Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

AI при Linux

feed Всякакви програми и проблемите свързани с тях.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: ,AI при Linux

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
пет фев 28, 2025 03:38
Ох, да, бе, то много трудно да добавиш 5 символа към името на основния пакет, а зависимостите после сами си се свалят и инсталират. :roll:
Да, само дето няма нужда да правиш нищо - нито да настройваш early loading, нито дори не трябва да инсталираш dkms, именно за това спорехме, не се прави на паднал от Марс. Чисто и просто:

Код: Избери всички

pacman -Syu nvidia
Прочетено: 2469 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

Mozo написа:
пет фев 28, 2025 11:28
именно за това спорехме, не се прави на паднал от Марс.
Той не иска да си признае пред себе си, защото като се върне назад и види какви ми ги е писал, ще го хване срам. :lol:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет фев 28, 2025 11:28

Код: Избери всички

pacman -Syu nvidia
Ти си забравил защо започнах да правя нещата по моя начин, ама аз не съм. В началото, което беше през Май 2019, когато за първи път успешно инсталирах ванила арч на компа, следвайки твоите инструкции, инсталирах арч с канела и там също написах само "nvidia", като очаквах (пак според твоите инструкции) този пакет да си свали всичките зависимости сам. Ама х*й - като дойде време да стартира, увисна на едно от всичките dmessages - не съм сигурен, но мисля, че беше [OK] Started Account Services и после започна да примигва. След много часове в ровене през живота среда, се установи, че "nvidia" не сваля всичко, което трябва за подкарването на десктопа и трябва ръчно да си напишеш пакетите един по един. И дотук добре - подкарахме десктопа. Обаче при първия ъпдейт на кърнела, примигващото dmesg се повтори, защото "mkinitcpio -P" не се пускало автоматично, трябвало ти да си го рънваш. По онова време все още не знаех за терминалния режим (както го наричам аз) и 'земи тая преинсталация. После вече си го пусках ръчно с alias, а след време прочетох, че ако вместо nvidia, инсталираш nvidia-dkms на същата версия драйвър, dkms пакетът сам си рънва mkinitcpio и от теб се иска само да реснеш системата след това.

Сега така съм свикнал и така си правя нещата. Сега може и да стават нещата така, както ги казваш, но аз съм същество на навиците. Трудно се нагаждам към големи промени, освен ако тези промени не са направени лично от мен. Преди колко години вече си направих полупрозрачната тема със зелен highlight и си карам само с нея, защото не мога с друго.
И с'я да почна да правя нещата така, както ти предлагаш... meh, свикнал съм си на моя начин, даже съм си правил и подобрения. Примерно, ако по някаква причина се наложи да вляза в терминалния режим, всички критични за инсталация (или за даунгрейдване) пакети са в sh скриптове, които ги зареждам ръчно през терминалния режим, отпускам се на стола и дремя, докато системата си свърши работата. Въобще, така съм си опростил нещата, че с'я да си развалям нещата, защото някой ги прави по друг начин, когато крайният резултат е един и същ... мерси, ще мина и без това.

Аз и друг път съм казвал: ако не броим начина на инсталация, арч е писан от мързели за мързели. Веднъж инсталиран, толкова много неща можеш да направиш, за да си улесниш живота, даже и в терминален режим, че на бозаджиите и на ментаджиите просто им е бедна фантазията. Едно време ми се драйфаше, когато се наложеше да инсталирам Oracle's VBox или vmware, сега пиша 5 букви в терминала (alias) и всичко е автоматизирано, а аз си клатя краката. :lol:

Даже мисля някой ден, когато намеря време, да си напиша собствен скрипт за инсталиране на ванила арч. Единственият проблем ще е как да го вкарам в ИСО-то на арча.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Валсо написа:
съб мар 01, 2025 00:05
Даже мисля някой ден, когато намеря време, да си напиша собствен скрипт за инсталиране на ванила арч. Единственият проблем ще е как да го вкарам в ИСО-то на арча.
Мда, единствения проблем. :thumbright:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

beggginer написа:
съб мар 01, 2025 00:38
Мда, единствения проблем. :thumbright:
Еми, защото не съм сигурен дали ще сработи, ако буутна ИСО-то и после напиша пътя до скрипта. Щот' то ако можеше така, нямаше archinstall и други подобни скриптове да ги вграждат в ИСО-то, а щеше да си ги стартираш откъдето искаш.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
съб мар 01, 2025 00:05
Трудно се нагаждам към големи промени
Какви големи промени те гонят? Ти го правиш по супер сложен начин, а то става по супер лесен. В това отношение е голяма промяна, да, но дотук. Вместо да правиш всички твои изгъзици, просто инсталираш нещата както трябва. Вече не се учудвам, че постоянно имаш проблеми, ти един драйвър не си инсталирал като хората...
Изображение
Ghostface147
Регистриран
Регистриран: чет окт 10, 2024 16:33

Мнение от Ghostface147 »

Да напиша нещо по темата, че малко я разводнихме с припирни. Ползвате ли AI, за писане на софтуер? В последно време гледам, че повечето големи модели, имат добавена възможност чрез Canvas или друг софтуер, да взаимодействат с потребителя и да пишете заедно код. Интеграцията на AI,с телефона или компютъра става все по-голяма и възможностите се увеличават.
wannaBe
Начинаещ
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Ghostface147 написа:
ср апр 23, 2025 14:36
Да напиша нещо по темата, че малко я разводнихме с припирни. Ползвате ли AI, за писане на софтуер? В последно време гледам, че повечето големи модели, имат добавена възможност чрез Canvas или друг софтуер, да взаимодействат с потребителя и да пишете заедно код. Интеграцията на AI,с телефона или компютъра става все по-голяма и възможностите се увеличават.
Да ползвам. Основно чат гпт, платената версия.
Не копирам код че много бързо може да замаже работата но определено може да е много добър асистент
Ghostface147
Регистриран
Регистриран: чет окт 10, 2024 16:33

Re: AI при Linux

Мнение от Ghostface147 »

То така се почва. Скоро доста програмисти, от ниските нива ще дадат фира. Аз ползвам на телефона Gemini.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Софтуер”