Ти искаш да кръстосаш Ролинг и ЛТС модел. Цялото комерсиално войство се опитва да постигне нещо подобно, поне от една петилетка, ама резултат - йок.Xxxx написа: ↑пет фев 23, 2024 00:40Е това е, че не искам нищо ръчно. Да се инсталира веднъж и после само да се ъпдейтва периодично, без да се налага ъпгрейд или преинсталация. Зора ми не е да е с най-новия софтуер по всяко време, а да е що-годе актуален без да се налага цялостно надграждане никога. И да е Дебиан-базирано. Освен Дебиан Сид, не виждам какво друго отговаря на изискваниятаУбунту също може да се направи на нещо като ролинг като се посочи devel в сорс листа, но е доста по-бъгаво от Дебиан.
Арч или Манджаро отговарят, но не искам недебиан-базирани дистрибуции![]()

По принцип е по-възможно ролингите да се тестват малко повече или да има препоръчани ъпгрейди за повечето приложения в стейбъл дистрибуциите.
Добър въпрос!

Плюс това, издаването на LTS е много, ама много трудна задача. Не случайно повечето дистрибуции или издават често или са ролинг. За LTS се сещам само за Slackware, Debian (и Devuan), Rocky (и RH вариантите), SUSE, Ubuntu LTS. Всичко друго „плува“.
Мисля, че е по-скоро мания нищо да не пипа компютъра. Но действително, много често се налагат обновления и това води до известни проблеми. Примерно PHP и т.н. и т.н.cybercop написа: ↑пет фев 23, 2024 10:48.....
Кой софтуер искаш да е най- нов или актуален? Ако става въпрос за уеб браузърите, просто си инсталираш стабилен Debian, инсталираш snapd и от него и инсталираш уеб браузър от щтракалката. Винаги си с най- новата версия на браузъра и стабилна система. При мен е така на домашния компютър. Забранил съм автоматичната актуализация, защото ме дразни, системно действие да се прави без мое знание, независимо дали е в изолирана среда или не. Нов плеър не ми трябва към този момента, нито последен офис пакет.
П.П.: Заедно със snapd, трябва да се инсталира съответният xdg-desktop-portal-... за разпознаване на символните връзки, а, конкретно в Debian, първо инсталираш core (sudo snap install core) и след това браузъра, който си решил.
За лисицата сега има deb пакет, по-добре е той да се ползва. Снаповете много ми приличат на недодялана, недовършена и поначало необмислена технология.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑пет фев 23, 2024 11:24.....
Да бе, нямало нищо по-стабилно.
В Дебиана изтъчнени пакетьори подбират ръчно с любов най-здравите пакети, за да доставят на истинските ценители непрекъсваемо удоволствие от неразрушима операционна система.![]()

Мисля, че ако Патрик Волкердинг усети представата на Дебиан за изпипани пакети, би бръкнал доброволно в контакта!