Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Предложете як Линукс.

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Re: Предложете як Линукс.

Мнение от petie »

Валсо написа:
пон ное 04, 2019 18:06
petie написа:
нед ное 03, 2019 23:00
Не е точно така освен ако не ползваш външи за дистрото пакети или от сорс
Еми за Даебиан ще трябва да ползваш външни пакети за дистрото, ако искаш да му сложиш среда, различна от тази, с която се предлага. Веднъж пробвах нещо подобно с Мента 18.3, която идва по подразбиране с Канела. Инсталирах ѝ Мокша среда, за да я пробвам. Инсталирането мина ОК, ама като реснах компа, за да вляза в новата среда - хой, повече не видях Мента и трябваше да я преинсталирам.
Даже и в Арч не е добре мешането на две среди. Примерно в Канелата да ползваш софтуер от КДЕ - ОК, работи без проблем. Ама ако инсталираш и КДЕ като отделна среда, ела да видиш тогава какъв миш-маш става и после почти всичко спира да работи, програми от двете среди се мешат и един път текстов файл ти тръгва с GEdit, после изведнъж решава, че трябва да тръгне с Катето... Абе, пълен буламач! Зат'ва - инсталация само с по една среда и да ти е мирна главата! ;)
Айде бе, Дебиан има 20 среди в репотата даже Спарки ги ползва, е вече ако искаш най новите среди е друг въпроса
Прочетено: 4057 пъти
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

petie написа:
пон ное 04, 2019 21:29
Айде бе, Дебиан има 20 среди в репотата
А колко от тях са официално поддържани и се инсталират без притеснения? Щото то и в репотата на Арч има абсолютно всички известни среди, ама официално поддържаните са по-малко. За останалите не ти дават гаранция, че ще работят. :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

petie написа:
нед ное 03, 2019 22:16
На всяко дистро можеш да си туриш която среда те кефи, аз му препоръчвам да види Спарки по което бат начо се е зарибил
Точно пък по Спарки не съм се зарибил. Гледам какво има в хранилищата им (не само на Спарки), те са стари и авторитетни дистра, слагам си Дебиан-база, слагам му XFCE и все още не съм избистрил дали да се кача на Сид заради по-новия софтуер или да остана на Стабилния.
Освен това още е в план, щото не съм метнал инфото от харда на външен носител, така че още съм с Xubuntu, на единия дял с xfce-4.14, на другия - със сладостите от 4.14, но все още непораснало и "синьо" (ppa:unit193/xfce).
Селски, Начо Селски.
hot_bastard
Начинаещ
Регистриран: нед ное 03, 2019 19:31

Мнение от hot_bastard »

бат-начо написа:
пон ное 04, 2019 19:06
hot_bastard написа:
нед ное 03, 2019 21:31
Debian е с вкус на лайно, това ти го гарантирам, само го инсталирай и виж на какво прилича, а пробвах всички графични среди :thumbright:
Не си, това пък ти го гарантирам аз! И веднага каза с това изречение, точно обратното на това, което Мозо се опитваше да каже.
Таман викам, я, "интересна" тема, дай да каза antix за цвят... Ама ще я гледам само, май, вече.
GNOME Cinnamon KDE ми стигат, МАТЕ-БАТЕ, Хфсе и т.н. няма да коментирам, че отиваме на дизайн стил Windows 95. Първите 3 среди които споменах не са никак зле, просто в Дебиан са грозни, в Убунту и Минт са по-хубави, явно са се постарали хората да ги украсят, в Дебиан явно има някаква странна философия която аз не я разбирам, нито пък искам да я разбирам.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Всяка една среда може да се настрои по различни начини. Дори и в Mint, ако инсталираш друга, тя ще изглежда грозно, защото няма интеграция, няма икони, няма теми, гола е като пушка. Нормално е Cinnamon да изглежда добре в Mint, при положение че това им е основната графична среда. В същото време където и другаде да го инсталираш, ще трябва да си го настроиш, защото ще изглежда ужасно и това е логично. Хората ти я дават в дефолтен вид, няма откъде да знаят теб коя тема ще те кефи или какви икони, така че няма нищо странно при Debian. Така е при всяка една дистрибуция.
Изображение
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Докато се водят по такива мантри, никой няма да ползва Дебиан, ако въобще това ги интересува, да не говорим, че освен грозния интерфейс, дори безжичната връзка не работи защото драйверите за Wi-Fi не били "свободни", ето това дори не знам как да го коментирам, тези явно са хардкор нърдове и си живеят в някакъв техен свят в паралелна вселена :evil3: поне да кажат, че е за сървъри и да пратят хората имащи нужда от десктоп към Убунту или Минт :съгласен:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Нищоне си разбрал, отново пак ще трябва да го пиша - която и друга среда да инсталираш, освен официалната, на която и да е дистрибуция, то тя ще изглежда грозно, защото идва в суров вид. Това няма нищо общо с Debian. И се поинтересувай какво значи proprietary драйвъри. Те нямат право да ти ги инсталират без твоето съгласие. Не, че не искат, нямат право поради лицензионни съображения.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

hot_bastard написа:
вт ное 05, 2019 11:12
в Дебиан явно има някаква странна философия която аз не я разбирам, нито пък искам да я разбирам.
И аз не съм сигурен каква е точно, но от личните ми наблюдения бих казал, че е нещо от рода на "стига да работи стабилно, няма проблем да е старо и/или грозно".
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

hot_bastard написа:
вт ное 05, 2019 11:12
GNOME Cinnamon KDE ми стигат, МАТЕ-БАТЕ, Хфсе и т.н. няма да коментирам, че отиваме на дизайн стил Windows 95. Първите 3 среди които споменах не са никак зле, просто в Дебиан са грозни, в Убунту и Минт са по-хубави, явно са се постарали хората да ги украсят, в Дебиан явно има някаква странна философия която аз не я разбирам, нито пък искам да я разбирам.
Наистина ли?
Моят прекалено грозен Гноме десктоп изглежда така:

Изображение

Изображение

Изображение
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Значи или си плащаш и ползваш наготово (Мак) или слагаш Дебиан и почваш да го нагласяш :)
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

hot_bastard написа:
вт ное 05, 2019 17:35
Значи или си плащаш и ползваш наготово (Мак) или слагаш Дебиан и почваш да го нагласяш :)
Корекция:
Значи или си плащаш и ползваш наготово (Мак) или слагаш кое да е Linux дистро с Gnome и почваш да го нагласяш по твой вкус.

Ако търсиш нещо наготово и да ти хареса на 100% всичко - няма да намериш такова дистро.
И аз съм третият пореден, който ти го казва у тази тема.
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Въпроса е базови неща да са наред - шрифтовете да са четими, иконите да не са от 90те години, и безжичната връзка да работи, тва за "свободните" драйвери си е чисто хардкор нърдщина, не е проблема с лиценза защото навсякъде другаде работи.
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Забравих - и анимациите в Гнома са мега бавни и лагави, все едно компютъра е забил, в Кде няма такова нещо, там са супер smooth :roll:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

hot_bastard написа:
вт ное 05, 2019 17:58
Забравих - и анимациите в Гнома са мега бавни и лагави, все едно компютъра е забил, в Кде няма такова нещо, там са супер smooth :roll:
В чистия Гном - да, но в Канелата много неща от Гнома са оправени.
Потребителски аватар
Nico
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет авг 29, 2019 19:22

Мнение от Nico »

hot_bastard написа:
вт ное 05, 2019 17:35
Като ти гледам коментарите,ти вече си готов да плащаш.Не виждам защо трябва да се чудиш още.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”