Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Концепция за Закон за социалните услуги ще бъде представена в края на месеца

Пресни са, още парят :)

Модератор: Модератори

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 216823
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 122373
Местоположение: Somewhere In Time

Концепция за Закон за социалните услуги ще бъде представена в края на месеца

Мнение от Mozo » пет май 18, 2018 13:44

Изображение


Закон за социалните услуги трябва да бъде подготвен до 15 октомври тази година и срокът ще бъде спазен, каза по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

Той припомни че е създадена работна група с широко представителство за подготовка на закона. В края на този месец очакваме групата, в която има широко представителство на неправителствените организации, да представи концепция за този закон, допълни Бисер Петков.

За 2018 година са увеличени средствата за финансиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности с 19,5 млн.лв. спрямо тези за 2017 година. От 2014 до 2018 година са разкрити 124 нови социални услуги с капацитет 1946 места. С приетия от правителството в началото на 2018 година първи план за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, е осигурено финансиране за 100 нови социални услуги, насочени основно към пълнолетни с различни форми на увреждания, каза министърът на труда и социалната политика.

Бисер Петков припомни, че в отговор на исканията на протестите на хората с увреждания, на 15 май беше направена среща, на която МТСП предложи разработването на нов Закон за хората с увреждания, като в него ще бъде разписана нов тип социална оценка, съобразена с индивидуалните потребности. Предвижда се в закона да бъдат предложени промени за предоставяне на финансова подкрепа под формата на лична помощ за хората с увреждания и техните семейства на база на социалната оценка.

С изпълнението на Националния план за действие по заетостта за тази година ще бъде субсидирана заетостта на 1990 хора с трайни увреждания, като от тях нововключените ще са 200, като е осигурен финансов ресурс от 9 млн. 280 хиляди лева. По ОПРЧР операциите, насочени към хора с увреждания, са на стойност 343 млн. лева до момента, а броят на обхванатите по мерките е близо 75 хиляди и 700. Одобрени са и три нови операции за хора с увреждания с бюджет около 40 милиона лева, допълни Бисер Петков.

Средствата за политика към хората с увреждания в бюджета на МТСП за 2018 година са увеличени с 81 милиона и 400 хиляди лева, което е увеличение с 43,5 процента спрямо разходите за тази политика в бюджета за тази година, каза министър Бисер Петков. С планираните 68 милиона 400 хиляди по програма "Интеграция на хора с увреждания" в бюджета на МТСП тази година е гарантирана устойчивостта на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник, като по този начин са създадени по-благоприятни условия за подобряване на качеството на живот и възможностите за социална интеграция на над 20 000 хора с увреждания, каза министърът.

Създадена е работна група със задача до 30 май тази година да разработи стандарт за финансиране на услугата личен асистент като делегирана от държавата дейност.

В момента броят на личните асистенти е около 16 600, като те обслужват над 20 хиляди хора с увреждания и възрастни хора в невъзможност за обслужване.

Бисер Петков отбеляза, че има няколко работни групи с различни задачи по политиките за хората с увреждания.

По време на парламентарния контрол стана ясно, че на следващото заседание, определено за контрол от народните представители, ще има разискване за политиките за интеграция на хората с увреждания.

в-к 24 часа
Прочетено: 29 пъти
ИзображениеИзображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Новини”