Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Бодро напред до пенсията!

Всички таланти под един покрив.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Бодро напред до пенсията!

Мнение от шони »

Връщам се от работа. На 75 години съм.
Връщам се с влак, защото не ми продължиха шофьорската книжка, тъй като съм бил медицински негоден.
След като кондукторът (със слухов апарат и силни диоптри) продупчи билета ми, много внимателно слизам от влака, защото имам само едно око. Дясното ми извади един 70-годишен очен хирург по време на операция, защото имаше паркинсон и ръцете му трепереха.
Виждам как изваждат от локомотива машиниста, който е на инвалидна количка.
Вървя през салона на гарата, пазена от гърбав полицай, който се е напикал. Горкият, отново не е успял да стигне...
Излизам навън и отивам на трамвая. Шофьорката моли пътниците да ѝ казват къде да спре, защото страда от загуба на паметта.
Слизам, но съм страшно гладен. В ресторанта сервитьорът ме информира, че ще получа храната възможно най-бързо само трябва да извадят готвача от комата.
Поръчвам си бира, но на сервитьора ръцете му треперят и докато дойде до моята маса, половината вече я е излял.
Искам да платя, но сервитьорът не различава пет от десет лева и не можем да се разберем колко пари всъщност трябва да ми върне.
Пристигам си вкъщи.
Децата ми, между 48 и 50 години, ме питат дали бих им помогнал да си намерят работа.
Не, деца мои, вие сте твърде млади за това. Все още работим НИЕ.
Вечерта отивам в Народния театър на Лебедово езеро. Вземам си Памперс, за да мога да издържа.
Спектакълът бе отменен още в първото действие, защото 68-годишната балерина, която играе главната роля, падна и си счупи крака.
Връщам се вкъщи. Свалям си двете зъбни протези.
Пускам телевизора и гледам как правителството гласува за увеличаване на възрастта за пенсиониране...
От интернет
Прочетено: 363 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Re: Бодро напред до пенсията!

Мнение от Zeroadhesion »

Твърде преувеличено, авторът се е престарал.
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

Zeroadhesion написа:
съб фев 11, 2023 18:18
Твърде преувеличено, авторът се е престарал.
Разбира се. Това не е документалистика, а художествена творба, т.е. изразява индивидуална художествена фикция. Друг е въпросът с посланията, които допират реалността, лична или колективна, за съжаление.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

Да, имах предвид, че дори за художествена е преувеличено, ама всеки си има вкус :)
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

Zeroadhesion написа:
съб фев 11, 2023 23:37
Да, имах предвид, че дори за художествена е преувеличено, ама всеки си има вкус :)
Повод за размисъл и коментар. Мен лично, винаги ме е дразнил фактът, че вдигат възрастта за пенсиониране с оглед нарастване продължителността на живота, а това е много относително. Освен това за миналата година примерно, продължителността на живота е намаляла. А да не казвам, че средно мъжете живеем с над 7 години по-малко, а се пенсионираме с 3 години по-късно, към този етап.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/n ... te-2310922
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Поезия, лично и чуждо творчество!!!”