Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Проблем с гасенето на лаптопа [РЕШЕНА]
Проблем с гасенето на лаптопа
Имам проблем когато реша да си лягам и гася лаптопа. Затворени са всички табове, с мишката на старт менюто и до тук .... започва едно чакане, хайде втори, трети път. Понякога се появи менюто и изчезне за част от секундата. След известно цъкане успява се задържи на екран, за да цъкна върху "ябълката" и пак започва едно чакане .... снощи така ми писна, че го загасих с копчето. Знам, че не е хубаво за компа, но не мога да го чакам по половин час преди лягане, та да имам време он да стопли какво се иска от него. Та туй от що е? И може ли да се оправи?
Прочетено: 4304 пъти
spoiler:
Плъхолюбител

Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!

- Tsurugi
- VIP
- Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10
Re: Проблем с гасенето на лаптопа
Имаш процес/демон който продължава да работи и ти бави спирането на машината
Каква е тая "ябълка", какви са тия зарзавати
Каква среда ползваш
Откога наблюдаваш тази аномалия
Правила ли си нещо, щракала ли си нещо
За да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:
или пък тази:

Код: Избери всички
$ sudo init 0
$ sudo shutdown -P now
OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>
剣リナックスをとともに武士
Предлагам да за затваряш капака и да лягаш.
Така няма да се изгаси, но ще се приспи, което е почти същото
Така няма да се изгаси, но ще се приспи, което е почти същото
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Tsurugi
- VIP
Почти същото, не е равносилно на същото, хибернацията е гомно под Линукс, но същото важи и за уйното.
剣リナックスをとともに武士
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Доколкото помня май бях помолен при затваряне на капака да не се случва нищо, но може и да бъркам 

- Tsurugi
- VIP
Ама Мишлето иска да го гаси през менюто
, а не да хлопа капандурата 

剣リナックスをとともに武士
Да, всяка вечер си го гася. "Ябълката" казвам на онова копче дето извиква менюто с рестарт, затваряне > най от долу в ляво. Всеки уред го има, кръгче с една вертикална чертичка (прилича на ябълка с дръжка).Tsurugi написа:Ама Мишлето иска да го гаси през менюто, а не да хлопа капандурата
Тсу, тези команди за какво ми ги даваш? Не разбрах. Какво е и ГПИ? Аз терминологията не знам, вие с абревиатури ми говоритеЗа да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:

Започна да го прави от около седмица като с всеки ден се влошаваше положението. Чак когато пуснах темата се сетих, че не е чистен отдавна и го изчистих, рестартирах след това и довечера ще видя дали пак ще бави.
Плъхолюбител

Чипсета на южния мост е пред изгаряне. От там идат и проблемите от предишните теми на Мишлето.
Мишле, събирай пари за лаптоп. Едно Lenovo ThinkPad T420 струва около 350лв (втора ръка) и ще се родиш с него.
Мишле, събирай пари за лаптоп. Едно Lenovo ThinkPad T420 струва около 350лв (втора ръка) и ще се родиш с него.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Кофти ми прозвуча ДиDiananet написа:Чипсета на южния мост е пред изгаряне. От там идат и проблемите от предишните теми на Мишлето.

Плъхолюбител

Лаптопа ще го доставят безплатно до теб. Всъщност до Мо или до някой от нас. Преинсталираме го и ти го пращаме. А коректни фирми има няколко. Даже днес пристигна при мен едно Lenovo X131e. Слагам му Манджарото и в петък го засилвам за Гърция. Така, че ти събери парите, а ние лаптопа ще го намерим.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Тези команди гасят компютъра от терминала. ГПИ е Графичен Потребителски Интерфейс .Mouse написа:Да, всяка вечер си го гася. "Ябълката" казвам на онова копче дето извиква менюто с рестарт, затваряне > най от долу в ляво. Всеки уред го има, кръгче с една вертикална чертичка (прилича на ябълка с дръжка).Tsurugi написа:Ама Мишлето иска да го гаси през менюто, а не да хлопа капандурата
Тсу, тези команди за какво ми ги даваш? Не разбрах. Какво е и ГПИ? Аз терминологията не знам, вие с абревиатури ми говоритеЗа да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:![]()
Започна да го прави от около седмица като с всеки ден се влошаваше положението. Чак когато пуснах темата се сетих, че не е чистен отдавна и го изчистих, рестартирах след това и довечера ще видя дали пак ще бави.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Tsurugi
- VIP
Какво общо има хардуерният бутон с менютоMouse написа:Да, всяка вечер си го гася. "Ябълката" казвам на онова копче дето извиква менюто с рестарт, затваряне > най от долу в ляво. Всеки уред го има, кръгче с една вертикална чертичка (прилича на ябълка с дръжка).Tsurugi написа:Ама Мишлето иска да го гаси през менюто, а не да хлопа капандурата

