Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за Дебиан

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Всичко за Дебиан

Мнение от Fernando Sucre »

Xxxx написа:
пет фев 23, 2024 00:40
Е това е, че не искам нищо ръчно. Да се инсталира веднъж и после само да се ъпдейтва периодично, без да се налага ъпгрейд или преинсталация. Зора ми не е да е с най-новия софтуер по всяко време, а да е що-годе актуален без да се налага цялостно надграждане никога. И да е Дебиан-базирано. Освен Дебиан Сид, не виждам какво друго отговаря на изискванията :) Убунту също може да се направи на нещо като ролинг като се посочи devel в сорс листа, но е доста по-бъгаво от Дебиан.
Арч или Манджаро отговарят, но не искам недебиан-базирани дистрибуции :mrgreen:
Ти искаш да кръстосаш Ролинг и ЛТС модел. Цялото комерсиално войство се опитва да постигне нещо подобно, поне от една петилетка, ама резултат - йок. :lol:

По принцип е по-възможно ролингите да се тестват малко повече или да има препоръчани ъпгрейди за повечето приложения в стейбъл дистрибуциите.
bvbfan написа:
пет фев 23, 2024 08:10
.....
Аз не виждам защо трябва да е Дебиан (няма нищо по-стабилно в него от всяка друга дистрибуция с фиксиран живот).
Добър въпрос!
:thumbright: Абсолютно съм съгласен, въпреки че Дебиан прави много повече неща от елементарна LTS дистрибуция! Например, огромното разнообразие на пакети, общността около него, поддръжката на свободни/коректни инициативи и т.н. и т.н. Дори само факта, че го има от ~30-на години не е никак маловажен!
Плюс това, издаването на LTS е много, ама много трудна задача. Не случайно повечето дистрибуции или издават често или са ролинг. За LTS се сещам само за Slackware, Debian (и Devuan), Rocky (и RH вариантите), SUSE, Ubuntu LTS. Всичко друго „плува“.
cybercop написа:
пет фев 23, 2024 10:48
.....
Кой софтуер искаш да е най- нов или актуален? Ако става въпрос за уеб браузърите, просто си инсталираш стабилен Debian, инсталираш snapd и от него и инсталираш уеб браузър от щтракалката. Винаги си с най- новата версия на браузъра и стабилна система. При мен е така на домашния компютър. Забранил съм автоматичната актуализация, защото ме дразни, системно действие да се прави без мое знание, независимо дали е в изолирана среда или не. Нов плеър не ми трябва към този момента, нито последен офис пакет.
П.П.: Заедно със snapd, трябва да се инсталира съответният xdg-desktop-portal-... за разпознаване на символните връзки, а, конкретно в Debian, първо инсталираш core (sudo snap install core) и след това браузъра, който си решил.
Мисля, че е по-скоро мания нищо да не пипа компютъра. Но действително, много често се налагат обновления и това води до известни проблеми. Примерно PHP и т.н. и т.н.
За лисицата сега има deb пакет, по-добре е той да се ползва. Снаповете много ми приличат на недодялана, недовършена и поначало необмислена технология.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
пет фев 23, 2024 11:24
.....
Да бе, нямало нищо по-стабилно.
В Дебиана изтъчнени пакетьори подбират ръчно с любов най-здравите пакети, за да доставят на истинските ценители непрекъсваемо удоволствие от неразрушима операционна система. O:)
:angel4:
Мисля, че ако Патрик Волкердинг усети представата на Дебиан за изпипани пакети, би бръкнал доброволно в контакта!
Прочетено: 60666 пъти
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

Fernando Sucre написа:
пет фев 23, 2024 12:52
За лисицата сега има deb пакет, по-добре е той да се ползва. Снаповете много ми приличат на недодялана, недовършена и поначало необмислена технология.
Много прилична си е технологията. От много време я ползвам и няма никакви забележки. Лесно се инсталират приложенията, можеш да избираш версията, супер елементарно се обновява и почиства. Проблемът с по- бавното стартиране на Firefox, инсталиран от snap пакет, мисля, че го решиха преди повече от две години. Точно за LTS дистрибуциите, тази технология е единственото решение да работят отлично приложенията. Коментирал съм, че CENTOS се превърна в мастодонт в края на живота си, заради надграждането на библиотеки само за две приложения. Накрая, консумацията на ресурси беше 7-8 пъти по- висока от тази при нулевата версия. И, това на помогна много, защото Firefox ESR изобразяваше буквите в текста с различен размер. Приложенията, работещи в изолирана среда си идват с обкръжението. Работят винаги, както си трябва. Не знам, колко време ще е активно snap хранилището и дали ще може да се ползва след EOL на дистрибуцията. Ако е така, ще надградя ядрото с поддържано и пак няма да пипам нищо, което работи.
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран
Регистриран: вт яну 06, 2015 19:42

