Win_user написа:- как просто да преместя една шибана обикновена икона от едно място на десктопа на друго!!! Защото като се опитам да я хвана и привлача с кой да е бутон на мишката, програмата се стартира!
Ето за това говорехме - не можеш да обвиняваш нещо само защото не го разбираш и да го наричаш недоразумение. Причините за това твое неудобство са две - първо не си настроил да ти се отварят елементите с дабъл клик, защото в KDE по подразбиране (колкото и да е глупаво според мен) е с един клик. Първо отиваш в системните настройки->Input Devices->Mouse и там ще видиш опцията за дабъл клик. Другият ти проблем с влаченето е, че си в режим на плазмоид, а не на нормален десктоп, който се предпочита от доста потребители, но е дадена възможност и за нормален десктоп, за такива като мен. Десен бутон на дестопа->Folder Settings->Layout->Folder. Готово, вече си с нормален десктоп точно както при Windows. Работа за под 30 секунди и за двете неща, без писане на команди
Win_user написа:- как да премахна прозрачността на taskbar-a (панел-a) и заглавните ленти на прозорците;
Като смениш темата
Win_user написа:- как да премахна излишната секция "Favorites" от лявата част на Start менюто;
Натисни с десен бутон върху менюто и избери някоя от алтернативите, което се предлагат. Както и p4p е посочил, само с натискането на един Alt+F2 и вече имаш меню Run. Точно в KDE при влачене на файл те пита какво искаш да направиш с него - дали да го копираш, дали да направиш шорткът, а когато е в менюто, при натискане на десен бутон ти излизат опции като пращане в панела, пращане като шорткът на десктопа, добавяне към любими и дори директна ънинсталация. Специално пък KDE е толкова гъвкава, че дай да не ги сравняваме кое какво може, защото ще паднеш с много...
Win_user написа:Загубих половин час само за да търся програма, с която да накарам KDE да направи нещо толкова елементарно, че чак е смешно - да показва Start менюто при натискане на клавиш Win!
Елементарно? Защото го има в Windows, затова ли е елементарно? А защо очакваш този бутон да се държи точно както при Windows??? Една причина ми дай

И за мен е елемнтарно като натисна Ctrl+Alt+BackSpace да ми се рестартира графичната среда, но искам да го направиш същото под Windows. Нещо толкова елементарно, нали така - аз го имам от години, имам го за даденост, защо по дяволите го няма в Windows, нищо не става от него! С малката разлика обаче, че при Windows това няма да можеш да го настроиш никога, докато при Linux, ето, сам си намерил решение и е абсолютно възможно. Между другото, в зависимост от графичната среда, този бутон все пак прави точно това, което искаш, без да пипаш нищо. Не е като да няма избор от среди.
За другите неща bvbfan вече ти отговори
И не съм никак съгласен с твърдението, че компютърът не може да бъде използван с Linux. Това, че ти си работил 30 години с нещо и имаш изградени навици, не означава абсолютно нищо. Ако беше работил 30 години на Linux, щеше да пееш абсолютно същата песен, само че с обратен знак. Ти продължаваш да очакваш, че Linux трябва да е като Windows, за да отговори на личните ти навици, придобити от десетилетията използване на Windows. Не смяташ ли, че няма особена логика

Просто ти трябва малко търпение и като не знаеш за нещо да питаш, вместо сам да се мъчиш, защото е особено изморително и човек бързо губи желание особено когато е начинаещ и няма върху какво да стъпи. Аз в началото бях абсолютно същата картинка като теб, но сега осъзнавам колко не съм бил прав. Буквално с пяна на уста обяснявах как нищо не ставало и защо не било като на Windows, silly me... След малко очаквам да заявиш и че иконата с езика при KDE не можеш да я смениш с тази от FlexType и след тричасово ровене в интернет, като дойдеш тук да кажеш, че не става, да ти кажа как става за под пет секунди. Повтарям - това, че ти не знаеш нещо как става, не прави нещо некадърно, напротив.
Ето, ако знаеше за десктопа например, щеше да си решиш проблема за под половин минута, ако въобще може да се нарече проблем. А, ако беше използвал KDE поне година, щеше ли въобще да се чудиш? Не, просто знаеш къде е опцията, отиваш, цъкаш и драмата приключва. Не, не Linux е виновен, че ти имаш придобити навици, които ти пречат за нормална работа с друга среда. Не напразно хората винаги са казвали, че потребител, който има опит с Windows ще се научи много по-трудно да работи с друга операционна система, отколкото пълен лаик. Замисли се