Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Градинарство - въпроси, мнения и препоръки

Споделен проблем - половин проблем.
Потребителски аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон окт 03, 2016 17:36

Re: Градинарство - въпроси, мнения и препоръки

Мнение от elementaryos »

Малко е рано за картофите, ама ако е хубаво времето- защо не :)
Прочетено: 15922 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Мнение от Mouse »

elementaryos написа:
нед мар 19, 2023 13:17
Малко е рано за картофите, ама ако е хубаво времето- защо не :)
Благодаря! При мен започна да се затопля.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Вчера тук беше яка буря с дъжд и град. Картофите не са покълнали още, но им сложих тунелчето отгоре.
Следващата седмица го дават "студ" и "сняг" :toothy10: та ще избера един ден да запаля печката. Не заради студа, но тази година ми е малко дървесната пепел, а тя ще ми трябва за градината по нататък. С тази "свирепа" зима само три пъти съм я палила :evil4: :evil4:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

И това горе при теб. В града си беше лято цяла зима, как звучи само :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Хич, ама хич не съм съгласна с това време. Ту вали, ту спре, но е облачно. Забравих как изглежда слънцето. Оня ден издебнах в едно легло, което е предвидено за опитно поле и подправки, насадих главеста целина, пащърнак, моркови и цвекло - ако стане нещо - стане :)
Разсадът стои на едно място, не расте - без слънце не става. Доматките трябва да ги пикирам защото вече кръстосаха листенца, но са 4-5 пръста високи. В чуденка съм как да си спася разсада. Селските чушки (Софийска и Ивайловградска капия), които са долу при мен вече 15-и ден май една е поникнала само. Лютите ги изпреварипа, но само 15-тина са на лице :sad: А разсад за люти не се продава.
Имах доста поникнали картофи и направих трета леха. Мислех днес останалите да ги бозна във още една леха, но то вали-спре-вали-ръми-спре-ръми-вали. Как да работя в градината? И май до края на април го дават такова смръчкано. Сериозно се замислям за оранжения, но няма кой да я сглоби. За едни рафтове, пръскачка и сега един сушилник все съседи моля да ги сглобят щот нямам грам инженерне или техническа мисъл. Тази практика за продажби на Икея хич не я одобравам :evil:
Не си е селския, имам предвид градинския труд, за сама жена и то на годинки :sad:
Поне се изжалвах :toothy10: :toothy10:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

То си е за оплакване :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

ОС имим питанка към теб. С какво пръскаш? Аз съм против химията, защото в магазините бол от нея, а и градинката ми е малка. Сега втори път пръскахп всичко с мляко, вода и 2 капки йод. Ще направя разтвор от мая и вода (1 кубче на 10 л.) Не зная дали след това да я разреждам 50:50 или директно с нея да поливам?
Светни ме ти как и с какво поливаш и пръскаш твоя зеленчук, та да си открадна малко опит :)
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

Mouse написа:
чет юни 22, 2023 07:58
ОС имим питанка към теб. С какво пръскаш? Аз съм против химията, защото в магазините бол от нея, а и градинката ми е малка. Сега втори път пръскахп всичко с мляко, вода и 2 капки йод. Ще направя разтвор от мая и вода (1 кубче на 10 л.) Не зная дали след това да я разреждам 50:50 или директно с нея да поливам?
Светни ме ти как и с какво поливаш и пръскаш твоя зеленчук, та да си открадна малко опит :)
Може да те изненадам, но не пръскам с нищо. Есента слагам оборска тор, пролетта прекопавам и това е. Само поливане. И много чистене на трева. Преди години слагахме син камък, но вече не го правя.
А и тази година почти съм я отписал. Вчера садих за 4 път краставици и тикви ( предните пъти от дъжда охлювите ги изядоха) и мисля това да е за последно.
Само дърветата пръскам, но тази година не съм. Всички се поболяха от влагата.
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

При мен зашиба пак град и то яката. Повечето домати са под мрежа, селските чушки - също. Останалото каквото му е писано. Чета по групите за зеленчуци, че след всеки дъжд пръскали с вода защото дъждовете вече са доста киселинни. Мина времето дето казваха момите да мият косите с дъждовна вода :toothy10:
Дори да роди нещо ще е минимално и хилаво. Дърветата и аз не пръскам, не обичам плодове и не ми дреме дали ще родят. Те пък напук до сега все раждат :mrgreen:
Есен и аз слагам оборска тор и прекопавам. Пролет пак ръсна малко преди да мина с фрезата. Слагам по малко и в дупките когато садя, но пръскането и поливането ми е само с натурални неща.
Дано имаме късмет поне за малко чисти домашни продукти :pray:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Откакто съм тук съм имала доста провали в градинарството, но е било по моя вина или от не знание, от неопитност. Тази година е направо черешката на тортата с обратен знак. Колко труд от семенце да стане на разсад и за садене и после като се почна: почти два месеца дъжд и студено време, точно когато са на вън в земята и трява да дръпнат. Сега вече трета седмица безумна жега. Всяка сутрин поливам, но замята на 3-4 см.надолу остава камък. Не извадих лука и днес (снощи за пръв път валя и дори още прикапва) ще се пробвам да събера нещо остаало. Картофите също са още в земята по същата причина. Та ще видя ако мога днес да ги извадя. От над 50 корена домати имам завръз на 10-тина доматчета. Две-три краставици като червеи засукани и две тиквички. Много труд нахалост :сълзи: :сълзи:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

Така е. Тази година в нашия регион не са много добре нещата.
Аз тиквички нямам - така и не поникнаха. Краставиците са ми на по 2- 3см. Още незнам какво ще излезе :mrgreen:
А домати има но са все още зелени. Надявам се до сланите да узрее някой за да ги опитаме поне :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Питането ми е към всички, но май само ОС и малцина ще ми дадат отговор.
На освободената от култури земя сложих оборски тор, прекопах хубаво с права лопата и после ми хрумна да обеззаразя за всеки случай земята. И без очила си направих разтвор с йод, вместо с калиев перманганат и сега голям фал ли е? Нямам спомен йода за какво се ползваше :???:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Против ендемична гуша :mrgreen:

Последната мода е дори тор да не се ползва. Брат ми какви домати направи без тор тази година, малиии =P~ =P~ =P~
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Mozo написа:
пет сеп 08, 2023 01:26
Против ендемична гуша :mrgreen:

Последната мода е дори тор да не се ползва. Брат ми какви домати направи без тор тази година, малиии =P~ =P~ =P~
Аз също не ползвам тор. Пръскала съм само с мляко и съм поливала с мая и течен пилешки тор, който сама си правя. Домат не видях тази година, а миналата не само направих над 100 бурканчета, но и раздавах.
Празна година за мен беше. Без една ябълка или круша, без кайсии и праскови. Сякаш се бяха наговорили да ми правят напук.
Оказа се, че не съм навредила кой знае колко с йода защото по принцип почвите са постни на йод, така че няма да се ядосвам. Станалото - станало.
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не, не, никакви маи, никакви пилешки торове, никакви овчи, нито говежди - никакъв тор. И на мен ми беше странно, ама се получава, уби се от продукция. Смокини, ябълки, домати, каквото насади, всичко изкара :lol: :lol: :lol:
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Лафчета, лични проблеми, въпроси и още”