Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

open as root отваря в същата :mrgreen:
Прочетено: 534119 пъти
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Проиграй го, изпълни примерно

Код: Избери всички

nemo admin:///etc
и после отвори терминал с десен бутон във тая отворена като root папка. Смени немо с делфина.
Успех!
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, не се отваря.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А freetube вече си работи. Имаше ден-два забавяне за оправяне на простотиите на гуглавия.
Последна промяна от бат-начо на чет фев 27, 2025 18:31, променено общо 1 път.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Интересно, с ролинг 6.13.х и/или 6.12.13+ ЛТС (NV 570.86.16-2) процесорът и видеокартата са със 7 до 15 градуса по-горещи в idle режим, отколкото с 6.12.10 ролинг и същата версия или по-висока ЛТС за едни и същи неща, които правя в idle, демек, всичко без игри.
То и друго забелязах, още при 6.6 версиите на ролинг и ЛТС - ако версията на кърнела е излязла СЛЕД последната версия на видеодрайвъра, хардуерът пак е по-горещ, отколкото би трябвало. Ако примерно енвидията е излязла на 30 януари 2025, а кърнелът е излязъл на 1 февруари - печка. Ако инсталирам кърнел, който е излязъл 1 ден преди да пуснат енвидията, хардуерът е толкова хладен, колкото трябва да бъде (27-29° за професора и 28-30° за видеокартата).

Докато с тези версии
ролинг 6.13.х и/или 6.12.13+ ЛТС
професорът не пада под 38°, а видеокарта не пада под 42°.

И при двата случая няма значение дали съм ъпдейтнал микрокода на интел.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

В момента разпределението ми е така. Страх лозе пази, са казали.

Изображение

Не знам как и кое помага в сегашния ми статус, ама копирането става за секунди. Та дори и да не е пълноправно uefi - има някаква полза от цялата галимация.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа:
чет фев 27, 2025 18:25
Интересно, с ролинг 6.13.х и/или 6.12.13+ ЛТС (NV 570.86.16-2) процесорът и видеокартата са със 7 до 15 градуса по-горещи в idle режим, отколкото с 6.12.10 ролинг и същата версия или по-висока ЛТС за едни и същи неща, които правя в idle, демек, всичко без игри.
.....
професорът не пада под 38°, а видеокарта не пада под 42°.

И при двата случая няма значение дали съм ъпдейтнал микрокода на интел.
Възможно е, ама не мога да ти кажа защо. Може да са един куп неща. Неадекватно управление на вентилаторите, друг фирмуер, друг шедюлер или просто нещо не сработва като хората и софтуерът прави нежелани операции.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа:
чет фев 27, 2025 20:16
В момента разпределението ми е така. Страх лозе пази, са казали.
.....
Не знам как и кое помага в сегашния ми статус, ама копирането става за секунди. Та дори и да не е пълноправно uefi - има някаква полза от цялата галимация.
Че к'о му е странното? Имаш един излишен партишън - MS Reserved. Другото ти е що-годе задоволително.
Гледай да не бараш ESI дяла, че UEFI-то може да се гъзира. Под бараш, разбирам местиш, преоразмеряваш или сменяш номера на дяла.
Няма непълноправно UEFI. Всички са куци, някои много повече от други. :усмивка1:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А ефито е така - и всичките са убунтувското grubx64.efi (профилактично).

