Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Да живеят симлинковете! Най-после успях да излъжа Стийм да се инсталира НЕ на системния дял! При по-стари версии можеше да преименуваш едни файлове и тяхното съдържание и всичко отиваше там, където ти искаш. В новите обаче не може, защото ги връща такива, каквито от валве са му задали по подразбиране. Но със симлинкове нещата станаха както трябва. Архивирах и самите симлинкове за всеки случай. И сега Стийм е досущ като в Бозата - инсталиран там, където аз искам, а не, където то си знае. :lol:
Прочетено: 534804 пъти
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Разбих поредния мит за пакетите в линукс. Понеже имаше много пукане на звука (на моменти припукваше като WRC кола), 'сите викà'а "обнови си алса пакетите". Обнових ги и същият чеп, че даже и по-зле стана. Накрая, както винаги реших да правя каквото аз си знам и нещата се оправиха - свалих си пакетите на алса, които са излезли 1 седмица преди кърнела, който съм инсталирал. Защото е повече от ясно, че този кърнел е билдван спрямо тези едноседмични пакети на алса, няма как да са го билдвали спрямо пакети, които още не са съществували. И да видиш чудо - пукането почти изчезна. Сега припуква веднъж на 2-3 чàса и то само при онлайн радиа, което е странно, но е огромна промяна в сравнение с припукване на всеки 50-60 секунди. Но при локална музика от харда пукане вече няма абсолютно никакво.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
чет фев 20, 2025 18:48
Да живеят симлинковете! Най-после успях да излъжа Стийм да се инсталира НЕ на системния дял! При по-стари версии можеше да преименуваш едни файлове и тяхното съдържание и всичко отиваше там, където ти искаш. В новите обаче не може, защото ги връща такива, каквито от валве са му задали по подразбиране. Но със симлинкове нещата станаха както трябва. Архивирах и самите симлинкове за всеки случай. И сега Стийм е досущ като в Бозата - инсталиран там, където аз искам, а не, където то си знае. :lol:
И какъв е зорът? Що не инсталираш и другите програми на несистемен дял?
Валсо написа:
чет фев 20, 2025 20:51
Разбих поредния мит за пакетите в линукс. Понеже имаше много пукане на звука (на моменти припукваше като WRC кола), 'сите викà'а "обнови си алса пакетите". Обнових ги и същият чеп, че даже и по-зле стана. Накрая, както винаги реших да правя каквото аз си знам и нещата се оправиха - свалих си пакетите на алса, които са излезли 1 седмица преди кърнела, който съм инсталирал. Защото е повече от ясно, че този кърнел е билдван спрямо тези едноседмични пакети на алса, няма как да са го билдвали спрямо пакети, които още не са съществували. И да видиш чудо - пукането почти изчезна. Сега припуква веднъж на 2-3 чàса и то само при онлайн радиа, което е странно, но е огромна промяна в сравнение с припукване на всеки 50-60 секунди. Но при локална музика от харда пукане вече няма абсолютно никакво.
Никога не ми е пукало нищо, а слушам музика всекидневно по десетина часа :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
чет фев 20, 2025 21:39
И какъв е зорът? Що не инсталираш и другите програми на несистемен дял?
Ако са много големи като стийм, определено ще ги линкна другаде. Щот' стийм по едно време беше станал 25 гигабайта и съответно инсталацията ми още малко щеше да стане 50 ГБ. :lol: А т'ва не е Уиндоус, ш'ма 'звиня'аш, дето расте и не спира!
Щот' аз му задавам библиотека по подразбиране на друг дял и той инсталира игрите там, но по незнайни причини протоните и рънтаймовете ги инсталираше в библиотеката по подразбиране: ~/.local/share/Steam. И като инсталираш 5-6-10 вида протони, те ти близо 20 ГБ Стийм. А не ми се вярва да са го оправили това. Репортнах го отдавна, но отговорът им беше, че официално поддържат само дебиан-базирани дистрота и не носели отговорност за това как стийм работел в други дистрибуции. Тоест, любезно ми казаха да го духам. :roll:

