Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Re: Линукс лафче

Мнение от бат-начо »

Т.е. някой е решил проблема вместо теб. ;) Въпросът е - правилно ли, дали го е заобиколил или го решил (дали ако Хромия иска права за нещо си 777 някой няма да се съгласи и да му ги даде, но пък ще работи, нали)? Сещам се за "твоето" sudo текстов редактор нещо-си, ако това е "правилният начин" в Арч, то това никога няма да е "моето дистро".
Прочетено: 536409 пъти
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

В Arch всичко е по подразбиране и никой, нищо не е пипал :thumbright: И проблем с Viber при Arch няма, защото библиотеките му са в час, за разлика от тези при *buntu :съгласен:
Изображение
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: съб юни 06, 2020 20:18

Мнение от Kурчевски »

В Убунту работи, нещо в самия Неон са прецакали. Не е за пръв път, то си е миш маш по рождение :lol: поредния ден в живота на линукс потребителя :tard:
Арч 8-[ :-$ в краен случай под формата на Манджаро, но ако с кирка и лопата ще дялам чист арч, по-добре да си карам с неона :lol:
spoiler:
И разбира се, нищо не е по-добро от WSL...нашето бъдеще, нашата неизбежна съдба :mrgreen: само да сложат ЦентОС или истински Ред Хат, че без него доста олекват
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 02:00
ако с кирка и лопата ще дялам чист арч
Все едно бозата не я дялаш след всяка инсталация и то по няколко часа, а не 10-15 мин. както е при арч. :lol:
Последна промяна от Валсо на ср юни 24, 2020 11:36, променено общо 1 път.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Валсо написа:
ср юни 24, 2020 02:42
Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 02:00
ако с кирка и лопата ще дялам чист арч
Все бозата не я дялаш след всяка инсталация и то по няколко часа, а не 10-15 мин. както е при арч. :lol:
Кво да се прави, софтуера в днешно време е боклук :lol:
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

бат-начо написа:
ср юни 24, 2020 00:57
Т.е. някой е решил проблема вместо теб. ;) Въпросът е - правилно ли, дали го е заобиколил или го решил (дали ако Хромия иска права за нещо си 777 някой няма да се съгласи и да му ги даде, но пък ще работи, нали)? Сещам се за "твоето" sudo текстов редактор нещо-си, ако това е "правилният начин" в Арч, то това никога няма да е "моето дистро".
Впрочем, аз винаги се логвам като руут. КДЕ не позволява със заводските настройки, но ако направиш някои пинизи - става. После половината програми (хром, вайбър, влс, даже пулсаудио не работи и звук няма) не тръгват като руут, но и тях може да ги научиш. И от там насетне си ползваш компютъра като човек, без за всяко нещо да те пита за парола и да ти иска права, и като олигофрен през 5 секунди да ги пишеш. Отделно, че нарочно направиха долфин, кейт и т.н. да не могат да се пускат като руут. Е да, ама логнеш ли се с руут, всичко работи :cool:
Да, знам, сега някой ще каже, че не било сигурно :lol:
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

В OpenSUSE мога да си пускам като руут каквото си искам с kdesudo, дори Dolphin и Kate :lol:
Но аз съм си свикнал да си карам MC и mcedit :cool:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

:toothy10: Идеята идейно е да не ти трябва suso, kdesudo, pkexec и всички такива "свършващи/изтичащи привилегии". Боц... и си root forever. Аз и затова не харесвам/не ми се занимава/ със Slax.
Хубуу, ще го повярваме (предния пост), аз поне де.
Последна промяна от бат-начо на ср юни 24, 2020 16:31, променено общо 1 път.
Селски, Начо Селски.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 13:28

Впрочем, аз винаги се логвам като руут. КДЕ не позволява със заводските настройки, но ако направиш някои пинизи - става. После половината програми (хром, вайбър, влс, даже пулсаудио не работи и звук няма) не тръгват като руут, но и тях може да ги научиш. И от там насетне си ползваш компютъра като човек, без за всяко нещо да те пита за парола и да ти иска права, и като олигофрен през 5 секунди да ги пишеш. Отделно, че нарочно направиха долфин, кейт и т.н. да не могат да се пускат като руут. Е да, ама логнеш ли се с руут, всичко работи :cool:
Да, знам, сега някой ще каже, че не било сигурно :lol:
Имах те за по-инелегентен, но свят широк шашкъни - бол. :dontknow:

Инженерите на операционните системи създали сигурност, нашият се напъва да прави всичко като руут.
Даже и тъпаците от Kali минаха на нон-руут акаунт, що ли?
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Тамболианеца написа:
ср юни 24, 2020 15:20
Имах те за по-инелегентен, но свят широк шашкъни - бол. :dontknow:

Инженерите на операционните системи създали сигурност, нашият се напъва да прави всичко като руут.
Даже и тъпаците от Kali минаха на нон-руут акаунт, що ли?
За да тормозят хората и да ги карат през 5 секунди да пишат судо и парола.
:mrgreen:
Няма какво да стане. Нямам ссх или други отворени портове. За всеки случай съм сложил стена да блокира входящите връзки. Браузърите са с ублок ориджин и носкрипт, а и съмнителни сайтове не отварям. Софтуер инсталирам само от сигурни източници.
И което е по-важно - кой въобще ще тръгне да се занимава с мен и да ми обръща специално внимание, че да ме хаква :-k И най-важното - голем праз и да стане нещо, връщам от бекъп и продължавам напред :mrgreen: не ползвам интернет банкиране или нещо друго от което да ми източат парите. Шпоря си като руут и ми дреме на рука :mrgreen:
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Кой ще те хаква - ами никой не го е еня.
Проблемът е другаде - в твоите хвалби за абсолютно погрешен начин на ползване и разбиване сигурността на една операционна система, ползвайки само root акаунта можеш да подлъжеш и други новобранци да последват сляпо и безразсъдно примера ти.

Абсолютно погрешен подход предлагаш - и няма значение дали операционната система е Ликукс, БСД или Уиндоус.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Съмнявам се някой да го направи. Голяма хамалогия е да накараш всичко да работи както трябва под руут акаунт. Не е лесно като да напишеш руут в логин мениджъра и готово. Новобранците просто ще се откажат и няма да се занимават :-k
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Kурчевски написа:
ср юни 24, 2020 15:41
За да тормозят хората и да ги карат през 5 секунди да пишат судо и парола.
В дебиан-хойбунту-базираните дистрота е така. В арч като напишеш паролата веднъж, я помни до затваряне на сесията или до затваряне на терминала, ако ти е била поискана в терминала.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

В Арч било така щот бил Арч, в Дебиан онака щото бил Дебиан. :evil:
Глупости на търкалета! Линукс е един! Въпрос на настройки.
Четете: https://unix.stackexchange.com/question ... rd-timeout
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
ср юни 24, 2020 16:20
Въпрос на настройки.
Които в арч няма нужда да ги правиш, защото са си зададени по подразбиране. :evil4:

Едит: преди малко се натъкнах на поредната овча простотия. Сега, тази снимка няма смисъл да обяснявам защо я правих, понеже няма нищо общо с линукс. Обаче една овца (мъжка) заяви в една група, нямаща нищо общо с линукс, че вероятно съм използвал най-малко 50 реда код и команди, за да направя жълтата стрелка. Това малоумие е толкова потресаващо, че дори не знам как да му отговоря... :toothy10: :toothy10:

Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”