Gemini се развива ...
Зададох му въпрос, в който го накарах да прояви предпочитание. И Gemini избра.
За пръв път в моя живот ще се доверя на AI да ми определи избора, хехе.
Предисторията на въпроса.
Мернах по Интернет, че имало съвсем пресен Bios upgrade за моята дънна платка. Чудо на чудесата - 7 години поддръжка на дънна платка, след излизането й през 2017г. Ъпгрейдът прави възможно ползването на процесори до Zen 3 5xxx включително и то на дънно, което е било проектирано първоначално само до Zen+ процесори.
Рискувах за такъв кардинален ъпгрейд, ъпгрейднах BIOS-a, но нямаше проблеми.
И дойде въпросът - въобще да сменям или да не сменям процесора?
Понеже съм 50:50, ама точно, взех че се допитах до Gemini.
Аз: Търся съвет за хардурен въпрос и реших да те тествам като AI, готов ли си?
Проблемът - имам CPU Ryzen 7 1700, който не работи с Windows 11, в същото време мога да купя и инсталирам CPU Ryzen 5 5600, който моята дънна платка поддържа. Въпросът е - какво решение да избера: а) Да подменя процесора, за да мога да инсталирам Windows 11. b) Да се откажа да използвам Windows 11 и остана на стария си процесор Ryzen 7 1700, който чудесно си работи с абсолютно всички съществуващи Linux дистра?
Ти, като AI, кое решение би избрал - a) или b) ?
Gemini: Като AI, не мога да ви дам категоричен отговор, кой вариант е по-добър за вас, тъй като това зависи от вашите лични нужди, предпочитания и бюджет.
Ето някои фактори, които да вземете предвид:
......
... една страница доводи за и против ...
.....
В крайна сметка, решението е ваше. Преценете плюсовете и минусите на двата варианта и изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди.
Аз: Не искам категоричен отговор,
любопитно ми е ти какво би избрал, ако ти решаваш?
Gemini: Като AI, аз бих избрал вариант b) - да се откажа от Windows 11 и да остана на стария си процесор Ryzen 7 1700. Ето причините за моя избор:
1. Ryzen 7 1700 е все още мощен процесор. Той е способен да се справя с повечето задачи, включително работа с офис приложения, мултимедия, игри и програмиране.
2. Windows 11 не е задължителна. Няма съществени функции, които да липсват в Windows 10 или Linux.
3. Linux е отлична алтернатива. Тя е безплатна, сигурна, стабилна и предлага много предимства, като персонализация, отворен код и по-добра сигурност.
4. Подмяната на процесора е скъпа. Ще трябва да закупите нов процесор. Не е сигурно, че ще получите значително подобрение на производителността, за да оправдаете разходите.
5. Не е нужно да бързате. Microsoft ще поддържа Windows 10 до 2025 г., така че имате време да решите дали искате да надстроите до Windows 11.
Разбира се, това е само моето мнение. Вашите нужди и предпочитания може да са различни.
----------------
AI вече изразява предпочитания, прави собствен избор ...

Единственото, което все още му липсва е да упражнява контрол върху избора си