Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

бат-начо написа:
пет фев 21, 2025 21:52
Mozo написа:
пет фев 21, 2025 17:26
По подразбиране и Mint, ама това е едно от първите неща, които правя, щото на работен компютър, ако не го настроиш да си трие старите, пълни буут дяла и спира да зарежда, та трябва да се буутне от старо ядро, повечето хора не могат да нацелят момента, за да помпат Shift, аз само стоя и обяснявам на слушалките, не е работа. Цъкам си тикчето да си трие всички стари ядра и жми градо. Иначе и един sudo apt autoremove върши работа, ама то е за момента, после пак ще се трупат.
Що си ги оставил без видимост у грубу? ;)
Щото човек се учи докато е жив. Онзи ден се замислих и на брат ми новия лаптоп е с GRUB меню от 1 секунда, та при нужда само да помпа стрелките :lol: :lol: :lol:
Прочетено: 534796 пъти
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

"5" е необходимия максимален минимум. Психология - хем ако се разсееш за секунда, имаш време. А пък ако речеш да натиснеш веднага - виждаш, че има малко секунди и се отказваш да се хабиш. :toothy10:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ааа, не, 1 секунда е повече от достатъчно, защото, ако имаш нужда, просто си играеш със стрелките нагоре надолу и то като стигне до него, таймерът така или иначе спира :)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

На мен 2 сек. за grub timeout са ми повече от достатъчни. Повече от това е изхвърляне и излишна загуба на време.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

:lol: Сега ще го добавя в съветите за Ментата.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб фев 22, 2025 12:50
Ъъъ, къде по-точно противоречи? Ти противоречиш, при това през цялото време :roll:
Да, "противореча си", защото и двамата четете по диагонал и каквото ви е удобно. Само че в уикито ясно си го пише черно на бяло, че трябва да ръннеш mkinitcpio -P "ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ИМА ЪПДЕЙТ НА ЕНВИДИЯ".
А ако те мързи да го правиш ръчно, като мен си инсталираш nvidia-dkms пакета и той си рънва всичко автоматично.

https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA
Early loading

For basic functionality, just adding the kernel parameter should suffice. If you want to ensure it is loaded as early as possible, or you are noticing startup issues (such as the nvidia kernel module being loaded after the display manager), you can add nvidia, nvidia_modeset, nvidia_uvm and nvidia_drm to the initramfs. See Kernel module#Early module loading to learn how to configure your initramfs generator. mkinitcpio users may also need to regenerate the initramfs image every time there is a nvidia driver update
По-ясно от тея големи червени букви не знак как да го кажа. Освен да пробвам на китайски, белким почнете да четете като хората.
Що не пробваш една стандартна ванила арч инсталация на хост машина без нито една от твоите къстъмизации, да ъпдейтнеш драйвъра без да рънваш mkinitcpio -P и да видиш докъде ще стигнеш - най-много до "Started account service" и там ще увисне, а dmesg екранът ще започне да примигва.
После направи друга чиста инсталация без твоите къстъмизации, само че този път вместо чистата енвидия, смени името само на първия пакет и го направи на nvidia-dkms да видиш тогава какво ще се случи автоматично и какво ще стане след рестарта.

То даже и AI ти го казва същото, когато го питаш! :lol:

Изображение

Така че или двамата лъжете като дърти екзотични плодове, или си измисляте, само и само да не признаете, че съм прав, защото същото го пише и в уикито на арч.
Някакси повече вярвам на великия оракул (арч уикито), отколкото на вас двамата по две причини:
• виждал съм лично какво става, когато забравя да рънна mkinitcpio -P ръчно след ъпдейт на ядрото и/ии на драйвъра, независимо дали инсталираната енвидия е просто nvidia ili nvidia-dkms, резултатът е един и същ.
• разработчиците на арч знаят най-добре, макар и понякога да се държат като големи дирници.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Брато, аз не чета, а? Написах ти го, обясних ти го и пак ще ти го напиша, дано този път прочетеш и вденеш:

Когато си с щатното ядро, НЕ трябва да инсталираш dkms, а просто nvidia-open. От ясно по-ясно е написано и показано:

Изображение

Ти понеже обаче си с различно от щатното ядро, трябва да го инсталираш. Ако имаш и щатното и lts, пак трябва да имаш инсталиран dkms. Толкова ли е сложно наистина или Зеро е прав, че нямаш никакво умение за разбиране на елементарен текст?

