Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Бай Макарон

Всички таланти под един покрив.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Бай Макарон

Мнение от шони »

Бай Макарон беше на възраст, женен, без деца. Със съпругата му живееха ден за ден. Понякога мисълта, че нямат деца го успокояваше, защото ума му не побираше мисълта, че е в състояние да изхранва още гърла, но понякога го плашеше, че никой не знае кога и как ще се мре. Храната им беше в повечето случаи яхния, гювеч, праз с яйца и тук-там, чат-пат слагаха месо на масата.
Тази вечер бай Макарон се върна унил, дори отчаян може да се каже. Нахлузи пантофите и отиде директно на дивана в хола. Топлият въздух го поотпусна и той задрема. Не разбрах какво сънува или дали само бълнува, но си бръщолевеше нещо под носа, замахваше с ръка все едно гони мухи и от време на време размърдваше краката, сякаш искаше да ходи.
Всичко това щеше да продължи много дълго, но до носа му достигна аромат на прясно изпечени макарони на фурна и той ококорен се заозърта. Не му се вярваше, че жена му е направила тази изненада и до последно си мислеше, че миризмата идва от съседния апартамент.
Трябва да ви кажа, че прякорът му бе Макарон-а, защото в детството много обичал да яде макарони на фурна и така от майтап, на майтап прозвището му остана. Днес вече възрастен не върви да се обръщат към него само с Макарон, затова отпред слагаме - бай.
Когато бай Макарон се убеди, че макароните на фурна се пекат в техния дом той скочи, прегърна жена си, хвана я през кръста, вдигна я и се завъртяха заедно три пъти. Тази тяхна закачка бе останала от младини и вече много рядко се случваше, но днес… ето случи се. В ума на Бай Макарон нахлуха всякакви мисли от младините им, през две чаши с вино на масата, та чак до свинска пържола с гъби и гарнитура разядка с печени чушки.
-Хайде да вечеряме. – бързо изстреля изречението бай Макарон и се отправи към масата. След него и жена му тръгна в тази посока, сложи две големи чинии тя, а в тях макарони на фурна. Наведе се над чинията бай Макарон вдиша от аромата все едно вдишва утринен бриз с пълни гърди и попита:
-Жена, къде е вечерята?
Съпругата му се обърна изненадано и гледайки го с широко отворени очи каза:
-Това е вечерята.
Бай Макарон свъси вежди за да прогони мисълта за свинското филе с гъби и гарнитура разядка с печени чушки и точно да извика гръмогласно, жена му започна тихо да обяснява:
-Миличък, днес купих:
2 литра прясно мляко за 6,60;
400 гр. сирене „Саяна” за 7,80;
1 пакет хубави макарони за 3,60 лева, защото са от твърда пшеница;
4 яйца по 0,70 ст. общо за 2,80,
2 ванилийки по 0,20 лв. за 0,40 лева и
1 пакет масло от 250 гр. за 7,99 лева, онова дето е с краварката в долния ляв ъгъл и …
Тя не успя да довърши изречението, когато разяреният глас на бай Макарон изкрещя:
-Дала си 29,19 стотинки и ми обясняваш, че това е вечерята?
Той не очакваше отговор, но жена му със същия тих гласа продължи:
-От прясното мляко остана и 2, 3 дни ще пиеш кафе с мляко, а с остатъка от маслото можеш да си намажеш филии или да изпека картофи на фурна с масло.
Когато чу обяснението с намазаните филийки бай Макарон запелтечи нещо неразбираемо, чак жена му се притесни, че го удари инсулта и му помогна да стигне на собствен ход до дивана в хола. Докато лежеше в несвяст тя продължаваше да му говори тихо:
-Много отдавна беше, но си спомням, че на този ден ти дойде да ме искаш от нашите и без значение дали те ще ме дадат или не, ние с теб бяхме запазили час в гражданското, помниш ли? Бяхме щастливи, ти в градския съвет ме хвана с две ръце през кръста и ме завъртя три пъти – един път за мен, един път за теб и един път за нашата любов…
Бай Макарон не отговори, ръката му бе отпусната, очите затворени и не се забелязваше да диша. На масата в кухнята от двете чинии пълни с макарони на фурна все още се издигаше пара.
Маргарита Павлова
Прочетено: 130 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Re: Бай Макарон

Мнение от Zeroadhesion »

Fuck, man :tard: Тоя разказ те връща в гадната реалност експресно.
Нова тема Отговори

Върни се в “Поезия, лично и чуждо творчество!!!”