Мнение от Ivaylo Dimov »

Е то тва е целия чар изобщо на Линукс като философия -свобода,избор ,възможност за пистоянно надграждане на знанията стига потребителя да е жаден и готов .Хубавото на roling relese дистрибициите е,че една система може да си работи с години без преинсталация ,минусите са ясни не винаги най-новото е най-удачно и добро .Винаги нещо може да се омаже с някой тестов пакет .LTS си знаеш съпорт от точка А до точка Б ,но като свърши и тря или нова прясна инсталация или upgrade на старата което в повечето случаи води до катастрофа с библейски рамери.
HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

Ivaylo Dimov написа:
пет фев 23, 2024 15:05
Хубавото на roling relese дистрибициите е,че една система може да си работи с години без преинсталация ,минусите са ясни не винаги най-новото е най-удачно и добро
Теоретично, системите с плаващо освобождава са идеални при едно много важно условие - да имаш еквивалентен хардуер. Такъв, който се развива и обновява заедно с дистрибуцията. Давам пример с поддръжката на едната ми видеокарта NVidia 7xx, която бе спряна миналата година, а дори и преди това, новите драйвъри не можеха да я подкарат, въпреки, че фигурираше в списъка.
Хубавото е, че, вече не се чуват наивните коментари, че са "вечни", каквито имаше преди години. Вечни са, колкото вечната любов при 15 годишните.
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран
Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

Ivaylo Dimov написа:
LTS си знаеш съпорт от точка А до точка Б ,но като свърши и тря или нова прясна инсталация или upgrade на старата което в повечето случаи води до катастрофа с библейски рамери.
+10 точки за първата част, -5 точки за втората O:)
Чак пък катастрофа с библейски размери при dist-upgrade и то при Дебиан? Абсурд. За да го постигне, потребителят трябва да се отклонил от правия дебиански път бая и значително самодейно напреки утвърдените практики омазал системата преди ъпгрейда.
Виж, ако говориш за Федора - там колкото и да си светец в спазването на практиките, е късмет да ъпгрейднеш безпроблемно.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Xxxx
Регистриран
Регистриран: ср фев 21, 2024 22:17

Мнение от Xxxx »

Дебиан предлага някои неща, които другите дистрота - не.
Малък инсталатор - 60-70 мб е мини.исото и от него може да направиш мрежова инсталация на стабилния, тестовия или нестабилния. По време на инсталация ти дава възможност да създадеш само руут потребител и после може да се логнеш в граф. среда с него (не съм фен на ограничен профил ако компа е за домашна употреба).
Има най-голямата общност от разработчици и пакетьори, съответно най-големите хранилища, и софтуера от трети страни ако има версия за Линукс, има и деб пакет. Не съм фен на флатпак, снап или апимидж, винаги ако може предпочитам деб. След драмата с ЦентОС и неговото изчезване, дистрибуции като Арч не ми вдъхват доверие, защото и там с времето намалява броя разработчици и не се знае дали някой ден няма да кажат - край, до тук бяхме, нямаме време вече да се занимаваме :lol: (макар, че при ЦентОС проблема беше съвсем друг).
Убунту вече започва да изисква абонамент (засега безплатен за лично ползване), за да имаш достъп до всички ъпдейти. Така се започва с ограниченията, с времето като нищо и те може да направят някой номер а ла ЦентОС. И както казах, не харесвам снап, а те все повече софтуер започват да предлагат само като снап.
Базирани на Ред Хат дистрибуции изобщо не искам да коментирам :lol: не виждам защо някой би се мъчил да ползва такава за домашна употреба.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Ми нали и М$ клекна пред стария LTS на Убунту и удължиха поддръжката на не мога да се сетя кое. И какво му е на Прото - 10 години + със същите кърпени гащи. За това време и компа ще трябва да се сменя, е ако се пуска по един път в месеца е друга тема.
А Дебиан Сид никак не отговаря на търсеното - аз го издържам до 3-тото голямо обновяване и се връщам на Стабилен, щото постоянното обновяване ме изнервя.
Селски, Начо Селски.
Xxxx
Регистриран
Регистриран: ср фев 21, 2024 22:17