Освен това ти вероятно си извадил късмет да ти се падне дъно със звукова карта на риълтек, за която има потвърдени драйвъри и можеш да ги намериш споменати в kernel.org. Докато за моята няма, зарежда се някакъв дженерик драйвър, когато не може да разпознае звуковата карта и оттам почват пуканиците, мъките и врътките да си докараш звука що-годе до това, което трябва да бъде. И понеже заради тоя дженерик драйвър няма 2.1 профил, а има само от 5.1 нагоре, като се опитам да играя "GRID 2" + още няколко игри, част от звука липсва, защото той бива пращан към канали, които са извън 2.1.

Открих защо е пукало на радиата - заради една остаряла и премахната опция в /etc/pulse/daemon.conf: enable-lfe-remixing = yes. Просто я закоментирах по същия начин, по който са закоментирани и другите опции и нещата се оправиха с радиата:

Код: Избери всички

; enable-lfe-remixing = yes
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Моят Steam е 1.1GB и не е никакъв проблем. Протоните са ми на съвсем друг дял, различен от системния. Те са като игри - добавяш нов дял и инсталираш протоните там. Отделно, като изиграеш една игра, триеш и това е, няма защо да се трупат.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет фев 21, 2025 00:17
Моят Steam е 1.1GB и не е никакъв проблем. Протоните са ми на съвсем друг дял, различен от системния. Те са като игри - добавяш нов дял и инсталираш протоните там. Отделно, като изиграеш една игра, триеш и това е, няма защо да се трупат.
Знам, докато бях с ментата, беше така, както казваш. Обаче откакто минах на арч, все си прави каквото си иска. Аз му задавам дял за библиотеката, задавам го по подразбиране, рестартирам стийм и той после си сваля протоните, където той си знае, само игрите отиваха там, където съм задал. И зат'ва сега - инсталация на чисто (с изтрити абс. вс. конфигурации на стийм), принудително е преместен със симлинкове на друг дял, така че и да ги ръга, където него го кефи, все едно. Важното е, че стана моята. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз съм на Arch...
Изображение
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Mozo написа:
Отделно, като изиграеш една игра, триеш и това е, няма защо да се трупат.
По подразбиране, Убунту не трие стари кърнели при ъпдейти. На работния кон веднъж погледнах и имаше 40-тина броя, общо няколко гигабайта :lol:

Разкарах ги, но не съм променял конфигурации. Оставям ги пак да се трупат.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

beggginer написа:
пет фев 21, 2025 14:53
Mozo написа:
Отделно, като изиграеш една игра, триеш и това е, няма защо да се трупат.
По подразбиране, Убунту не трие стари кърнели при ъпдейти. На работния кон веднъж погледнах и имаше 40-тина броя, общо няколко гигабайта :lol:

Разкарах ги, но не съм променял конфигурации. Оставям ги пак да се трупат.
По подразбиране и Mint, ама това е едно от първите неща, които правя, щото на работен компютър, ако не го настроиш да си трие старите, пълни буут дяла и спира да зарежда, та трябва да се буутне от старо ядро, повечето хора не могат да нацелят момента, за да помпат Shift, аз само стоя и обяснявам на слушалките, не е работа. Цъкам си тикчето да си трие всички стари ядра и жми градо. Иначе и един sudo apt autoremove върши работа, ама то е за момента, после пак ще се трупат.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Пукането при локалните файлове го елиминирах, но май хванах причината за пукането при онлайн радиата. Поне вече един час не е пукало на нито една песен и на нито едно радио. Ще потествам още малко да видим, но засега изглежда причината да е в един смотан плъгин в Audacious, който с инсталацията на плеъра си идва активиран: "Промяна честотата на дискретизация". Откакто го изключих вече на никое онлайн радио не пука. Изобщо не знам на кого му е притрябвал този плъгин, та са го оставили включен по подразбиране, но така или иначе ще съхраня новата конфигурация с изключен плъгин и никога повече няма да ме тормози, дори и при евентуални преинсталации на системата. :lol:
Разбира се, този плъгин не беше единствената причина за припукване на звука. Важното е обаче, че няма да се налага да ъпдейтвам ядрото и драйвъра с най-новите, защото енвидия 570.хх.хх е кошмар, когато опреш до събуждане на компа от заспало състояние. :lol:
Знам Мозо какво ще каже по въпроса, но не ме интересува. Ако намеря начин да пачна наличния видео драйвър да работи с най-новия LTS кърнел, ще го направя. Но дотогава си оставаме с перфектната комбинация от кърнел и видео, където няма бъгове: 6.6.36-LTS + 555.58-2.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