Написал съм пределно ясно за какво ти ги давамMouse написа:Тсу, тези команди за какво ми ги даваш? Не разбрах. Какво е и ГПИ? Аз терминологията не знам, вие с абревиатури ми говоритеTsurugi написа:За да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:![]()

剣リナックスをとともに武士
Това в червеното ми е на японскиКазваш че не ти се отваря менюто, после че когато маркираш опцията за гасене от менюто, седиш и чакаш, та какво общо има между хардуерния бутон и софтуерното гасене на машината, пак да попитам![]()
Зададох ти и други въпроси, нещо правила ли си, каква среда ползваш, Канелата, МАТЕ

Това "ябълка" съм го чувала от милион хора, когато са обяснявали не само на мен, чувала съм го толкова пъти, че е бутон за пускане и гасене - написах го с убеждението, че веднага ще се сетите за кой бутон говоря. Има го на всяка прахосмукачка дори.
И, да - разбрах - с тези команди като ги изпиша в терминала, ще се изключи.
Така че не се ядосвай. Толкова си мога. Проблемът ми не е как да го спра, а защо бави така.
Плъхолюбител

- Tsurugi
- VIP
Не се ядосвам, поне не си ти причината за това, леко съм изнервен от бачкането и реагирам по-рязко. Това което ти е на "японски" - хардуерно гасене=натискаш "ябълката" ; софтуерно гасене=през опциите в менюто. Казах вече каква е причината, имаш процес/демон, който продължава да работи и по тази причина, машината ти се бави при изключване. Може много лесно да се разбере кой е този демон и да се суспендира, но аз не се наемам с подобна задача, ще има да пиша и обяснявам до другата седмица, ако машината беше пред мен е работа за две минути. Ако на Моз му се занимава, може да погледне кой е този процес и да му резне грацмуля, ако ли не, то ще караш така. Това при положение че хипотезата на Ди не е вярна, защото може да е, така че всички проблеми в последно време да се дължат на проблем от хардуерно естество и лаптопът да реве за сервиз, пак въпрос на който не може да се даде еднозначен отговор от дистанция. Няма нужда да рестартираш машината, изпълни долната команда и копирай изхода от нея тук:
$ env | grep DESK
剣リナックスをとともに武士
mouse@mouse ~ $ env | grep DESK
DESKTOP_SESSION=cinnamon
GNOME_DESKTOP_SESSION_ID=this-is-deprecated
XDG_SESSION_DESKTOP=cinnamon
XDG_CURRENT_DESKTOP=X-Cinnamon
mouse@mouse ~ $
Плъхолюбител

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Два самолета от Швеция удрят рамо за гасенето на пожарите у нас
от Mozo » чет авг 01, 2024 14:41 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 73 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет авг 01, 2024 14:41
-
-
-
Два самолета от Испания също ще помагат при гасенето на пожарите
от Mozo » пет юли 19, 2024 15:53 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 59 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет юли 19, 2024 15:53
-
-
-
Френски самолети помагат за гасенето на пожара по границата с Гърция
от Mozo » пон юли 29, 2024 14:40 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 48 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон юли 29, 2024 14:40
-
-
-
Превръщане на МБР Арч в ЕФИ за лаптопа
от Валсо » пет май 23, 2025 21:00 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 215 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
чет юни 05, 2025 12:21
-
-
-
Голям пожар до магистрала "Струма" между Кресна и Сандански, гасенето е трудно, търсят хеликоптер
от Mozo » вт юли 30, 2024 13:40 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 75 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт юли 30, 2024 13:40
-