Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Как да разкарам едното дистро при dual boot инсталация?
Как да разкарам едното дистро при dual boot инсталация?
Първо - Честита Коледа на всички!
А сега на въпроса, като започна с малко детайли:
Инсталирах Zorin OS на "девствен" SSD и след известно време реших да пробвам Pop!_OS. Следвайки доста добрата документация на System 76, направих нов дял на диска, който стана root и избрах дялът, който заема Zorin OS за boot.
И воала - имам си dual boot със Zorin и Pop!_OS.
След като си поиграх достатъчно с двете (не че имат някаква голяма разлика: Ubuntu с Gnome), все пак реших, че Pop!_OS e изборът ми.
След тези досадни подробности идва и въпросът ми - как да махна Zorin и да си използвам целия диск за Pop, при положение, че boot-a e на дяла със Zorin?
Естествено, мога да си направя бекъп, чиста инсталация и рестор, но ако има друг начин, ще съм благодарен да ми го споделите.
Слагам картинка за онагледяване (Partition 1-Zorin / Partition 2-Pop_OS)
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... Eb2khw3RC7
Прочетено: 453 пъти
А сега на въпроса, като започна с малко детайли:
Инсталирах Zorin OS на "девствен" SSD и след известно време реших да пробвам Pop!_OS. Следвайки доста добрата документация на System 76, направих нов дял на диска, който стана root и избрах дялът, който заема Zorin OS за boot.
И воала - имам си dual boot със Zorin и Pop!_OS.
След като си поиграх достатъчно с двете (не че имат някаква голяма разлика: Ubuntu с Gnome), все пак реших, че Pop!_OS e изборът ми.
След тези досадни подробности идва и въпросът ми - как да махна Zorin и да си използвам целия диск за Pop, при положение, че boot-a e на дяла със Zorin?
Естествено, мога да си направя бекъп, чиста инсталация и рестор, но ако има друг начин, ще съм благодарен да ми го споделите.
Слагам картинка за онагледяване (Partition 1-Zorin / Partition 2-Pop_OS)
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... Eb2khw3RC7
KDE Neon 5.25
Re: Как да разкарам едното дистро при dual boot инсталация?
Най лесния начин е с чиста инсталация, другия начин е да изтриеш Zorin и да си направиш желаната ОС бутваща с някое живо дистро
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Привет, весела Коледа и на теб
Най-лесният начин е да изтриеш дяла със Zorin, да разшириш този на Pop и след това просто да възстановиш GRUB:
viewtopic.php?f=230&t=56230

Най-лесният начин е да изтриеш дяла със Zorin, да разшириш този на Pop и след това просто да възстановиш GRUB:
viewtopic.php?f=230&t=56230

Благодаря за отговорите, но GParted по някаква причина не искаше да трие или оразмерява дяловете. Та ще мина на варианта с бекъп и рестор с fsarchiver.
KDE Neon 5.25
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Не може да не иска, трябва да буутнеш от лайв режим и да не са маунтнати.

А защо пък винаги първо "се осира положението" пък после се пита "как да замета и да не мирише".
Буут-нещо_си е на дяла със Зорин, ама АЗ ИСКАМ да стане с инсталирания gparted през ПопОС... (Интересно, няма ли КлисарОС
)
Буут-нещо_си е на дяла със Зорин, ама АЗ ИСКАМ да стане с инсталирания gparted през ПопОС... (Интересно, няма ли КлисарОС

Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Да не си се напил покрай празниците
Естествено е, човек да пита, когато има проблем, а не когато всичко му е наред

Естествено е, човек да пита, когато има проблем, а не когато всичко му е наред

@бат-начо
Никой не се е родил научен, както ти така и аз така и всеки на този всят

Никой не се е родил научен, както ти така и аз така и всеки на този всят

Не съм, пак ме хвана манията да пробвам добавки за rss и излезе и тая тема.
Не е питал защо да не си прави както го е направил, след това не е казал как от жив диск е решил проблема (щото няма как иначе), а последното, чисто инсталиране, може да се направи и без да се пита. Много страхливци се навъдиха които не мислят. Аз пък като съм смел - по 3 пъти съм "убивал напълно всичко ценно" и на Уйн, и на Линукс (това е границата, които я премине или е глупак, или е мазохист). Само че сега никъде във питането нямаше дума "за запазване".

Селски, Начо Селски.
Ехаааа Мозо е писал същото като мен супер

Наздраве на @бат-начо!
Понеже и аз съм изтрепал сума ти системи, сега предпочитам да питам знаещи, вместо да си троша главата. И питах за лесен вариант, не че нямах такъв.
Развитието е, че почти успях да направя рестор с fsarchiver. Почти, защото се счупи boot-a, та отново живо дистро, boot repair и стана перфектно (този fsarchiver е чуден).
ПП Нямам обяснение защо Gparted не ми даваше да правя нищо с дяловете (естествено пробвах през живото дистро), ама важното е че стана това, което исках.
Понеже и аз съм изтрепал сума ти системи, сега предпочитам да питам знаещи, вместо да си троша главата. И питах за лесен вариант, не че нямах такъв.
Развитието е, че почти успях да направя рестор с fsarchiver. Почти, защото се счупи boot-a, та отново живо дистро, boot repair и стана перфектно (този fsarchiver е чуден).
ПП Нямам обяснение защо Gparted не ми даваше да правя нищо с дяловете (естествено пробвах през живото дистро), ама важното е че стана това, което исках.
KDE Neon 5.25
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Важното е, че си се оправил. Иначе да, нормално е да трябва да възстановиш GRUB, така че всичко е точно 

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Баща преби двете си дъщери, едното дете е в болница
от Mozo » пет фев 14, 2025 12:16 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 58 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет фев 14, 2025 12:16
-
-
-
Инсталиране на дистро през VMWare на физически сторидж?
от Валсо » пон ное 04, 2024 22:51 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 31 Отговори
- 1467 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
ср ное 06, 2024 16:43
-
-
-
Шофьорка се търкаля 15 метра под пътя с двете си деца, едното е с опасност за живота
от Mozo » ср юни 19, 2024 12:33 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 82 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср юни 19, 2024 12:33
-
-
-
Количка с близнаци се преобърна на пътя на влак, бащата и едното дете загинаха
от Mozo » пон юли 22, 2024 13:31 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 106 Преглеждания
-