Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Проблем с гасенето на лаптопа  [РЕШЕНА]

feed Всякакви програми и проблемите свързани с тях.
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Проблем с гасенето на лаптопа

Мнение от Mouse »

Имам проблем когато реша да си лягам и гася лаптопа. Затворени са всички табове, с мишката на старт менюто и до тук .... започва едно чакане, хайде втори, трети път. Понякога се появи менюто и изчезне за част от секундата. След известно цъкане успява се задържи на екран, за да цъкна върху "ябълката" и пак започва едно чакане .... снощи така ми писна, че го загасих с копчето. Знам, че не е хубаво за компа, но не мога да го чакам по половин час преди лягане, та да имам време он да стопли какво се иска от него. Та туй от що е? И може ли да се оправи?
spoiler:
Сега ако с две мнения се оправят нещата (както с таблета) и напишете "решена", ще ям бой за тези теми с по няколко поста под тях. Ама Мозо рече: "пускай тема"!
Прочетено: 4304 пъти
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP
Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10

Re: Проблем с гасенето на лаптопа

Мнение от Tsurugi »

Имаш процес/демон който продължава да работи и ти бави спирането на машината :evil3: Каква е тая "ябълка", какви са тия зарзавати :?: :-s :!: Каква среда ползваш :?: Откога наблюдаваш тази аномалия :?: Правила ли си нещо, щракала ли си нещо :?: За да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:

Код: Избери всички

$ sudo init 0
или пък тази:

$ sudo shutdown -P now

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Предлагам да за затваряш капака и да лягаш.
Така няма да се изгаси, но ще се приспи, което е почти същото
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Почти същото, не е равносилно на същото, хибернацията е гомно под Линукс, но същото важи и за уйното.

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Доколкото помня май бях помолен при затваряне на капака да не се случва нищо, но може и да бъркам 8-[
Изображение
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Ама Мишлето иска да го гаси през менюто :evil3: , а не да хлопа капандурата :idea:

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Tsurugi написа:Ама Мишлето иска да го гаси през менюто :evil3: , а не да хлопа капандурата :idea:
Да, всяка вечер си го гася. "Ябълката" казвам на онова копче дето извиква менюто с рестарт, затваряне > най от долу в ляво. Всеки уред го има, кръгче с една вертикална чертичка (прилича на ябълка с дръжка).
За да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:
Тсу, тези команди за какво ми ги даваш? Не разбрах. Какво е и ГПИ? Аз терминологията не знам, вие с абревиатури ми говорите :roll:
Започна да го прави от около седмица като с всеки ден се влошаваше положението. Чак когато пуснах темата се сетих, че не е чистен отдавна и го изчистих, рестартирах след това и довечера ще видя дали пак ще бави.
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член
Регистриран: съб фев 28, 2015 10:45

Мнение от Diananet »

Чипсета на южния мост е пред изгаряне. От там идат и проблемите от предишните теми на Мишлето.
Мишле, събирай пари за лаптоп. Едно Lenovo ThinkPad T420 струва около 350лв (втора ръка) и ще се родиш с него.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Diananet написа:Чипсета на южния мост е пред изгаряне. От там идат и проблемите от предишните теми на Мишлето.
Мишле, събирай пари за лаптоп. Едно Lenovo ThinkPad T420 струва около 350лв (втора ръка) и ще се родиш с него.
Кофти ми прозвуча Ди :sad: Дори да събера парите някога с кой ще отида да го купя. По нета е още по-зле защото няма да знам какво и читаво нещо ли са ми изпратили.
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член
Регистриран: съб фев 28, 2015 10:45

Мнение от Diananet »

