А KDE 3.4 е легенда беше на светлини години от Windows 98/2000 GNOME 2.38 също беше добре докато не го окепезиха от Каноникал
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
Re: Линукс лафче
- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Странни неща стават със SMP, които не мога да си обясня. Като избера този изходен драйвър

филмът звучи прекрасно. А ако избера само "алса", вади звук като от китайски колонки за 5 лв. Странното е, че на Audacious съм му задал да ползва "алса" и вади брутален звук и бас, а ако избера "пулс", тогава пък музиката започва да звучи като от колонки за 5 лв.

филмът звучи прекрасно. А ако избера само "алса", вади звук като от китайски колонки за 5 лв. Странното е, че на Audacious съм му задал да ползва "алса" и вади брутален звук и бас, а ако избера "пулс", тогава пък музиката започва да звучи като от колонки за 5 лв.

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Днеска инсталирах Мента 19.2 във виртуалка, за да извадя една икона и ми направи впечатление, че в хоум директорията нямаше файл .bashrc. Та се чудя... Ментата къде си търси този файл и изобщо биха ли могли да се ползват alias-и там? Не че ще хвана да пробвам на реалната машина, особено след като тази Мента ми прее*а MBR-а, ама все пак ми е интересно хипотетично как някой би ползвал къстъм команди при липсата на .bashrc. 

Преди да стане използването на apt-командата толкова популярно, в Ментата имаше alias, че apt е apt-get. Даже аз първоначално мислех, че се е наложил техния alias, а то излезе друга историята ...
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Преди около месец предложих на разработчика на SMPlayer да позволят отрицателен вертикален отстъп за субтитрите, защото при някои филми въпреки добавянето на черни ивици, субтитрите не искат да слязат по-надолу от някакво ниво - примерно границата, където изображението свършва. Пример за такъв филм е "Денят на независимостта" от 96-та. Днес имаше ъпдейт на SMP и сега гледам, че са разрешили това, което предложих.
Това ако беше POT Player или някой от стотиците плеъри за боза, сигурно щях да чакам 2 години да се сетят да ми одобрят предложението, а за добавянето му да не говорим...
Това ако беше POT Player или някой от стотиците плеъри за боза, сигурно щях да чакам 2 години да се сетят да ми одобрят предложението, а за добавянето му да не говорим...

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Реших да проверя каква РАМ заема 7zip при екстремно ниво на компресия и установих, че това ниво не е за машини с малко памет.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
На 7z никога не можеш да задоволиш нуждата от оперативна памет. Като пуснеш на повече ядра и ако е някой голям файл, нещата приключват доста бързо. Пълнил съм всичките си 32GB...

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Показаното на скрийншота е CLI 7zip. Него не знам дали мога да го пусна на повече ядра, той би трябвало сам да си ги открива и да ги ползва.
Досега най-голямото, което съм компресирал с екстремното ниво е папка с 19-гигабайтова игра (ей така, за проверката, не че ми е притрябвала компресирана) и приключи за около 40 мин., а изходният файл стана 8.27 ГБ. Тогава не проверих колко РАМ е ползвало, но ще взема пак да го направя, да видим дали ще запълни всичката свободна РАМ.

-
- Пристрастéн
- Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00
Е нали това е идеята на 7z - неограничена RAM за печелене на време за компресия.
Ако искаш да пестиш RAM за сметка за доста повече време - ползвай xz със собствен зададен лимит на памет, ако макс 20% по подразбиране RАМ ти се вижда много. XZ има същата компресия като 7z та и по-добра.
Ако пък искаш хептен да пестиш памет - тогава bzip2, няма да отлепиш от 0% RAM.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Нямам никаква идея защо някой ще се мъчи да използва конзола при наличието на това

Само внимаваай с настройките, щото е хала. Тези, които съм направил аз са препоръчителни и пак не можеш да архивираш нещо по-голямо от 10GB. За по-големи неща PeaZip с максимална 7z компресия, но архивите стават мааалко по-големи. Там вече ограничение в размера няма, щото са му по-лабави настройките.

