1. Защо ми се скапа груб-а и от там инсталацията на Windows-a?

2. Защо под Линукс-а мрежата ми прекъсваше, а някой път и не даваше да се върже. Под Windows няма прекъсвания. Ползваме оптика.
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Щото използваш стара версия на пакетите/ всичко инсталирано на живия диск, барабар със уеб-браузъра. Има и вариант на калпав запис на живия образ. Както и проблемен носител.nnvviiddiiaa написа: ↑нед апр 04, 2021 16:072. Защо под Линукс-а мрежата ми прекъсваше, а някой път и не даваше да се върже. Под Windows няма прекъсвания. Ползваме оптика.
Код: Избери всички
[b]bcdedit /store c:\Boot\BCD[/b]
[b]bcdedit /store c:\Boot\BCD /create /d “тук впишете името на linux ” /application BOOTSECTOR[/b]
връща [b]{ID}[/b] - от типа на [b]{4c05bddc-df6e-11de-8b3c-0019b95ad51c}[/b] - запишете го точно
[b]bcdedit /store c:\Boot\BCD /set {ID} device partition=N:[/b] - дела съдържащ [b]linux.bin[/b]
[b]bcdedit /store c:\Boot\BCD /set {ID} path\linux.bin[/b] -
[b]bcdedit /store c:\Boot\BCD /displayorder {ID} /addlast[/b] - вписва точка към linux в bcd store на последна позиция в списъка. Ако искате на 1. позиция [b]addlast [/b]трябва да е [b]addfirst[/b]
[b]bcdedit /store c:\Boot\BCD /timeout 10[/b] - 10 секунди изчакване за реакция, иначе изпълнява точката по подразбиране, която може да се зададе с
[b]bcdedit /store c:\Boot\BCD /default {ID}[/b]
Какво те кара да мислиш, че като преинсталираш джама, GRUB ще се върне?
Основната причина е че може да няма буут сектор на дяла. Не казвам, че не може да се създаде, но е леко играчка и по принцип няма.
1. Защото BIOS така е проектиран. Да кажем за да пуснеш твоя лоудер, трябва да разкараш предишния. В най-добрия случай, можеш да назориш новия буут лоудър да върши работата и на стария. Така прави Linux по принцип, но в този случай има известна вероятност да се получи пълно говно. Другия вариант е да плюеш на каквото е имало преди това и да запишеш твоя лоудър със само твоята конфигурация. Така прави Windows.nnvviiddiiaa написа: ↑нед апр 04, 2021 16:07.....
1. Защо ми се скапа груб-а и от там инсталацията на Windows-a?![]()
2. Защо под Линукс-а мрежата ми прекъсваше, а някой път и не даваше да се върже. Под Windows няма прекъсвания. Ползваме оптика.
Четем или си пишем ей така по принцип?Fernando Sucre написа: ↑чет юни 23, 2022 12:24Основната причина е че може да няма буут сектор на дяла.
което предполага наличие или предстоящо наличие на bootmgr на тази система!!!bootmgr да се зарежда
Покажи ми, как получи файла linux.bin? Не се заяждам!
Това е нестандартна инсталация на Linux и доста пипкава процедура за да не се обърка новак в Linux.1. When installing the boot loader, install it on your /boot partition rather than the MBR. For details on doing this with GRUB, see GRUB/Tips and tricks#Install to partition or partitionless disk, for Syslinux, see the note at Syslinux#Manual install, for LILO see LILO#Install to partition or partitionless disk.
2. Make a copy of the VBR:
dd if=/dev/disk of=/path/to/linux.bin bs=512 count=1
where /dev/disk is the path of the partition on which your bootloader is installed and /path/to/ is the mounted filsystem on which you want the copy to be readable by the Windows bootloader.