И какво си ми пльоснал от Early loading? На теб за какво ти е early loading?
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
чет фев 20, 2025 21:39
.....
Никога не ми е пукало нищо, а слушам музика всекидневно по десетина часа :mrgreen:
На мен ми припуква понякога. Мисля, че се досещам от какво е. Понякога миксера сменя режимите или позволява директно зареждане към ALSA. Тогава се получава. Но това е предимно стар софтуер, който ги прави тия номера. :усмивка1:
Валсо написа:
пет фев 21, 2025 20:42
Пукането при локалните файлове го елиминирах, но май хванах причината за пукането при онлайн радиата. Поне вече един час не е пукало на нито една песен и на нито едно радио. Ще потествам още малко да видим, но засега изглежда причината да е в един смотан плъгин в Audacious, който с инсталацията на плеъра си идва активиран: "Промяна честотата на дискретизация". Откакто го изключих вече на никое онлайн радио не пука. Изобщо не знам на кого му е притрябвал този плъгин, та са го оставили включен по подразбиране, но така или иначе ще съхраня новата конфигурация с изключен плъгин и никога повече няма да ме тормози, дори и при евентуални преинсталации на системата. :lol:
Разбира се, този плъгин не беше единствената причина за припукване на звука. Важното е обаче, че няма да се налага да ъпдейтвам ядрото и драйвъра с най-новите, защото енвидия 570.хх.хх е кошмар, когато опреш до събуждане на компа от заспало състояние. :lol:
Знам Мозо какво ще каже по въпроса, но не ме интересува. Ако намеря начин да пачна наличния видео драйвър да работи с най-новия LTS кърнел, ще го направя. Но дотогава си оставаме с перфектната комбинация от кърнел и видео, където няма бъгове: 6.6.36-LTS + 555.58-2.
Важно си е, може да проучиш, когато имаш време. Оказва се, Пиперката и Импулсът имат куп полезни опции.
Например, колко битова да е дълбочината на звука. Честотата на дискретизация е много важна - ако се променя/ресампълва, първо не става толкова лесно и второ имаш загуби. По аудиофилските форуми има полезна и интересна информация.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Абе на някого случвало ли му се е да види такова нещо в терминала с p7zip: казва, че еди-коя-си директория не съществува, а в същото време цялата директория заедно със съдържанието ѝ бива архивирана и си е там? Хем вика, че я няма, хем я архивира. Щом я архивира цялата, не ми пречи да мрънка каквото си иска, просто е странно това.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Абе, не, не ми се е случвало.
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
пон фев 24, 2025 06:22
Абе на някого случвало ли му се е да види такова нещо в терминала с p7zip: казва, че еди-коя-си директория не съществува, а в същото време цялата директория заедно със съдържанието ѝ бива архивирана и си е там? Хем вика, че я няма, хем я архивира. Щом я архивира цялата, не ми пречи да мрънка каквото си иска, просто е странно това.
И на мен не ми се е случвало.
Обаче, обикновено не ползвам p7zip, а 7-Zip през Wine. Знам, че е тъпо и затова съм намислил да променя тази привичка.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Валсо написа:
пон фев 24, 2025 06:22
Тук не, но иначе се е случвало. https://sourceforge.net/p/sevenzip/bugs/2099/ - опитай да го пуснеш с и виж дали няма да спре
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