Мнение от Xxxx »

Библиотеките в стабилните/ЛТС издания остаряват, не се обновяват и няма начин да се обновят. Например в Убунту 22.04 ако инсталираш последната Опера от деб пакет и сложиш libffmpeg.so, за да вървят видеата, Операта не може да се стартира, защото glibc е стара версия.
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

cybercop написа:
пет фев 23, 2024 15:39
Давам пример с поддръжката на едната ми видеокарта NVidia 7xx, която бе спряна миналата година, а дори и преди това, новите драйвъри не можеха да я подкарат, въпреки, че фигурираше в списъка.
Имаш предвид затвореният драйвер, който няма общо с отвореният код, https://nouveau.freedesktop.org/CodeNames.html#NVE0 nouveau си има поддръжката и ще я има, стига да работи, това е друг проблем отново виновни са нвидия. Както не веднъж съм писал, имам лаптоп с 1060X вече над 4г. и е забранена от биос-а, от първият ден, ненужен хардуер.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Xxxx написа:
пет фев 23, 2024 18:23
Библиотеките в стабилните/ЛТС издания остаряват, не се обновяват и няма начин да се обновят. Например в Убунту 22.04 ако инсталираш последната Опера от деб пакет и сложиш libffmpeg.so, за да вървят видеата, Операта не може да се стартира, защото glibc е стара версия.
От къде, коя библиотека, магазин се е появило в Убутуто libffmpeg.so и се свързало с Операта (която не е снап).
Щото всичкото chromium-ffmpeg-bla-bla-bla сочи към снап.
Селски, Начо Селски.
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

бат-начо написа:
пет фев 23, 2024 19:53

От къде, коя библиотека, магазин се е появило в Убутуто libffmpeg.so и се свързало с Операта (която не е снап).
Щото всичкото chromium-ffmpeg-bla-bla-bla сочи към снап.
Opera се свързва с декодера. В един конфигурационен файл са посочени папките, където да го търси.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А какви библиотеки и 5 лева нямало и съм ползвал морално деградирала ОС (перефразирано) на която Операта им показвала, че е улава крава?
За такива мразци като мене, някой се е потрудил -
https://github.com/nwjs-ffmpeg-prebuilt ... g-prebuilt
Забележка! Ако копирате сляпо и полученото ще е кьораво.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Arch е нй-добре, сещате се, нали :lol: :lol: :lol: Ей сега ще му мисля дали ще се откажат 2-48-а или не. Кефя им се сега, за после, ако дойде, ще го мисля. Кавото и да съм пробвал, по-добро засега няма. И е адски стабилен, не съм оставал на черен екран от години, всичко си работи. А в случаите, когато съм оставал, аз съм си бил виновен и съм ръчкал нещо.
бат-начо написа:
пет фев 23, 2024 17:31
Ми нали и М$ клекна пред стария LTS на Убунту и удължиха поддръжката на не мога да се сетя кое. И какво му е на Прото - 10 години + със същите кърпени гащи. За това време и компа ще трябва да се сменя, е ако се пуска по един път в месеца е друга тема.
А Дебиан Сид никак не отговаря на търсеното - аз го издържам до 3-тото голямо обновяване и се връщам на Стабилен, щото постоянното обновяване ме изнервя.
За VS Code:
viewtopic.php?p=1103532#p1103532
cybercop написа:
пет фев 23, 2024 15:39
Давам пример с поддръжката на едната ми видеокарта NVidia 7xx, която бе спряна миналата година, а дори и преди това, новите драйвъри не можеха да я подкарат, въпреки, че фигурираше в списъка.
Продължава да работи без забележка, ако говориш за видео карта от рода на 750. Проблемът е в системата ти, ако при теб не работи.
bvbfan написа:
пет фев 23, 2024 19:35
Имаш предвид затвореният драйвер, който няма общо с отвореният код, https://nouveau.freedesktop.org/CodeNames.html#NVE0 nouveau си има поддръжката и ще я има, стига да работи, това е друг проблем отново виновни са нвидия. Както не веднъж съм писал, имам лаптоп с 1060X вече над 4г. и е забранена от биос-а, от първият ден, ненужен хардуер.
Купих си 4090 - абсолютно никакви проблеми, работи прекрасно.
Xxxx написа:
пет фев 23, 2024 17:21
Дебиан предлага някои неща, които другите дистрота - не.
Малък инсталатор - 60-70 мб е мини.исото и от него може да направиш мрежова инсталация на стабилния, тестовия или нестабилния. По време на инсталация ти дава възможност да създадеш само руут потребител и после може да се логнеш в граф. среда с него (не съм фен на ограничен профил ако компа е за домашна употреба).
Стегни се, Arch има 1MB :lol: :lol: :lol:
https://wiki.archlinux.org/title/Netboot
Xxxx написа:
Има най-голямата общност от разработчици и пакетьори, съответно най-големите хранилища, и софтуера от трети страни ако има версия за Линукс, има и деб пакет.
Не винаги. Има пакети, които другите дистрибуции ги имат, а Debian/Ubunu - не. Например веднага ми изниква dwarfs. Иначе има много.
Xxxx написа:
Не съм фен на флатпак, снап или апимидж
Ти не си, но понякога това е единственото решение.
Xxxx написа:
винаги ако може предпочитам деб.
Достойно за съжаление.