Само внимаваай с настройките, щото е хала. Тези, които съм направил аз са препоръчителни и пак не можеш да архивираш нещо по-голямо от 10GB. За по-големи неща PeaZip с максимална 7z компресия, но архивите стават мааалко по-големи. Там вече ограничение в размера няма, щото са му по-лабави настройките.

А как се казва програмката която показваш на снимката ?Mozo написа: ↑нед ное 03, 2019 18:53Нямам никаква идея защо някой ще се мъчи да използва конзола при наличието на това![]()
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Аз няма какво да пестя РАМ, все пак имам 32 ГБ. Просто с един френд се заговорихме по Телеграм за 7z и ми стана интересно каква РАМ ползва, докато архивира.Тамболианеца написа: ↑нед ное 03, 2019 18:49Е нали това е идеята на 7z - неограничена RAM за печелене на време за компресия. Ако искаш да пестиш RAM за сметка за доста повече време - ползвай xz със собствен зададен лимит на памет, ако макс 20% по подразбиране RАМ ти се вижда много. XZ има същата компресия като 7z та и по-добра. Ако пък искаш хептен да пестиш памет - тогава bzip2, няма да отлепиш от 0% RAM.![]()
"Това" стига само до "Ултра", а освен това е 2 пъти по-бавно от CLI. Понеже най-често си бекъпвам папката с настройки на Лисицата, която неархивирана е с размер 442 МБ, именно за нея мога да ти кажа веднага: CLI с екстремно ниво на компресия я архивира за около 28 сек. (засичал съм го с хронометъра на телефона), а на GUI за Бозиндоус му трябва повече от 1 минута, независимо какви настройки му направя, стига да е "Ултра".
Отделно от това, като тръгна да си бекъпвам папката с настройки, трябва всеки път да браузвам до нужното място, където да се съхрани файлът. А със CLI ми е по-лесно, защото в един alias задавам целта само веднъж и после е достатъчно да напиша alias-а в терминала - "ffbackup" и изходният файл отива там, където трябва. Даже не ме и пита дали искам да замести предишния файл, а направо го замества, което е много добре, защото аз не искам да ме пита.
Код: Избери всички
#backup aliases
alias ffbackup="7z a /media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/BROWSERS/FIREFOX/FF-61.0.1-Linux/dot-mozilla.7z .mozilla -mx && exit" # -mx for extreme compression, -m9=lzma2 for maximum compression
alias tbbackup="7z a /media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/BROWSERS/THUNDERBIRD/for-linux/dot-thunderbird.7z .thunderbird -mx && exit"
alias discordbackup="7z a '/media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/MESSENGERS/DISCORD/dot-config-discord.7z' /home/rado/.config/discord -mx && exit"
alias delugebackup="7z a '/media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/TORRENT CLIENTS/DELUGE/deluge-config.7z' /home/rado/.config/deluge -mx && exit"
-
- Пристрастéн
- Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00
Мога да ти изброя поне 10 причини защо, но ще се спра единствено на една по-особена 11-та причина - древното пророчество Тамбо: 5 години след изчезването на доминантния конзолен команден интерфейс върху машините хората ще станат техни роби.

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 3 Отговори
- 1352 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
нед фев 02, 2025 18:00
-
-
Линукс Минт 22 Канела
от бат-начо » вт юли 02, 2024 16:42 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 16 Отговори
- 4294 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон сеп 23, 2024 21:01
-
-
-
[инфо] Как да си върнем runlevel 3 в линукс
от Валсо » пет дек 27, 2024 22:53 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 328 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
нед дек 29, 2024 01:17
-
-
-
ScreenRec - програма за запис на екран в Линукс
от beggginer » ср ное 27, 2024 18:11 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 28 Отговори
- 5246 Преглеждания
-
съб дек 14, 2024 20:03
-
-
-
Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон
от Montoya » пон сеп 23, 2024 06:57 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 21 Отговори
- 4631 Преглеждания
-
пет сеп 27, 2024 11:15
-