От съспенд няма абсолютно никакъв проблем и съм с 570. И престани с твоите събужданици и тъпотии, използвай си компютъра нормално.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет фев 21, 2025 21:30
От съспенд няма абсолютно никакъв проблем и съм с 570
:toothy10: :toothy10: :toothy10:
Я първо разгледай тук, преди да се правиш на голям разбирач:
https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=resume ... com&ia=web
Някои от темите са мои, други не са, но във всички има хора, че даже и хора от екипа на енвидия, които потвърждават проблема и един от тях е пуснал бъг по вътрешния бъг тракер, така че чакаме да го оправят, но кога ще е - не се знае. Засега единственото решение, което намерих, е да принудя драйвъра да се рестартира при събуждане: https://forums.developer.nvidia.com/t/5 ... 7?u=rado84
Този проблем започна от драйвъри с версия 565. До 560 включително са наред, стига да изключиш modeset простотията. А пък при 555.58, с която съм в момента, modeset изобщо не съществува като опция и си се събужда без никакъв проблем, десктопът се поява на мига, не го чакаш 100 години да светне.
Макар че ако скролнеш по-надолу в резултатите на търсачката, виждаш същите бъгове при стари версии на драйвъра при убунту, когато версиите са били 3хх-4хх. Така че тоя проблем със събуждането не е никак нов, просто при RTX сериите е по-масов. 570.86.16 с 1660-ката се събужда без никакъв проблем - как' натисна копче на клавиатурата, десктопът изгрява моментално. Като върна RTX-а и се почва с мизериите.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Mozo написа:
пет фев 21, 2025 17:26
По подразбиране и Mint, ама това е едно от първите неща, които правя, щото на работен компютър, ако не го настроиш да си трие старите, пълни буут дяла и спира да зарежда, та трябва да се буутне от старо ядро, повечето хора не могат да нацелят момента, за да помпат Shift, аз само стоя и обяснявам на слушалките, не е работа. Цъкам си тикчето да си трие всички стари ядра и жми градо. Иначе и един sudo apt autoremove върши работа, ама то е за момента, после пак ще се трупат.
Що си ги оставил без видимост у грубу? ;)
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб фев 22, 2025 01:16
Не се права и никога не съм се правил - пет дни поред с лаптопа, който е с NVIDIA си играх да съспендвам и да будя - нулеви проблеми.
Да, само го заявяваш с голяма убеденост, че щом при теб не се случва нещо, значи всички останали си го измислят, вкл. и екипа на енвидия, които са потвърдили проблема. :roll:
Със същия успех аз мога да кажа, че потвърденият проблем на канелата да не може да включи и управлява два монитора е нечия измислица, само защото аз нямам два монитора и не ползвам тази функция. :roll:
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Аз също нямам никакви проблеми с NVIDIA по отношение на suspend,resume,hibernate. След като инсталирах драйвера на NVIDIA, то пуснах долните сървиси и всичко е точно. Само да припомня, че аз съм един от малкото, които използват комбинацията между Wayland + NVIDIA :lol:

Код: Избери всички

sudo systemctl enable nvidia-{suspend,resume,hibernate}
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”