Връщам се от работа. На 75 години съм.
Връщам се с влак, защото не ми продължиха шофьорската книжка, тъй като съм бил медицински негоден.
След като кондукторът (със слухов апарат и силни диоптри) продупчи билета ми, много внимателно слизам от влака, защото имам само едно око. Дясното ми извади един 70-годишен очен хирург по време на операция, защото имаше паркинсон и ръцете му трепереха.
Виждам как изваждат от локомотива машиниста, който е на инвалидна количка.
Вървя през салона на гарата, пазена от гърбав полицай, който се е напикал. Горкият, отново не е успял да стигне...
Излизам навън и отивам на трамвая. Шофьорката моли пътниците да ѝ казват къде да спре, защото страда от загуба на паметта.
Слизам, но съм страшно гладен. В ресторанта сервитьорът ме информира, че ще получа храната възможно най-бързо само трябва да извадят готвача от комата.
Поръчвам си бира, но на сервитьора ръцете му треперят и докато дойде до моята маса, половината вече я е излял.
Искам да платя, но сервитьорът не различава пет от десет лева и не можем да се разберем колко пари всъщност трябва да ми върне.
Пристигам си вкъщи.
Децата ми, между 48 и 50 години, ме питат дали бих им помогнал да си намерят работа.
Не, деца мои, вие сте твърде млади за това. Все още работим НИЕ.
Вечерта отивам в Народния театър на Лебедово езеро. Вземам си Памперс, за да мога да издържа.
Спектакълът бе отменен още в първото действие, защото 68-годишната балерина, която играе главната роля, падна и си счупи крака.
Връщам се вкъщи. Свалям си двете зъбни протези.
Пускам телевизора и гледам как правителството гласува за увеличаване на възрастта за пенсиониране...
От интернет
Прочетено: 363 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Бодро напред до пенсията!
Бодро напред до пенсията!
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
- Zeroadhesion
- Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Re: Бодро напред до пенсията!
Твърде преувеличено, авторът се е престарал.
Разбира се. Това не е документалистика, а художествена творба, т.е. изразява индивидуална художествена фикция. Друг е въпросът с посланията, които допират реалността, лична или колективна, за съжаление.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
- Zeroadhesion
- Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Да, имах предвид, че дори за художествена е преувеличено, ама всеки си има вкус 

Повод за размисъл и коментар. Мен лично, винаги ме е дразнил фактът, че вдигат възрастта за пенсиониране с оглед нарастване продължителността на живота, а това е много относително. Освен това за миналата година примерно, продължителността на живота е намаляла. А да не казвам, че средно мъжете живеем с над 7 години по-малко, а се пенсионираме с 3 години по-късно, към този етап.Zeroadhesion написа: ↑съб фев 11, 2023 23:37Да, имах предвид, че дори за художествена е преувеличено, ама всеки си има вкус![]()
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/n ... te-2310922
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
350 хил. пенсионери продължават да работят и прибавят между 1 и 298 лв. към пенсията
от Mozo » вт мар 04, 2025 12:35 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 54 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт мар 04, 2025 12:35
-
-
-
Пенсията поскъпва от днес, вече е между 2559 и 9812 лв. за година стаж (Графика)
от Mozo » вт апр 01, 2025 12:57 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 55 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт апр 01, 2025 12:57
-
-
-
Днес е най-опасният ден след преместването на стрелките с час напред
от Mozo » пон мар 31, 2025 12:06 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 65 Преглеждания
-