux - "за" и "против"
Re: Всичко за Федора.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Re: Всичко за Федора.
Тия от Ubuntu го оставят, защото все пак има случаи, когато се налага да го има, няма как да го премахнат, би било тъпо. Иначе в повечето случаи, когато има RAM в изобилие, наистина не трябва. Единственото, което правя е да качвам логовете, tmpfs и някои директории в RAM и намалявам swappines от 60 на 10. Нищо друго, всичко върви на пушка.

- Tsurugi
- VIP
- Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10
СУАП - За и Против.
Трябва ли или не суап дял/файл под Линукс - дискусия

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>
剣リナックスをとともに武士
Re: СУАП - За и Против.
Според мен е добре да го има, но над 8 GB RAM (включително) си може и без него. Вчера ме вкара в Swap и при 8 GB, но, много от физическата памет си остана свободна и прехвърлянето в Swap дяла е продиктувано от някакъв предварително зададен алгоритъм, а не от реална нужда. Така или иначе - този дял или swap файл не пречат, а 3-4 ГБ дисково пространство е смешно малко за съвременните дискове.
Re: СУАП - За и Против.
Лаптопа ми не може да се хибернира на диска защото за тази цел иска толкова суап колкото е паметта тоест 6 ГБ . Дефакто се хибернира в суапа. Така четох навсякъде.Но suspend to ram си прави без проблем. Това като пример за приложение на суапа. Но и аз не съм увеличидл суапа заради хибернацията
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Re: Swap Linux - "за" и "против"
Видях темата още преди да бъдат добавени и другите мнения и за да не бъда голословен забърсах суап дяла и рестартирах:

Без суап дял и без суап файл. До сега Линукса ми се стартираше за 10 секунди, а сега за 30-40.

Без суап дял и без суап файл. До сега Линукса ми се стартираше за 10 секунди, а сега за 30-40.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Без swap ти стартира по-бавно, така ли? Премахна ли го от fstab? Да не би да го търси и затова да бави? Swap не би трябвало да има никакво отношение относно времето за стартиране.

Уж всичко коректно премахнах. За пореден път рестартирах, че преди малко ми поиска обновяване на ядрото и този път с хронометър мерех - 95 секунди зареждане. Ужас! Май съм счупил нещо
Ще поизчакам малко, докато си изпия утешаващото кафенце и после ще има с гъбата... и всички настройки пак отново...

Ще поизчакам малко, докато си изпия утешаващото кафенце и после ще има с гъбата... и всички настройки пак отново...
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Казах ти да си направиш имидж, няма нищо по-полезно от това. Сега само след две минути щеше да си онлайн, с работеща система, но няма кой да слуша...

Инсталирах gparted, създадох swap дял, активирах го. Рестартирах. Зарежда за 10 секунди.
- Tsurugi
- VIP
Няма нужда от суап, ама хич...

剣リナックスをとともに武士
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Естествено, че няма. Swap няма нищо общо със стартирането. Swap е ужасяващо по-бавен от RAM и това го знаем всички. При него просто се получава нещо, което само той си знае какво е ръчкал и защо става така.
Намалявал съм го и до 2.5 секунди като маскирам нетуърк мениджъра, показвал съм ви го вече. Да, без swap. И съм 100% сигурен, че ако инсталира без swap, пак ще му зарежда 10 секунди. Всъщност това може да се провери много лесно. Прави един имидж и инсталира за пет минути, за да провери, след това за две минути връща, под десет минути работа.
Иначе може пак да махне swap и да пусне:
за да видим какво толкова го мъчи.
Код: Избери всички
Startup finished in 2.530s (kernel) + 5.650s (userspace) = 8.180s
Иначе може пак да махне swap и да пусне:
Код: Избери всички
systemd-analyze critical-chain

- Tsurugi
- VIP
Сериозно...Ако системата е инсталирана със суап и после го тръкнеш без да барнеш във /etc/fstab, то не просто ще е бавен, а може изобщо да не зареди системата.Освен това суап се ползва при кеширането на маса данни от зареждащи приложения, за да не се пипа бързата системна РАМ памет и въобще тоя спор става досаден общо взето.Това че повечето хора никога няма да осъзнаят нуждата от суап и тази нужда няма да им напомни за себе си, въобще не означава че няма нужда от него.
剣リナックスをとともに武士
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Разбира се, когато всички не са на твоето мнение, спорът става досаден, пък цяла тема пусна. Какво трябваше да правим в тая тема - да мънкаме и кимаме в съгласие, за да не ти е досадно или някаква друга цел е имала
Когато няма swap, където тия приложения да кешират, ще кешират в паметта, тя затова е там. Swap се прави просто за увеличаване на физическата RAM. Това е RAM, но от по-бавен тип, когато ти свърши бързата. Респективно, при наличието на достатъчно физическа RAM, виртуална не ти трябва задължително. Това все пак не важи при Windows, но при Linux важи с пълна сила. Поразрови се в интернет, 95% от мненията са в полза на липсата от нужда на swap, не откриваме ние топлата вода.

Когато няма swap, където тия приложения да кешират, ще кешират в паметта, тя затова е там. Swap се прави просто за увеличаване на физическата RAM. Това е RAM, но от по-бавен тип, когато ти свърши бързата. Респективно, при наличието на достатъчно физическа RAM, виртуална не ти трябва задължително. Това все пак не важи при Windows, но при Linux важи с пълна сила. Поразрови се в интернет, 95% от мненията са в полза на липсата от нужда на swap, не откриваме ние топлата вода.

- Tsurugi
- VIP
Първо - пуснах темата/оригиналната такава, а не това витиевато нещо.../ по съвсем очевидни причини, суапът няма нищо общо с темата за Федора, която тема беше оспамена тотално с тая шлака.Второ - ваша си работа какво точно ще правите, спорът е дървен и досаден, защото нещата които твърдиш НЕ са верни.Гледам че и за /etc/fstab нещо се правиш на разсеян, защото така ти изнася на мирогледа.Трето - никакви други цели не съм имал, това че настоявам под темите които аз съм иницирал/като тази въпросна и браузърите/ да стои моето име го намирам за най-нормалното нещо, защото аз съм авторът.Mozo написа:Разбира се, когато всички не са на твоето мнение, спорът става досаден, пък цяла тема пусна. Какво трябваше да правим в тая тема - да мънкаме и кимаме в съгласие, за да не ти е досадно или някаква друга цел е имала![]()
Ти рови, аз нямам нужда, светът е пълен с преобладаващо мнозинство от всезнайковци и майстори по всичкология с претенция за изчерпателност и крайност на мнението, същите 95% които твърдят че уйното е най-великото постижение на човешкият гений след колелото...Колкото това е вярно, толкова и твърденията по отношение на системната РАМ памет и СУАП-а са верни.Mozo написа:Когато няма swap, където тия приложения да кешират, ще кешират в паметта, тя затова е там. Swap се прави просто за увеличаване на физическата RAM. Това е RAM, но от по-бавен тип, когато ти свърши бързата. Респективно, при наличието на достатъчно физическа RAM, виртуална не ти трябва задължително. Това все пак не важи при Windows, но при Linux важи с пълна сила. Поразрови се в интернет, 95% от мненията са в полза на липсата от нужда на swap, не откриваме ние топлата вода.
剣リナックスをとともに武士
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Германия е против връщането на Русия във футбола
от Mozo » ср апр 02, 2025 12:29 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 65 Преглеждания