Xxxx написа:
След драмата с ЦентОС и неговото изчезване, дистрибуции като Арч не ми вдъхват доверие
Разбира се - Arch е дистрибуция на около месец и още не се е доказала. Някакви сополанковци тръгнали да правят дистрибуция от ден до пладне. Още утре затварят кепенците.
Xxxx написа:
Убунту вече започва да изисква абонамент (засега безплатен за лично ползване), за да имаш достъп до всички ъпдейти. Така се започва с ограниченията, с времето като нищо и те може да направят някой номер а ла ЦентОС.
Ubuntu не са на дневен ред от поне петилетка.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
пет фев 23, 2024 17:01
Ivaylo Dimov написа:
LTS си знаеш съпорт от точка А до точка Б ,но като свърши и тря или нова прясна инсталация или upgrade на старата което в повечето случаи води до катастрофа с библейски рамери.
+10 точки за първата част, -5 точки за втората O:)
Чак пък катастрофа с библейски размери при dist-upgrade и то при Дебиан? Абсурд. За да го постигне, потребителят трябва да се отклонил от правия дебиански път бая и значително самодейно напреки утвърдените практики омазал системата преди ъпгрейда.
Виж, ако говориш за Федора - там колкото и да си светец в спазването на практиките, е късмет да ъпгрейднеш безпроблемно.
При повечето случаи няма ядове, въпреки че при абсолютно еднакви условия се случва веднъж да мине, веднъж да се счупи, но в повечето случаи си минава безпроблемно.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А какво стана с Федората?
Селски, Начо Селски.
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

Mozo написа:
съб фев 24, 2024 01:08

Ubuntu не са на дневен ред от поне петилетка.
По принцип са си много добре, но, новостите ме дразнят. Още не мога да прежаля премахването на дебианският инсталатор. Не знам, какво им пречеше. Сървърният им текстов е разкошен, но в GitHub изглежда ни мислят за руснаци и са решили да ни дискриминират до откат с превода.

Но, в офиса има работещи компютри с Ubuntu 16.04 на които само с надграждане на една или две библиотеки работи последна версия на уеб браузъра. Не съм пипал по ядрата. Знам, че не е безопасно, но, колегите не искат преинсталация. Офис пакет си имат, принтерите им работят и друго не ги интересува. Аз съм с 18.04 и нямам никакво желание за нова версия. Всичко си е ОК. Записал съм образи още преди години на 20.04 и след това на 22.04, но, не ми се маха нещо, което работи добре. Вероятно, същото ще се получи с Debian 11 на домашния компютър.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”