Изображение

Изображение
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
чет фев 27, 2025 20:20
Възможно е, ама не мога да ти кажа защо. Може да са един куп неща. Неадекватно управление на вентилаторите, друг фирмуер, друг шедюлер или просто нещо не сработва като хората и софтуерът прави нежелани операции.
Вентилаторите си въртят с едни и същи обороти - и на професора, и на видеото. На видеото ги задавам ръчно на 35%, иначе видеокартата няма да слезе под 55 градуса в idle заради дебилния "Zero RPM" режим. :lol: #-o А вентилаторите на професора се управляват от BIOS-а, според температурите, които съм задал. Извън Арч (демек в БИОС-а) показва вярната температура на професора 28-30 градуса. Като пусна арча с грешното ядро - 'земи тия 38°C. В същото време пък, командата за сензорите в терминала показва коректните температури и за процесор, и за видеокарта, та хòди рàзбери как от 30 градуса в терминала стават 38 в конки (който е ъпдейтнат, btw). :lol: Най-странното в цялата работа е, че докато показва тези температури, процесорът е с натоварване 1 до 3%, което е напълно в рамките на нормалното за idle и честотата му рядко минава 800 мегахерца (задал съм го да е ondemand в cpupower).

С нормални ядра (като това 6.12.10, примерно), където процесорът се отчита правилно с 27 до 30 градуса, 35-38 градуса ги вдига само ако пусна някоя по-тежичка игра или му пусна стрес тест, който товари всичките 20 треда на 100% и процесорът тръгне на 4500 мегахерца.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Въ тия години, дето живеем, си има правила - има си квота за ммм жендъри, квота за хейтъри, квота за разбирачи от Линух, квота за нерабирачи от Линух, квота за квото се сетите... Ни можи да сме встрани от животъ, такъф какъфто е! Ку ни вярвате - вижте въф ЛицеКнигата.
Та, идеята ми е - ний тука надхвърляме с три аршина и две педи квота за Линух разбирачи и трябва да се разредим (а.к.а. да влезем в нормите на ЕС) - затова ...... (тука не знам - требе да вземем некво ришение, колкот пу-скору, по-дубре, преди ония, лошите, да ни налазят). ;)
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
чет фев 27, 2025 21:09
заради дебилния "Zero RPM" режим.
Ама, разбира се, ти разбираш много повече от инженерите, правили видео картата.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет фев 28, 2025 00:34
Ама, разбира се, ти разбираш много повече от инженерите, правили видео картата.
Аз много добре разбирам защо е създаден тоя режим и той не е за пестене на ток. Колко ток могат да ти изхарчат два вентилатора, които са максимум 20 вата? :lol: Нарочно е направено да вдига вентилаторите чак над 65°, за да си изпържиш картата по-бързо и да си купиш нова. Защото GTX сериите нямаха такъв режим, бяха постоянно хладни и живеят дълго, съответно енвидия нямат никаква печалба от тази работа. 1050-ката няма zero rpm, 1660-ката също няма и познай какво - 1050-ката е на 10 години, а работи като чисто нова, 1660-ката е същата, само че е по-млада. Като са ти здрави картите, защо да купуваш нови, хм? И ето ти "хитрина" за по-бързо изпържване на видеокартата. Ще излъжат повечето балъци, ама мен не. :evil4:
Само че с 35% скорост на вентилаторите над 58° не вдига по време на игра, извън игра е 30-32° и "инженерите" духат супата.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Мамо, глупост след глупост #-o Сега познай - GTX имат модели, които също са на този принцип и моята беше именно такава - Strix. Така че поредната ти конспирация отиде у кофата :съгласен:

В момента 4090 стои на 46 градуса със спрени вентилатори и това е напълно нормална температура, която не води до никакви последици. Това, че си си купил карта с калпаво охлаждане в пасивен режим, не е проблем на Nvidia, а само твой. Те дават референтния дизайн, останалото са усилия на съответния вендор. Позапознай се малко с материята, че се излагаш.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

бат-начо написа:
чет фев 27, 2025 14:40
Като информация - в жива Мента 22.1 "open as root" използва admin-метода (което си има предимства и недостатъци). "pkexec nemo bla-bla" използвам аз (и си работи, няма причина да не работи, нали).
Въ сащност - това се полочава (админа) кога се прайш на гявол и бараш по време на инсталацията в таргет-папките. :toothy10:
Т.е. информация на ухо - нема никви проблеми, освен ако сам не си ги причиниш.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”