За мен не е. Това е малко като с пакетите и техниката по принцип. За да промениш играта, трябва да въведеш още една система, която също може да се окаже куца. Но няма друг начин.wannaBe написа: ↑нед май 11, 2025 22:38.....
За мен още един десктоп е излишен.
Убеден съм, че ще го докарат прилично; хубаво е също, че започват нещо наново — Wayland‑натив.
Според мен е малък екипът им за подобно начинание; вече разполагаме с три‑пет много добри десктопа и още един едва ли ще промени общата картина.
Освен това, в десктоп Линукс пари няма; според мен е по‑добре да си правят хъсъла с хардуер и драйвери — нещо ъпстрийм.
Ще поживеем, ще видим…![]()
За мене само Wayland е по-скоро проблем, отколкото нещо хубаво. На много малко компютри мога да го подкарам изобщо, предполагам при много ползватели ще е същото. Още повече, не е никак трудно да го докарат двусистемно. Но така са решили, ще трябва да го търпим.
Пари няма, така е. Ама всичките тесли на Linux идват от кютека и гетека-то. Да не бъда разбран погрешно, харесвам ги и двете и едновременно много ме дразнят.
Да изброя някои от теслите - липса на стабилност в изданията на десктопите, липса на достатъчно дългосрочна поддръжка, прекомерно разхищение на ресурси, незадоволителни инсталатори, липса на графични пакетни мениджъри, липса на достатъчно добри и универсални тулове за настройка, непокриване на концепцията „няма нужда да влизаш в терминала“. И т.н. Сигурно има още доста.

Да, ще видим какво ще стане. Може Cosmic да покрие очакванията. Може, вместо да стане инклузивна еко-система, да стане поредната ексклузивна. Ще наблюдавам с интерес и ще се надявам на най-доброто.