beggginer написа:
пон фев 24, 2025 21:15
Тук не, но иначе се е случвало. https://sourceforge.net/p/sevenzip/bugs/2099/ - опитай да го пуснеш с и виж дали няма да спре
Не виждам как компресирането само с един тред ще оправи нещо, но ще пробвам.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Имам интересна занимавка :lol: . "Животното" е Lenovo Thinkcentre M81 втора ръка. Има и uefi. Уйн се инсталира в такъв режим. Линукс - не ще. Пробвах различни врътки - не ще гада. Засега измислих как може - с refind. Инсталирам Уйн, инсталирам Мента и накрая, преди рестарта, инсталирам на живата refind, пита де е efi-то и готово. Обаче пък няма никви негови файлове в efi-то, ако река да го махна, май замества /boot/efi/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI (не съм сигурен), та да имам жокер кое как да излъжа.
Засега ще имам и Уйн (пуцам, а с wine не се справям особенно, пък и го сложих пробно). Гледам в нета - не само аз имам такъв проблем и се решава лесно с легаси стартиране. Обаче пък refind-a е гад - Уйн в uefi, Мента - в легаси - и пак пуска кое да е без проблем. Аз пък искам да имам само Линукс в uefi режим на тва животно. Не може да не може. Щом Уйн тръгва безпроблемно.

Това е разпределението и флаговете. Ще се радвам на някои идеи дето не са ми хрумвали.
Изображение

Като се замисля - при стартиране на живо трябва ли в най-долния ред на груб-менюто, за uefi, като цъкна на него да изкара нещо - щото казва, че няма такова и се връща в основното меню?

П.П. Напредък - конфига на refind e в /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/refind.conf.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
вт фев 25, 2025 21:27
Имам интересна занимавка :lol: . "Животното" е Lenovo Thinkcentre M81 втора ръка. Има и uefi. Уйн се инсталира в такъв режим. Линукс - не ще. Пробвах различни врътки - не ще гада. Засега измислих как може - с refind. Инсталирам Уйн, инсталирам Мента и накрая, преди рестарта, инсталирам на живата refind, пита де е efi-то и готово. Обаче пък няма никви негови файлове в efi-то, ако река да го махна, май замества /boot/efi/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI (не съм сигурен), та да имам жокер кое как да излъжа.
Засега ще имам и Уйн (пуцам, а с wine не се справям особенно, пък и го сложих пробно). Гледам в нета - не само аз имам такъв проблем и се решава лесно с легаси стартиране. Обаче пък refind-a е гад - Уйн в uefi, Мента - в легаси - и пак пуска кое да е без проблем. Аз пък искам да имам само Линукс в uefi режим на тва животно. Не може да не може. Щом Уйн тръгва безпроблемно.

Това е разпределението и флаговете. Ще се радвам на някои идеи дето не са ми хрумвали.

Като се замисля - при стартиране на живо трябва ли в най-долния ред на груб-менюто, за uefi, като цъкна на него да изкара нещо - щото казва, че няма такова и се връща в основното меню?
Споко, на прав път си и ще стане. Освен файлове, би трябвало да имаш и директория на ESP (Boot EFI) дялът.
Ако не виждаш директорията, най-вероятно не си монтирал дялът и затова не виждаш файловете и директориите.

Принципно Refind има конфигурационен файл, като разкоментираш някои полета ще ти позволи да зареждаш линукс ядрото. Но може и да си инсталираш GRUB EFI, щом като веднъж стартираш Linux.

Иначе, кой файл ще зареди EFI биосът се определя от самият чип. И вече имаш една програма с която можеш да му кажеш кой файл да зададеш и в какъв ред да ги търси. Казва се „efibootmgr“. Само че не се опитвай през нея да добавяш нови записи - терсене е. GRUB или Refind ще си генерират валидни записи. С програмата можеш да махнеш стари задания или да им разбъркаш реда.
Виж тук: https://www.linuxbabe.com/command-line/ ... r-examples

Опцията на най-долния ред в GRUB менюто за uefi е те вкарва в BIOS-а, след като направи рестарт. Не е много полезна, принципно, същото можеш да го направиш с DEL или F2 клавишите. Но и да влезеш в BIOS-а, там не можеш да направиш кой знае какво по отношение на стартирането.

Относно как да ползваш Refind за Linux, виж тук:
https://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#linux
търси refind.conf за да го управляваш.

И това може да ти е от полза, въпреки че по-добре го разучи от оригиналното обяснение. Този лоудър е малко странен. https://wiki.archlinux.org/title/REFInd
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”