Лаптопа ще го доставят безплатно до теб. Всъщност до Мо или до някой от нас. Преинсталираме го и ти го пращаме. А коректни фирми има няколко. Даже днес пристигна при мен едно Lenovo X131e. Слагам му Манджарото и в петък го засилвам за Гърция. Така, че ти събери парите, а ние лаптопа ще го намерим.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Mouse написа:
Tsurugi написа:Ама Мишлето иска да го гаси през менюто :evil3: , а не да хлопа капандурата :idea:
Да, всяка вечер си го гася. "Ябълката" казвам на онова копче дето извиква менюто с рестарт, затваряне > най от долу в ляво. Всеки уред го има, кръгче с една вертикална чертичка (прилича на ябълка с дръжка).
За да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:
Тсу, тези команди за какво ми ги даваш? Не разбрах. Какво е и ГПИ? Аз терминологията не знам, вие с абревиатури ми говорите :roll:
Започна да го прави от около седмица като с всеки ден се влошаваше положението. Чак когато пуснах темата се сетих, че не е чистен отдавна и го изчистих, рестартирах след това и довечера ще видя дали пак ще бави.
Тези команди гасят компютъра от терминала. ГПИ е Графичен Потребителски Интерфейс .
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Mouse написа:
Какво общо има хардуерният бутон с менюто :?: :!: Не разбираш моята терминология, а аз откъде по дяволите да знам че викаш на бутона "ябълка", ммм :?: :!: Казваш че не ти се отваря менюто, после че когато маркираш опцията за гасене от менюто, седиш и чакаш, та какво общо има между хардуерния бутон и софтуерното гасене на машината, пак да попитам :?: :-k Зададох ти и други въпроси, нещо правила ли си, каква среда ползваш, Канелата, МАТЕ :?: :wave: :!: Глас в пустиня, аз не съм врачка...
Mouse написа:
Tsurugi написа:За да го стопираш без да ползваш ГПИ-то, то отваряш терминала и ползваш долната команда:
Написал съм пределно ясно за какво ти ги давам :evil3: , не е за да вариш супа с тях :-s , а за да спреш компютъра през команден ред в терминала :evil3: Терминал, мисля че изяснихме какво е и как се ползва :evil3: , та дори го ползва няколко пъти вече :idea: :arrow: , кое му е сложното :-s :wave: :-k Относно ГПИ-то, то грешката е моя, не съобразих че ще те объркам, това е всичко което виждаш по системата и щракаш по него, прозорци, менюта, опции, надписи, хиксчета и прочие цигания и шарения :evil3: :съгласен:

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Казваш че не ти се отваря менюто, после че когато маркираш опцията за гасене от менюто, седиш и чакаш, та какво общо има между хардуерния бутон и софтуерното гасене на машината, пак да попитам :?: :-k Зададох ти и други въпроси, нещо правила ли си, каква среда ползваш, Канелата, МАТЕ
Това в червеното ми е на японски :???: И не, нищо не съм пипала. Винаги когато дори само да подозирам, че съм цъкнала някъде по погрешка първо това го пиша. Ползвам това, което Мозо е сложил. Линукс .... нещо си? Не е Канела, само това знам. Не мога да ти кажа, той като се включи ще пише. Или трябва да рестартирам лаптопа и пак не е сигурно, че толкова бързо ще успея да препиша точно кой Линукс е.
Това "ябълка" съм го чувала от милион хора, когато са обяснявали не само на мен, чувала съм го толкова пъти, че е бутон за пускане и гасене - написах го с убеждението, че веднага ще се сетите за кой бутон говоря. Има го на всяка прахосмукачка дори.
И, да - разбрах - с тези команди като ги изпиша в терминала, ще се изключи.
Така че не се ядосвай. Толкова си мога. Проблемът ми не е как да го спра, а защо бави така.
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Не се ядосвам, поне не си ти причината за това, леко съм изнервен от бачкането и реагирам по-рязко. Това което ти е на "японски" - хардуерно гасене=натискаш "ябълката" ; софтуерно гасене=през опциите в менюто. Казах вече каква е причината, имаш процес/демон, който продължава да работи и по тази причина, машината ти се бави при изключване. Може много лесно да се разбере кой е този демон и да се суспендира, но аз не се наемам с подобна задача, ще има да пиша и обяснявам до другата седмица, ако машината беше пред мен е работа за две минути. Ако на Моз му се занимава, може да погледне кой е този процес и да му резне грацмуля, ако ли не, то ще караш така. Това при положение че хипотезата на Ди не е вярна, защото може да е, така че всички проблеми в последно време да се дължат на проблем от хардуерно естество и лаптопът да реве за сервиз, пак въпрос на който не може да се даде еднозначен отговор от дистанция. Няма нужда да рестартираш машината, изпълни долната команда и копирай изхода от нея тук:

$ env | grep DESK

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »