Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Браузърът Google Chrome използва с 10-13% повече оперативна памет след Spectre кръпка

feed Актуални новини от IT сферата.
Информационни технологии, изчислителна техника, комуникационни мрежи, софтуер, хардуер, информатика.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 218930
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 130772
Местоположение: Somewhere In Time

Браузърът Google Chrome използва с 10-13% повече оперативна памет след Spectre кръпка

Мнение от Mozo » пет юли 13, 2018 12:46


Изображение

От Google анонсираха нова функция Site Isolation за повишаване на сигурността при браузъра Chrome 67, която осигурява защита от така наречените side-channel атаки като Spectre. Може би си спомняте, че Spectre е една от уязвимостите, които са заложени в дизайна на модерните процесори и откакто бяха открити, разработчиците се опитват по всякакъв начин да ги запушат.

Тези уязвимости предоставят възможност при атака да бъдат откраднати пароли и важна информация, което се случва чрез неоторизиран достъп на програмите до области на паметта, до които те по презумпция не трябва да имат разрешение да четат. Зловредни програми могат да се възползват от тази уязвимост и да я експлоатират, открадвайки ценна информация.

Site Isolation при Google Chrome 67 води със себе си основна промяна на архитектурата на браузъра и неговата работа. Сега Chrome претърпява промяна при това как обработва множеството процеси и рендирането на табовете. Според анонса всеки процес по рендирането вече е ограничен само до един сайт, което има за цел да възпрепятства директното четене на паметта между отделните процеси.

От Google обясняват, че в резултат на това Chrome може да разчита на операционната система да пречи на атаките межу различните процеси, както и между различните сайтове. От компанията съобщават още, че специален екип продължава работа по този подход, за да може да направи браузъра възможно най-бърз и стабилен.

Въпреки че новият подход дава надежди за повишена сигурност, това има и своята цена. След въвеждането на Site Isolation Google Chrome използва с 10-13% повече RAM памет. Това е така, защото се създават повече процеси по рендирането с отварянето на нови табове и към момента могат да се забележат забавяния при представянето. Ако сте свикнали да отваряте повече табове, сега, след въвеждането на Site Isolation, със сигурност ще забележите и повишена консумация на оперативна памет.
Прочетено: 142 пъти
ИзображениеИзображение

Нова тема Отговори

Върни се в “IT Новини”