Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Ангелин Цачев: Търговци вземат ток на отрицателни цени и го мятат у нас, така системата се дебалансира

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 284525
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 336014
Местоположение: Somewhere In Time

Ангелин Цачев: Търговци вземат ток на отрицателни цени и го мятат у нас, така системата се дебалансира

Мнение от Mozo »

Даваме възможност участници на пазара от целия регион да купят и да предложат възможно най-евтината енергия на българските потребители. От всички краища на Европа може да я докарат, казва изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор

Още акценти:

Соларните централи в момента са към 2000-2500 мегавата. Те изчезват в рамките на 15 минути и трябва да ги заместиш с други

- Г-н Цачев, година и три месеца България създава смущения в електроенергийната система на Европа. Какво точно означава това?

- Да, година и три месеца създаваме смущения в честотата на континентална Европа, половината от смущенията се дължат на нас. Те се причиняват от невъзможността да балансираме нашата зона, нашия контролен блок, за който сме отговорни. Когато не можем да се самобалансираме, причиняваме непланирани обмени на електрическа енергия. Тогава те правят проблеми с честотата в цялата зона на континентална Европа.

- Като се нарушава честотата, какво се случва?

- Може да се стигне до срив и до разделяне на синхронните зони, както стана през 2021 г. - получи се разделение по оста Хърватия и Румъния, на първа и втора синхронна зона, така, както бяхме преди обединението.

По принцип всички системни оператори във всяка страна трябва да се самобалансират. В трудни ситуации може да разчитат на останалите, но това не бива да е практика. А при нас започна да се получава така.

- Защо?

- Защото нямаме достатъчно маневрени мощности. Основната причина е, че с извеждането и намаляването на производството на конвенционалните централи резервите, които те ни предоставяха, също намаляха.

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/17767906
Прочетено: 14 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Любопитни новини”