Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Какво представлява слънчевото изгаряне

Здравни съвети и любопитни факти за здравето.

Модератор: Модератори

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 18579
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 51859
пол: Мъж

Какво представлява слънчевото изгаряне

Мнение от шони » вт май 15, 2018 19:25

Изображение
Топлината, идваща от слънцето, се дължи на инфрачервените лъчи. Те са и тези, които причиняват "традиционните" термични изгаряния. Но слънцето не изгаря кожата ни по този начин - инфрачервените лъчи, които идват от него, единствено ни сгряват, без да повреждат кожата.

Слънчевото изгаряне се дължи на ултравиолетовите (UV) лъчи, но знаем ли защо те водят до зачервяване, болка и отмиране на повърхностния слой на кожата?

Какво се случва

Когато UV-лъчите проникнат в клетките на кожата и засегнат молекулите на ДНК, това може да доведе до възникване на мутации в генетичния материал. То предизвиква и смъртта на някои от клетките, в които това се е случило.

Клетката притежава механизми, чрез които да поправя повредената ДНК (т.нар. репарация), но те невинаги са успешни. Така, впоследствие, натрупването на мутации може да предизвика развитието на рак на кожата (меланом).

Кой е най-застрашен

Най-много трябва да се пазят хората със светла кожа и червенокосите. Тези групи имат силно понижена способност да синтезират тъмния пигмент меланин в кожата си. На него се дължи тенът ни; той предпазва и клетките ни от въздействието на UV-лъчите.

Важно е да уточним, че дори да имаме по-тъмна кожа, това не е гаранция за пълна защита - от рак на кожата заболяват дори представителите на тъмнокожата раса.

Как се справя организмът

Под влиянието на UV-лъчите в клетките се образуват и свободни радикали. Те много лесно взаимодействат с различни молекули и ги изменят химически.

Това, както и уврежданията в ДНК, предизвиква синтезирането на белтъци като цитокините и простагландините. Последните водят до разширяване на кръвоносните съдове и струпването на клетки на имунната система, които да се справят със заплахата.

Тези белтъци се синтезират за четири до шест часа. Затова и зачервяването, подпухването, паренето и болката се появяват по-късно след излагането на слънце.

Усещането за повишена температура на мястото пък се дължи на увеличения приток на кръв към него.

Кожа с часовников механизъм

След като неприятните симптоми са отминали, това не означава, че всичко лошо е зад гърба ни.

Последствията от многократни слънчеви изгаряния може да се проявят години по-късно, с натрупването на мутации в кожата и появата на меланом.

Затова е изключително важно да предпазваме кожата си с подходящи слънцезащитни кремове, а ако все пак сме допуснали да изгорим, бързо да вземем необходимите мерки. За да потушим своеобразното възпаление, може да приложим върху мястото медикаменти, които съдържат пантенол и антиоксидантни. /lifestyle.bg
Прочетено: 45 пъти

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 216823
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 122373
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Какво представлява слънчевото изгаряне

Мнение от Mozo » вт май 15, 2018 20:36

Колкото и да предупреждават учените, хората не слушат...
ИзображениеИзображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Всичко за здравето”